“YÝÐÝT MUHTAÇ OLMUÞ KURU SOÐANA”
BÝR BAKANIN YEÞÝL KARTLI ABLASINA DAÝR
Doðrusu eski Maliye bakanýmýz Kemal Unakýtan’dan sonra yeni bakanýmýzýn ablasý ile ilgili CHP milletvekili sayýn Kýlýçdaroðlu’nun ‘Yolsuzluk’ baðlamýnda gündeme taþýdýðý, abla sayýn Miyase Demirtaþ(Miyase Abla demek isterdim.Daha sýcak,daha insani ve daha Doðu’lu)olayý beni bir hayli hüzünlendirdi.Hüzünlendirdi zira sayýn Kýlýçdaroðlu’nun “Acar Hafiye” pozlarýyla olaya bakmýyorum.Bir insan evladý olarak,hayatýn acý ve gerçek yüzünü bilen bir insan olarak bakýyorum olaya.
Üzerinde spekülasyonlar yapýlan hanýmefendi dul bir anne.Eþini ve aþýný kaybeden acýlý bir anne.Doðu’nun talihsizliðini,kara yazgýsýný Mardin ilimizin Midyat ilçesinde teneffüs eden bir anne. “Taþlarý tencerede kaynatmýþ ve lakin bir Ömer arayýp bulamamýþ” Miyase hanýmefendiyi.Devletin ‘Ana’ sýfatý ile olaylara baktýðý pencereden görülebilmiþ Miyase haným.En temel insani hakký olan saðlýk sorunlarý için Devlet Ana bu hanýma bir Yeþil Kart tahsis etmiþ.Bundan daha doðal ne olabilir ki?!
Dilerseniz olayý gündemimize taþýyan dil üzerinden hareket edelim.Bakalým sayýn Kýlýçdaroðlu nasýl bir dilin sahibi.Sayýn Kýlýçdaroðlu;
“Kemal Unatýkan'dan sonra þimdi bir bakan daha var. Ýngiliz Mehmet. Ýngiliz Mehmet'in kýz kardeþi de yeþil kartlý. Biz yeþil kartý kime veriyorduk? Geliri düþük ailelere vermiyor muyduk? Peki biz sormayacak mýyýz Ýngiliz Mehmet'e, (bu ne tablo) demeyecek miyiz? Soracaðýz, sormak zorundayýz. Soracaðýz ki gerçekler ortaya çýksýn. O yoksullarýn sýrtýndan birilerinin doymasýna izin vermeyeceðiz. Yoksulluðun sömürü aracý haline gelmesine de izin vermeyeceðiz. Bunu yaptýðýmýz zaman demokrasiyi Türkiye'de kökleþtirmiþ olacaðýz. Yolsuzluk yapana af yok.”
Þu dile bakar mýsýnýz?Hiçbir ahlaki ve insani öðe taþýmayan pervasýz,fevri, varsýl,halden bilmez…kaba bir dil.Sayýn Mehmet Þimþek ile ilgili kullandýðý tabirlerin sýðlýðý ve salt politik amaçlý oluþu bir yana,Miyase haným ile ilgili kullandýðý dil daha derinden,daha rencide edici.Yoksul,eþini ve aþýný kaybeden bir hanýmefendiyi,sayýn Þimþek’i belden aþaðý vurmak adýna kullanmak hangi yanýna sýðar insanlýðýn?Miyase hanýmýn neler çektiðini,kardeþi ile ilgili var olan hukukunun boyutlarýný,hayatýn acý gerçeklerini,bilmem daha neleri neden hesaba katmaz sayýn Kýlýçdaroðlu?
Bu gayr-i insani,hatta gayr-i ahlaki de diyebileceðimiz açýklamalar karþýsýnda sayýn bakanýn bana göre tarihe geçecek,ezber bozacak ayný zmanda imalý ve manidar cevabý da þöyleydi;
“Söz konusu konuþmada adý geçen ablam, yýllar önce eþini kaybetmiþ, halen kýzýnýn yanýnda Batman'da yaþayan ve yaþlýlýk maaþý dýþýnda hiçbir geliri olmayan, 68 yaþýnda sade bir Türk vatandaþýdýr. Kemal Kýlýçdaroðlu, bir bakanýn kýz kardeþinin yeþil karta muhtaç düzeyde fakir olabileceðini neden anlamamaktadýr? Çünkü Kemal Bey'in zihniyetine göre kiþiler bakan olunca bütün akrabalarý da zengin olur. Halbuki bu kendisinin karþý olduðunu iddia ettiði bir yolsuzluk düzenidir ve Kemal Kýlýçdaroðlu bu söylemleriyle bir anlamda yolsuzluk düzeninin savunuculuðunu yapmýþtýr. Kendisini kýnýyor ve aziz milletimizin vicdanýna havale ediyorum.”
68 yaþýnda bir ana düþünün.Damadýna ve kýzýna sýðýnmýþ.Bu hanýmefendinin kendisinden küçük erkek kardeþi de bakan olacak seviyede bir birikimle hayatýn içinde,yaþamýn diðer kýyýsýnda yaþayan bir insan.Elbette ciddi bir tezat söz konusu.Ne var ki;sayýn Mehmet Þimþek’i bir yana býrakalým, bir çoðumuzun aile hukuku bundan çok mu farklý veya bizlerin yaþam tarzý ile,anne babamýzýn veya diðer kardeþlerimizin yaþam tarzý ne kadar benzeþiyor?!Moden dünya,modernizm anlayýþý,bireyselcilik…hepimizin ýzdýrabý deðil mi?Burada sayýn bakaný baþka bir açýdan sorgulamak gibi bir niyetim yok elbet.Lakin bir vakýadan,yaþanan bir hal-i pür melalden bahsediyorum.Kemal Kýlýçdaroðlu gibi birikimli bir bürokratýn,yýldýzý parlatýlmaya çalýþýlan bir milletvekilinin bu sosyal hadiseyi anlayamamasýný yadýrgýyorum.
Sayýn Kýlýçdaroðlu bir önceki dönemde,sayýn Unakýtan’ýn aile çevresinde olup bitenleri baz almýþ olsa gerek ki;bir bakanýn kardeþinin yoksul olamayacaðýna hükmediyor.Daha sonra baltayý taþa vurduðunu anlayýnca da bu kez fazilet dersi verircesine; “sahip çýkmasý gerek” diyerek olayý yine polemik zeminine çekiyor.Oysa kabul etmesi gereken yakýcý ve bir o kadar da muhalefeti rahatsýz edici bir durumla karþý karþýya!Bu adamlarýn büyük bir bölümü,özellikle bu bakan sizin teamüllerinizi allak bullak edecek bir açýlýmýn içindeler.Türkiye’de yeni bir sosyal yaþam,sosyal barýþ…v.b. güzelliklerin tohumlarýný atýyorlar.Çoðunun kardeþleri,sayýn bakanýnki kadar yoksul,babalarý,anneleri çok sýradan insanlar.Bir çoðu ‘Anadolu’ tabir ettiðimiz vilayetlerde halk içinde, halkla beraber halktan birileri.Ýþte esas rahatsýz olduklarý nokta burasý.Diðer yandan eski maliye bakaný tarzýnda etrafýný ihya edenlerin de sayýsý az deðil hani!Bu çeliþki;hayat kadar,insan kadar var olan bir çeliþki.
Gündeme gelen o hanýmefendinin,o muhterem annenin ellerinden saygý ile öpüyorum.Bilsin ki;kullandýðý yeþil kart asla bir lütuf deðil onun en tabi en insani hakkýdýr.Bu konuda ne kimseye minnet duysun ne de kimseye mihnet duysun.Halince,kal’ince yaþasýn ve her hal-u karda yaradanýna þükretsin.Sayýn Kýlýçdaroðlu’da öyle yolsuzluk,falan üzerinden kendini haklý göstermek yerine o hanýmefendiden biran önce kalbi manada özür dilesin hatta helallik alsýn.Bunu yapmasý için kravatýný,muhalefet gözlüðünü çýkarsýn ve çýrýlçýplak bir insan olarak baksýn olaya.Belki o da benim terennüm ettiðim mýsralarý terennüm eder;
Yiðit Muhtaç olmuþ kuru soðana
Bilmem söylesem mi söylemesem mi…