Anavataný yukarý Mezopotamya olan zeytin, eskiçaðlardan beri kutsama, yemek, saðlýk, aydýnlatma gibi bir çok amaçla kullanýlmýþtýr. Kutsal kitaplarda ve Odysseus, Ýlyada gibi eserlerde çokça sözü edilen zeytinin yapraklarý tüm zamanlar zafer ve barýþý simgelemiþtir. Ayrýca herkesçe bilinen Nuh Tufaný’nda gemiden, ortamýn sakinleþip sakinleþmediðini öðrenmek için gönderilen güvercinin, rahatýn ve huzurun haberini gagasýnda küçük bir zeytin dalý ile getirdiði ifade edilir. Günümüzde de zeytin dalý uzatmak deyimi hala kullanýlmaktadýr.
![]()
Ülkemizde zeytin üretimi Ege, Marmara, ve Akdeniz bölgelerinde yoðunlaþmaktadýr. Diðer bölgelerin de hemen hemen hepsinde zeytin üretimi söz konusu ise de birinci planda gelmemektedir.
Türkiye’de zeytin varlýðý bakýmýndan ilk sýrayý Ege bölgesi almaktadýr. Bu bölgeyi Akdeniz ve Marmara bölgeleri izlemektedir. Daha sonra da Güneydoðu Anadolu bölgesi gelmektedir.Güneydoðu Anadolu bölgesinde de ilk sýralarda Nizip yer almaktadýr.
Zeytinin anavataný Anadolu’nun güneyi olmakla beraber, Nizip’in bulunduðu bölge de bu alanýn içerisinde bulunmaktadýr. Nizip ilçe merkezi daha önceleri zeytinliklerle kaplý bu alan içerisine kurulmuþtur. Etrafý yaz-kýþ yeþil kalan zeytinliklerle kaplý olduðundan, ilçeye “Yeþil Nizip” denmektedir.Nizip’te zeytin en son birimine kadar kullanýlan bir üründür. Halk kendi iþlediði zeytinin çekirdeðinden süs eþyasý ve tesbih yapýp satmakta, preslerde yaðý çýkarýlan zeytinin kalan posasý kimyasal maddelerle tepkimeye geçirilerek sabun sanayisi için hammadde olan pirina yað elde edilmekte, bununda posasýndan yanýcýlýk oraný yüksek ve ucuz yakacak olan çeltik odunu elde edilmektedir. Bu odunun külü ise fýstýklar için gübre olarak kullanýlmaktadýr.
Arazi kullanýmýnda kuru tarým alanlarý birinci sýrayý, fýstýklar ikinci sýrayý, zeytinlikler ise üçüncü sýrayý almaktadýr. Fýstýk alanlarýnýn zeytinden önce gelmesinin sebebi ise antepfýstýðýnýn yüksek fiyatlý ve ihracatta önemli bir ürün olmasý, zeytinin iþleme tabi olmadan piyasaya çýkamamasýdýr.Bu fiyatý arttýrýrken üreticiyi etkilemektedir.Bu gibi sebeplerden dolayý Nizip’ te 1950 yýlýndan itibaren hiçbir yeni tesis kurulmazken, mevcut eski aðaçlardan yakacak temini amacýyla sökülmekte idi.
Ancak son yýllarda Türkiye genelinde olduðu gibi Gaziantep Ýlinde de zeytin üretiminde önemli artýþ olmuþtur.Zeytinyaðý fiyatlarýnda meydana gelen artýþlar, yeni zeytin bahçesi kurmayý cazip hale getirmiþtir. Ayrýca Tarým Bakanlýðý’nýn sertifikalý zeytin fidaný dikimine dekarda 250 YTL hibe kredisi vermesi de zeytincilikte büyük hareketlilik yaratmýþtýr. Nizip’teki zeytin aðacý Güneydoðu bölgesinin 1/4 üne denk gelmektedir ve yaklaþýk 4 milyona yakýn aðaç mevcuttur.Bu aðaçlarýn 2 milyondan fazlasý verimli halde olup, diðer 2 milyon aðaç kýsa süre içerisinde üretime geçecektir.Verimli olan aðaçlardan yaklaþýk 30.000 tona yakýn zeytin elde edilmektedir.Artan zeytin fidaný dikimi,dikkatli zeytin toplama teknikleri ve doðru ilaçlama yöntemleri sayesinde Nizip ve çevresinde zeytin üretimi büyük bir artýþ göstermiþtir.
Diðer önemli nokta, zeytin aðacý dikenler Gemlik türü aðaç dikiyor. Ancak ihracatta “domat” ve “Uslu” denilen yeþil zeytine talep daha fazla.Gemlik türü aðaç dikmek hem daha ucuz hem de daha erken ürün elde ediliyor ve dikilen aðaç sayýsýnýn yüzde 60-70 i tutuyor. “Domat” ve “Uslu” zeytinlerde dikilen fidanýn yüzde 25-30 u tutuyor ve bakýmý daha eziyetli.Verim daha uzun sürede alýnýyorTürkiye'de Gemlik zeytini türü sofralýk zeytin bolluðu varken “domat” ve “Uslu” türü yeþil zeytin üretimini teþvik etmek ve bu konuda çalýþmalar yapmak daha doðru bir karar…
Emine TOSYALI
Ziraat Mühendisi