Kategori»Yayýnlar \ Kur'an ve Hadis Kitap»Meryem Sûresi Tefsiri ( Metin ve Yorum Ýncelemesi)ISBN»978-975-6004-75-3Yazar»Bilal GÖKKIR, Yayýnevi»Fecr YayýneviBaský»1. baskýBasým Yeri ve Yýlý»Ankara 2009Kaðýt Kalitesi»Ýth. Kit. Kað. Karton. Kap.Sayfa Adedi»175Boyut»13,5x21 cmKitap Hakkýnda» Elinizdeki bu çalýþma Meryem sûresi üzerine yapýlmýþ bir tefsir çalýþmasýdýr. Eserde klasik ve modern yaklaþýmlar ve kaynaklar ýþýðýnda sûre bir bütün olarak ele alýnarak yorumlanmaya, dil ve üslup incelemesi yapýlarak sûredeki pasajlar arasýndaki bütünlük yakalanmaya çalýþýlmaktadýr.
Hýristiyan Kutsal metinlerinde Ýsa’nýn annesi olarak Meryem ismine 19 kez yer verilmiþtir. Kur’an-ý Kerim’de adýna müstakil bir sûre olan Hz. Meryem, Kur’an’da adý geçen yegâne kadýn olup ismi 34 kez anýlmaktadýr. Bu anlamda Hýristiyan kutsal metinleriyle mukayese edildiðinde Kur’an’da Hz. Meryem’e daha fazla yer verildiði görülmektedir. Kur’an’daki bu referanslarla Meryem ve Ýsa kapsamýnda Hýristiyan inancýnda yer alan yanlýþ anlayýþlar eleþtirilmektedir.
Hz. Meryem’in Ýsa’yý doðurduðu sahne, yaþadýðý doðum sancýsý ve Hz. Meryem’in ýzdýrabý sûrede neden o denli detaylý anlatýlmaktadýr? Meryem figürünün Dinler arasý diyalogda bir köprü olmasý mümkün müdür? Sûrede Hz. Meryem’den “Harun’un kýzkardeþi” olarak söz edilmektedir. Aralarýnda tarihsel olarak uzun asýrlarýn bulunduðu sabit olan Meryem’in Hz. Harun’a nispet edilmesi ne anlama gelmektedir? Kur’an Hz. Ýsa’nýn beþikte konuþtuðunu belirtmektedir. Kendileri için böylesi prestijli bir durumu Hýristiyan kaynaklarý neden gündeme getirmemektedir? Hýristiyan ilahiyatýnda yer yer “Tanrý’nýn annesi” (theodokos) olarak nitelendirilen Meryem’in Ýsa sonrasýnda izlerini Hýristiyan kutsal metinlerinde neden süremiyoruz? Aziz Pavlus mektuplarýnda neden Meryem hakkýnda suskundur? Meryem sûresi üzerine yapýlan elinizdeki tefsir çalýþmasýnda bu tür sorularýn cevaplarý aranmaktadýr. Sûre Meryem kýssasýndan ve sadece kýssalardan ibaret deðildir. Diðer kýssalar ile birlikte sûrede þirke yöneltilen eleþtiriler de yer almaktadýr.
Ýçindekiler»ÖNSÖZ
GÝRÝÞ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM MERYEM SURESÝ HAKKINDA
SÛRENÝN ADI
MEKKÎ SÛRE OLARAK MERYEM SÛRESÝ
SÛRELER ARASI MÜNASEBET BAKIMINDAN MERYEM SÛRESÝ
SOSYO-KÜLTÜREL BOYUTUYLA MERYEM SÛRESÝ
MERYEM SÛRESÝ DÝL VE ÜSLUP ÖZELLÝKLERÝ
ÝKÝNCÝ BÖLÜM MERYEM SÛRESÝNDE HURÛF-I MUKATTAA
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MERYEM SÛRESÝNDE KISSA
I. ZEKERÝYA ve YAHYA KISSASI
Zekeriya’nýn Duasý
Zekeriya’nýn Yaþlýlýðý
Zekeriya’nýn Veli Ýstemesi
Yakup ve Yakup Ailesi
Veli, Oðul ve Miras
Yahya’nýn Müjdelenmesi ve Zekeriya’nýn Müjde Karþýsýndaki Tavrý
Yahya’ya Kitap ve Hikmet Verilmesi
II. MERYEM ve ÝSA KISSASI
Hamilelik Öncesi ve Meryem’in Melek ile Diyaloðu
Meryemin Hamileliði
Doðum Sýrasýndaki Hurma Kütüðü
Meryem'in Doðum Sancýsý: Ýsa’nýn Doðumu bir Ýnsanýn Doðumu
Alttan Gelen Ses: Üzülme!
Su ve Hurma
Susma Orucu
Harun’un Kýzkardeþi
Ýsa’nýn Beþikte Konuþmasý
Ben Allah’ýn Kuluyum
Bana Kitabý Verdi
Ýsa Hakkýnda Yanlýþ Ýnanýþlarýn Reddi
Ýsa Hakkýnda Ýhtilaf Eden Gruplar
III. ÝBRAHÝM KISSASI
Ýbrahim’in Babasýna Saygýlý Tavrý
IV. MUSA ve HARUN KISSASI
V. ÝSMAÝL KISSASI
VI. ÝDRÝS KISSASI
VII. KISSALAR SONUÇ KISMI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MERYEM SÛRESÝNDE CEDEL
I. SONRAKÝ KÖTÜ NESÝLLER
II. MELEÐÝN SÖZLERÝ
III. YENÝDEN DÝRÝLÝÞÝN ÝNKÂRI
IV. MÜÞRÝKLERÝN MAKAM ve MECLÝS ile ÖVÜNMESÝ
V. AHÝRETTE MAL ve EVLAT ÝDDÝASI
VI. ALLAH’A ORTAK TANIYANLAR
VII. ALLAH’A ÇOCUK ÝSNADI
VIII. KAPANIÞ ÂYETLERÝ