Bir tane Zeugma antik kenti varmýþ. Biri bunun mozaiklerini çalmýþ. Biri çýkan mozaikleri Gaziantep müzesinde sergilemiþ. Biri isim hakkýný satýn almýþ. Biri de tüm mozaikleri sergilemek üzere Zeugma Mozaik müzesi yaptýrmýþ. Geri de kalan Nizip'e ise kazanýn dibini yalamak kalmýþ.
Bugün Antep'te Zeugma Mozaik Müzesini görünce (1500 metrekare!) çocukluðumuzda ara sýra duyduðumuz bu hikayeciði Nizip'e uyarlama ishtiyacý hissettim ve memleketimizin ne denli sahipsiz olduðunu bir kere daha anladým. Niye böyle oldu ki? Neden o müze Nizip yerine Gaziantep'e yapýldý? Gaziantep'te zaten bir müze yok mu? Bana Belkýs'ta açýk hava müzesi yapýlýyor diyecek belki birileri. Ben de peþin peþin cevabýný vereyim: Siz þu an profesyonelce kazý yapmaya baþlasanýz Zeugma Antik kenti en az 100 sene de ortaya çýkar. Buna da hiçbirimizin ömrü vefa etmez. Ayrýca esas mallar müzede olacaðý için kimse dað baþýan taþ-toprak izlemeye gelmeyecek.
ÞÝmdi hiç kimse çýkýpta siyasilere hesap sormasýn bu konuyu okuduktan sonra. Memleketimize sahip çýkamadýk.