Beþ yýldýzlý hac, alimler arasýnda tartýþma konusu oldu!
Mekke’ye 3 milyar dolara inþa edilen ultra lüks ’Clock Tower Royal Otel’ din adamlarý arasýnda “Lüks hac olur mu?” tartýþmasý baþlattý
Mekke’de inþa edilen ultra lüks Clock Tower Royal Otel için Suudi din adamlarýnýn arasýnda baþlayan “Lüks hac olur mu?” tartýþmasý, Türk ilahiyatçýlarý ikiye böldü. Ýþte VATAN’a konuþan ilahiyatçýlarýn “Lüks hac” yorumlarý.
‘Hz. Peygamber de deveyle gitti’
* Prof. Dr. Saim Yeprem (Din Ýþleri Yüksek Kurulu Üyesi)
“Bizim hac ibadetiyle ilgili bilgilerimiz Kuran-ý Kerim’de yazanlar ve Hz. Peygamberin uygulamalarýdýr. Kuran’da hac lüks içinde deðil fakru zaruret içinde yapýlýr gibi Hint felsefesine uygun bir yorum yok. Düþünün Hz. Peygamber hacca devesiyle gitti ama yürüyerek de gidebilirdi. Buradan bakýlarak deðerlendirilebilir. Hac ibadetinde önemli olan kiþinin niyeti ve ibadeti yapma þeklidir. Onun ötesi kiþisel yaklaþýmlardýr.”
‘Bu kadar aç varken olmaz’
* Prof. Dr. Cemal Sofuoðlu:
“Yani Ýslam dünyasý bu kadar periþanlýk çekerken, açlýk, hastalýk, yoksulluk, sefalet içinde yaþayan bu kadar müslüman varken; Suudi Arabistan yetkililerin bu þekilde yaþamasý haramdýr. Kesinlikle tasvip etmiyorum. Zaten Suudi Arabistan’da bir çok lüks oteller var ve iþadamlarý çok para kazanýyor. Bence lüks içinde yaþarken bir de hac farizasýný bu tür lüks otellerde kalarak yerine getirmek 10 üzeri 10 haramdýr. Türk hacýlarý lüks otellere gitmez. Bizde lüks hacý yoktur ama bunlara heves edenler çýkabilir. Türkiye’den hacca gidenler eðer zengin kiþiler ise ülkede yoksulluðun önlenmesi için çaba harcamalarý gerekir. Yoksulluðu önlemek hacca gitmekten çok daha önemlidir.”
‘Kabe’yi stadyuma çevirdiler’
* Prof. Dr. Ýlyas Çelebi
“Mimari olarak bakýldýðý zaman zaten bu lüks oteller Kabe’yi boðmuþlar bir stadyuma çevirmiþler. Mekke’ye giden bir insan adeta tepeden çim sahaya bakar gibi hisseder kendini. Bu ne Kabe’ye saygýyý ifade eder. Ne estetiktir ne de kutsala karþý saygýlý bir davranýþtýr. Kutsala saygý açýsýndan yapýlan binalarýn tasvip edilecek hiç bir bir yaný yok. Kabe bu binalarýn yanýnda çok mütevazi ve boynu bükük bir tarihi eser olarak kalýyor. Hiç bir Müslümanýn kabul edemeyeceði bir tarz orada geliþiyor. Dini boyutuna gelince ise bir Müslümanýn elinde imkaný varsa ve varlýk sahibiyse masraflarýný karþýlayarak hac ibadetini yapmasý gerekir.
Ancak Ýslam dünyasýnda çok derin bir sefalet çekilirken, hatta Mekke’de fakir insanlarý yollarda görerek bir müslümanýn böyle kapitalist bir mantýkla ’benim malým var yerim’demesi hiç doðru deðil. Peygamberimiz diyor ki ’komþusu açken kendi tok yatan bizden deðildir’. Lüks hacca hukuki olarak bir engel yoktur ama takva açýsýndan çok engel var.”
Mekke’ye 3 milyar dolarlýk otel tartýþma yarattý
Kabe’nin hemen yanýnda yükselen Clock Tower Royal Hotel’in 2010’da hizmete girmesi bekleniyor. Ancak otel, þimdiden Mekke’nin en çok tartýþýlan yapýlarý arasýna girdi. 577 metre yüksekliðiyle dünyanýn en yüksek ikinci kulesi olacak otelde 1005 ultra lüks oda bulunuyor. Suitler 1200 metrekare, kral dairesi ise 3 bin 600 metrekare. Kral dairelerinin zemini altýn kaplama. Ýçinde 76 asansör bulunan otelin yapýmý için 3 milyar dolar harcandý
Ýlker AKGÜNGÖR/HABER MERKEZÝ
ALINTIDIR...