Merhaba Dostlar,
SRC ile sizin hiç ilginiz olmayabilir ama inanýnki çevrenizde mutlaka birilerinin bu belge ile alakasý vardýr yada olacaktýr. Bu yazýyý çevrenize iletirseniz, mutlaka birilerine faydanýz dokunacaktýr.
SRC BELGESÝ ÝLE ÝLGÝLÝ
10 Ekim 2009 tarihinde SRC sýnavýna katýlmak üzere Ýzmir Buca’da bulunan DEÜ . Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesine gittim. Sýnav saatini beklemek için kampüsde bulunan kantinde oturuyordum. Oldukça kalabalýktý ve Aydýn, Denizli gibi çevre illerdende gelenler vardý. Orada tanýþtýðým birine, “ne tür belge için sýnava gireceksiniz?” diye sordum. Aslýnda verilecek cevabýda tahmin ediyorsum. “SRC 4” diye cevap verdi sorduðum kiþi. “neden SRC 3 deðilde SRC 4 alacaksýn, yarýn öbürgün uluslararasý nakliye iþinde çalýþmak istersen yenidenmi bu köprülerden geçeceksin?” dediðimde birden yüzünün þekli deðiþti. “bana kurstan öyle söylediler” diyerek veryansýn etti kursa. Yan masadakilerde duyunca konuþmamýzý, onlarlada diyalog baþladý aramýzda. Hepsi SRC 4 için adaydý. Bir kýzgýnlýk, bir hoþnutsuzluk baþladýki, dalga dalga diðer masalarada yayýldý konuþtuklarýmýz.
Beni hayrete düþüren bu reaiksiyondan sonra sýnav salonlarýna geçtik. Sorular kolaydý. Trafik, ilk yardým, çevre bilgisi gibi sorular, zate her sürücünün bildiði (ama maalesef uygulamayý aksattýklarý) konulardý. Diðer konular ise, bir – 2 gün çalýþarak rahatlýkla cevaplanacak türdendi.
Sýnav çýkýþýnda bazýlarý ile yeniden karþýlaþtým. Kantince biraz oturup sohbet ettik. Baþka arkadaþlarda gelip sohbetimize katýldýlar. Sorular hakkýnda bilgi alýþveriþinde bulunduk. Ben, SRC 3 için girmiþtim. SRC 4 için girenlerin sorularý ile SRC 3 için girenlerin sorularý hemen hemen aynýydý. SRC 4 için girenler bu duruma çok üzüldüler. Bazýlarý ise “hele bi gideyimde, sorarým o kursa” diyenlerde oldu.
Belki hiç tanýmadýðým, yüzünü bile görmediðim insanlara bir faydam dokunur düþüncesi ile bu yazýyý yazýyorum.
SRC NEDÝR, HANGÝ ÝÞ ÝÇÝN HANGÝ TÜR SRC ALINIR, FARKLILIKLARI NELERDÝR?
SRC , sürücünün sessiz harflerinden oluþur. (Sü - Rü - Cü) Karayolu taþýma yönetmeliði kapsamýnda faaliyet gösteren/gösterecek tüm sürücülerin almasý zorunlu bir belgedir. Kullanýlan araç hususi bile olsa bu aracý kullanacak þoförün, aracýn cinsi ve yaptýðý iþe uygun mutlaka SRC belgesine sahip olmasý gerekir.
SRC 1: Uluslararasý yolcu taþýmacýlýðý yapacak olan sürücülerin almasý zorunlu belgedir.
SRC 2: Yurtiçi yolcu taþýmacýlýðý yapacak olan sürücülerin almasý zorunlu belgedir.
Dikkat edilmesi gereken bir husus; Uluslararasý yolcu taþýmacýlýðý yapacak olan sürücülerin alacaðý SRC 1 belgesi, ayný zamanda SRC 2 belgesi yerinede geçmektedir.
SRC 3 : Uluslararasý eþya ve yük taþýmacýlýðý yapacak olanlarýn almasý zorunlu belgedir.
SRC 4 : Yurtiçi eþya ve yük taþýmacýlýðý yapacak sürücülerin almasý zorunlu belgedir.
Yine dikkat edilmesi gereken önemli bir husus; uluslar arasý eþya ve yük taþýmacýlýðý iþinde çalýþacak sürücülerin alacaðý SRC 3 belgesi, ayný zamanda SRC 4 belgesi yerinede geçmektedir.
Bu belgeye sahip olmak isteyen sürücüler, konu ile ilgili mesleki eðitim veren kurslara katýlýp gerekli sertifikayý aldýktan sonra, Ulaþtýrma Bakanlýðý’nýn yýlda 3 kez yaptýðý (bazen 4 olabiliyor) sýnava katýlarak, sýnavý kazanmalarý halinde, belgelerini alabilirler.
Yukarýdaki bilgilere istenilen her an kolayca ulaþmak mümkündür. Asýl dikkat çekmek istediðim nokta þudur;
Mesleki eðitim veren kurslarýn büyük çoðunluðu, kursiyerleri yanlýþ yönlendirerek, almak istedikleri belgenin alt türünü almalarýna neden olmaktadýrlar.
10 Ekim 2009 tarihli SRC sýnavýna bende katýldým. Almak istediðim belge türü “SRC 3” bu belgeyi aldýðýmda (alacaðýma eminim) ayný zamanda SRC 4 yerinede geçecektir.
Kursa gittiðim sürede ve sýnav gününde dikkatimi çeken en önemli husus, hemen hemen her adayýn SRC 4 belgesi almak için müracaat ettiklerini gördüm. Hatta kurs zamaný banada “ne yapacaksýn SRC 3 belgesini? Seni SRC 4’te yazalým” diye yanlýþ yönlendirmek istemiþlerdi. Uluslararasý nakliyeclik yapan bir firmada çalýþan ve ÜDY (üst düzey yönetici) belgesine sahip olan biri olarak “hayýr, ben SRC 3 alacaðým” diyerek, dosyamý o þekilde hazýrlattým.
SRC 3 ile SRC 4 sýnavý sorularý arasýnda büyük farklýlýk yok. Sýnavda 50 soru soruluyor, her soru 2 puan deðerinde. 30 soruya doðru cevap verip 60 puan almanýz halinde sýnavý kazanýrsýnýz.
Trafik ve çevre bilgisi, güvenli sürüþ tekniði, motor, ilk yardým, harita bilgisi sorularý tamamen ayný.
SRC 3 belgesi alacaklara, týr ve kaçakçýlýk mevzuatý ile ilgili, 3 – 4 farklý soru soruyorlar hepsi bu.
Yani SRC 4 sýnavýný kazanacak adayýn, SRC 3 sýnavýný kazanmamasý için hiçbir neden yok.
Hal böyle iken neden kursiyerler SRC 4 belgesi almaya yönlendiriliyor? Bunun sebebi çok basit. Sürücü belgesi alýþ tarihi 2003 ve daha eski olanlara, sýnavdan muafiyet hakký tanýndý, SSK ve Baðkur primlerini belgeleyerek müracaat edenlere bu belgeler sýnavsýz verildi. Yeni belge alan yada alacaklara gelince;
SRC4 belgesi alan bir yurtiçi kamyon yada çekici þoförü, yarýn öbürgün uluslararasý nakliyecilik yapan bir firmaya iþe girerse, yeniden kursa gitmek ve SRC 3 sertifikasý almak için yeniden para ödemek zorunda kalacaktýr.
Ýþini doðru dürüst yapan kurs sahipleri ve yöneticilerini tenzih ederim ama emin olunki bu þekilde davranan kurslar çoðunlukta.
SRC belgesi alacak olanlara önerim þudur;
Mademki paranýzý ve zamanýnýzý harcýyorsunuz,
Yolcu taþýmacýlýðý yapacaksanýz SRC 1, eþya ve yük taþýmacýlýðý yapacaksanýz SRC 3 alýn.
Bir husus daha var. Kurs ücreti konusunda da iyi araþtýrma ve pazarlýk yapýn. Ayný kursu 200 TL verenlerde , 500 TL’ye verenleride verenlerde var. Sýnava giriþ ücretini bile, kimi kurs 50 TL, kimi kurs doðru olmayan iddialar ile “noter masrafý vs var” diyerek 70 – 80 lira istiyor.
Ýnsanlarýn yanlýþ yönlendirilmemesi, para ve zamanlarýnýn israf olmamasý için belki küçük bir katkým olur düþüncesi ile hazýrladýðým bu yazýyý sizlere sunuyorum.
Saygý, sevgi ve selamlarýma,