Okudum Hoþuma Gitti Paylaþmak Ýstedim....
Bir hak dostunun en son sözleriProf. Osman ÖZSOY
Diðer yazýlarý için týklayýn
07 Ekim 2009 07:51
IMF toplantýlarýný protesto etmek için Beyoðlu'nu yakýp yýkanlara ait dünkü dehþet görüntüleri, bir hak dostunun son anlarýný ve nasýl bir gençlik arýyoruz sorusuna ait çarpýcý bir örneði hatýrlatttý.
![]()
Üniversitedeki dersimin ardýndan dün akþam eve geldiðimde ve gün içinde neler olup bitmiþ diye haberleri izlemek içi televizyonu açtýðýmda, IMF toplantýsýný protesto için yapýlan þiddet gösterileri çýktý karþýma. Manzaradan tiksindim. Eðer dýþarýdan gelmemiþler ise, kendi ülkesinin, kendi insanýnýn dükkanlarýný, araçlarýný, mallarýný yaðmalayan, belkide mahalleden komþusu, memleketinden hemþehrisi olan polisleri taþlayan insanlara ait görüntüler içimde nefret duygularý oluþturdu. Kim bunlar diye sordum öfke ile...
Bu ülkenin kendi halinde, geçim derdinde olan insanlarýnýn mallarýný yakýp yýkanlar, bu ülkenin iyiliðini zerrece düþünüyor olabilirler mi? Bu ülke insanýna dostluk ve zarar vermeme düþüncesi, IMF düþmanlýðýndan daha kutsaldýr bana göre.
Protesto elbette demokratik hak. Ama yöntem bu mu olmalý?
O güruh kameralardan tek tek tespit edilmeli ve oluþturduklarý zarar muhakkak kendilerinden tazmin edilmeli... Yok öyle yaðma, biz yaptýk oldu kolaycýlýðý...
Bu çirkin manzaralarý daha fazla hatýrlamak istemediðimden, üstelik, hangi vasýfta insanlarýn varlýðý sayýca artarsa ülkemiz açýsýndan hakiki kurtuluþa vesile olur düþüncesine bir katkýda bulunma adýna, bir tarihi portreyi aktarmak istiyorum bugün sizlere. Zihinleri az da olsa kir pastan arýndýrmak için.
Doç. Dr. Nihat Hatipoðlu Bey’in köþesinde okumuþtum.
Hz. Amr ibni As ölüm döþeðindeyken bir dostu yanýna gelir. Gördüklerini þöyle anlatýyor: Yanýna vardýk, yüzünü duvara döndü, uzun uzun aðladý. Bunun üzerin oðlu Abdullah:
- Babacýðým! Ölümden korktuðun için mi aðlýyorsun? diye sordu. Amr ibni As (ra):
- Hayýr, vallahi ölüm sonrasýnýn korkusundan aðlamýyorum, dedi.
Sonra anlatmaya devam etti: Sizden þunu istiyorum; Öldüðüm zaman arkamdan ne aðýt, ne de ateþ yakýn. Mahrem yerlerimi iyice örtün, kimse görmesin, çünkü melekler beni hesaba çekmek için yanýma gelecekler. Beni gömdüðünüz zaman üzerime topraðý yavaþ yavaþ atýn.
Sonra kabrimin yanýndan hemen ayrýlýp gitmeyin. Bir deveyi kesip etini taksim edecek kadar bir zaman orada durun. Böylece siz yanýmdayken yerime alýþayým ve Rabbimin elçilerine nasýl cevap vereceðimi düþüneyim.”
Düþünün ki, bunlarý söyleyen koskoca Amr ibni As... Mýsýr’ýn, Filistin’in Fatihi. Sahabenin önde gelenlerinden. Kabirde meleklere nasýl cevap vereceðinin endiþesi içinde.
Öyleyse vay bizim halimize diyerek konuyu ajite etmek istemiyorum. Þimdi gelin, bu muhteþem insanýn kiþiliðini yansýtan ve ‘bu kadar da olur mu, ne insanlar var’ dememize neden olacak çarpýcý bir olayý hep birlikte okuyalým. Hakikaten müthiþ bir olay, ders almamýz gereken önemli bir örnek.
Kefilliðin böylesi...
Halife Hz. Ömer arkadaþlariyla sohbet ederken, huzura üç genç girerler. Derler ki: "Ey halife, bu arkadaþ bizim babamizi öldürdü. Ne gerekiyorsa lütfen yerine getirin."
Bu söz üzerine Hz.Ömer suçlanan gence dönerek:
- Söyledikleri doðru mu diye sorar , Suçlanan genç der ki :
-Evet doðru.
Bu söz üzerine Hz Ömer; “Anlat bakalim nasil oldu” diye sorar:
Bunun üzerine genç anlatmaya baþlar, der ki :
- "Ben hali vakti yerinde bir insaným. Ailemle gezmeye çýktýk. Kader bizi arkadaþlarýn bulunduðu yere getirdi. Ne yaptýysam atýmýn bu arkadaþlarýn bahçesinden meyva koparmasýna engel olamadý. Arkadaþlarýn babasý içerden hýþýmla çýktý. Atýmý oracýkta öldürdü. Bu durum bana aðýr geldi. Ben de bir taþ attým, babasý öldü. Kaçmak istedim fakat arkadaþlar beni yakaladý, durum bundan ibarettir" dedi.
Bu söz üzerine Hz Ömer:
- "Söyleyecek bir þey yok, madem suçunu da kabul ettin bu suçun cezasý kýsas. Yani idam." dedi.
Delikanlý söz aldý:
- "Efendim bir özrüm var" diyerek konuþmaya baþladý.
- "Ben memleketinde zengin bir insaným. Babam rahmetli olmadan bana epey bir altýn býraktý. Gelirken kardeþim küçük olduðu için saklamak zorunda kaldým. Þimdi siz bu cezayý hemen infaz ederseniz yetimin hakkýný zayi ettiðiniz için Allah indinde sorumlu olursunuz. Bana üç gün izin verirseniz ben emaneti kardeþime teslim eder gelirim, bu üç gün içinde yerime birini bulurum" dedi.
Hz. Ömer dayanamaz ve der ki:
- "Bu topluluða yabancý birisin, senin yerine kim kalýr, kim kefil olur ki?!"
Genç adam orada bulunanlara tek tek bir göz atar ve der ki: “Bu zat benim yerime kalýr."
O zat Hz. Peygamber Efendimizin (sav) en yakýn arkadaþlarýndan, yukarýda son anlarýný aktardýðýmýz Amr Ibni As'dan baþkasý deðildir. Hz. Ömer Amr'a dönerek,
- "Ey Amr, delikanlýyý duydun, kefil olur musun" der. "Evet, ben kefilim sözü" üzerine genç adam serbest býrakýlýr ve üç günlük süre iþlemeye baþlar.
Üçüncü günün sonunda vakit dolmak üzeredir ama gençten bir haber yoktur. Medine'nin ileri gelenleri Hz. Ömer'e çýkarak ******* zanlýsý gencin gelmeyeceðini, dolayýsýyla Amr Ibni As'a verilecek idam cezasý yerine maktülün diyetini vermeyi teklif ederler, fakat gençler razý olmaz. Babamýzýn kaný yerde kalsýn istemiyoruz" derler.
Hz. Ömer kendinden beklenen cevabi verir der ki: "Bu kefil babam olsa da farketmez, cezayý infaz ederim."
Hz Amr Ibni As tam bir teslimiyet içinde der ki: “Biz de sözümüzün arkasýndayýz."
Kýsas hazýrlýklarý baþlarken bu arada kalabalýkta bir dalgalanma olur ve insanlarýn arasýndan genç görünür. Hz. Ömer gence dönerek der ki, evladým ölümü göze almamak için istersen kaçýp hiç gelmeyebilirdin, neden geldin?" Genç vakurla baþýný kaldýrýr ve "AHDE VEFASIZLIK ETTÝ" demeyesiniz diye geldim der.
Hz. Ömer bu defa baþýný Amr Ibni As'a çevirir ve der ki:
- "Ey Amr, sen bu delikanlýyý tanýmýyorsun, nasýl oldu da ona güvendin ve onun yerine kefil oldun?"
Amr Ibni As cevap verir; "Bu kadar insanýn içerisinden bana güvendi, beni seçti. "ÝNSANLIK ÖLDÜ "dedirtmemek için kabul ettim" der.
Sýra davacý gençlere gelir, derler ki: "Biz bu davadan vazgeçiyoruz."
Bunun üzerine Hz Ömer: "Ne oldu, biraz evvel "babamýzýn kaný yerde kalmasýn" diyordunuz, böyle birden vazgeçiyorsunuz?" der.
Gençlerin cevabý da müthiþtir: "Ýnsanlar, MERHAMETLÝ ÝNSAN KALMAMIÞ" demesinler diye vazgeçiyoruz.”
Deðerli dostlar...
Ýþte son nefeste kabri düþünen, haline aðlayan Amr Ýbni As, bu Amr Ýbni As’týr.
Aslýnda bizim yitik olan cennetimiz, deðerlerimiz budur.
Doðrusu sadece Müslümanlýðýmýz deðil, insanlýðýmýz da büyük hasar altýndadýr.
Bence yaþadýðýmýz açmazlar içindeki en temel sorun da budur.
Kendi insanýnýn mallarýný yaðmalayan, ateþe veren gençlere ait dünkü görüntüler nedense bu olayý hatýrlattý bana...
Uydu mu, uymadý mý, takdir sizindir.
Prof. Dr. Osman ÖZSOY – Haber 7
www.osmanozsoy.com.tr