Ramazan Bayramý (Þeker Bayramý, Arapça: عيد الفطر Ayd-ül Fitr, Farsça: عید فطر), Ýslam aleminde, oruç tutma ayý olan Ramazan'ýn ardýndan üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdýr. Hicri takvime göre onuncu ay olan Þevval ayýnýn ilk üç gününde kutlanýr. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayýnýn son günü olan arifedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramaza" (çok sýcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya baþlandýðýnda yaz aylarýna tekabül ediyor olmasýdýr.[1] Bu bayramda ziyaretçilere, þeker sunmak töresi yerleþmiþ bir gelenek olduðu için bayrama, Þeker Bayramý da denir.
Arapçadaki adý 'Ayd-ül El-fitr'dir (Arapça: عيد الفطر). Fitr kelimesi Arapça'da kahvaltý anlamýna gelir ve ramazanýn bitimiyle birlikte yapýlan ilk kahvaltýyý ifade eder. Ramazan bayramý oruç süresinin bitmesi dolayýsýyla yapýlan bir tören niteliðindedir. Ramazan Bayramý, Malezya ve Singapur'da Hari Raya Aidil Fitri, Endonezya'da Idul Fitri veya Lebaran, Bangladeþ'te iseShemai Eid olarak da anýlýr.
Tarihi
Ramazan Bayramý, Hicret'in ikinci yýlýndan sonra kutlanmaya baþlandý. Bu bayramda yapýlmasý gereken tüm törenler ve ibadetler Hazreti Muhammed s.a.v. tarafýndan düzenlendi. Ýlk ramazan bayramýyla ilgili iþlemler de onun tarafýndan yapýldý.
Özellikleri
Ramazan bayramýnýn üç ayrý özelliði vardýr:
Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirir.
Müslümanlar arasýnda karþýlýklý görüþme, barýþma ve birbirini ziyaret etme ve hediyeleþme adettir.
Müslümanlar bu bayramda, özellikle bayram namazýndan sonra yakýnlarýnýn kabirlerini ziyaret ederler.
Ramazan Bayramý, Ramazan ayý boyunca tutulmasý farz kýlýnan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan ayý biterken, oruç da biter ve Ramazan Bayramý'nýn ilk günü olan Þevval ayýnýn birinci gününde oruç tutulmaz.
Ramazan Bayramý'nýn bu ilk gününde camilerde bayram namazý kýlýnýr. Bayram namazýný yalnýz erkekler kýlar. Bayram namazýndan sonra ise hutbe okunur. Namazýn bitmesiyle bayrama girilir. aile ve arkadaþ ziyaretleri, çeþitli eðlenceler gibi. Ayrýca Ramazan Bayramý boyunca müslümanlar, ziyaretlerle birbirlerinin bayramýný kutlar