Ýslamýn beþ þartý arasýnda en fazla mahalle baskýsýna neden olan ibadet oruçtur. Kimse sizin kelime-i þahadet çekip çekmediðinizi bilemez. Namaz kýlmak tek baþýna yapýlabilen, kýlmadýðýnýzý kimsenin ispatlayamayacaðý bir ibadettir. Zekat ve hac zaten parasý olanlar için geçerlidir. Oysa oruç öyle mi? Güneþin doðumundan batýmýna kadar aç susuz gezen, þekeri düþmüþ insanlarýn arasýnda kahvaltýsýný yapmýþ, kalorisini, proteinini almýþ olarak fink atmak en iyimser ifadeyle ayýp kaçar
Hoþgörünün beþiði Anadolu’da alenen oruç tutmamak hâlâ tercih edilen bir davranýþ deðildir. Ancak oruç namaz gibi deðildir, ortalýkta yemek yemeseniz bile, oruç tutmuyorsanýz bunu saklayamazsýnýz. Dilinizin üzerinde beyaz bir tabaka olmamasýndan oruç yerine kaþýðýn sapýný tuttuðunuz þýp diye anlaþýlýr. Bu yüzden halk arasýnda baþvurulan mazeretler vardýr.
Seferiyim: Yaþadýðý þehirden 90 km uzaða gidenler seferi sayýlýr ve oruç tutmayabilirler. En ünlü seferimiz Kenan Evren’dir. Bildiðimiz gibi darbeci Kenan Paþa, 12 Eylül darbesini yaptýktan sonra il il dolaþýp yediði halt için toplumdan destek toplamaya çalýþýyor. En çok destek bulmayý umut ettiði yerlerden biri olan Erzurum’da düzenlediði miting Ramazan’a denk geliyor. Konuþmasý sýrasýnda aðýzý kuruyunca önündeki suyu içiyor. Kenan Paþayý alkýþlamak için meydaný dolduran dadaþlar, ýslýklamaya baþlýyorlar. Kenan Paþa da tarihi cümlesini sarfediyor: ‘Ben seferiyim’
Antibiyotik alýyorum: Bu mazeret günahkârlarla müminlerin ortak kullandýðý mazeretlerdendir. Çalýþtýðý devlet kurumunun kokteylinde kendisine uzatýlan içki bardaðýný þeriatçý damgasýný yemeden geri çevirmek isteyen dindarlarýn da sýkça baþvurduklarý bir mazerettir. Antibiyotik ortalama sekiz saatte bir alýnmasý gerektiði için pekala oruç tutmaya da engel olabilir. Ancak oruçlu kalýnan sürenin çok kýsaldýðý kýþ günlerine denk gelen Ramazanlarda baþvurulmamasý tavsiye olunur. Çünkü bu kýsa günlerde bir sahurda, bir iftarda bir de ikisinin ortasýnda ilaç almak mümkündür.
Çalýþmak da ibadettir: Özellikle liberal-kapitalist müslümanlarýn mazeret olarak deðil, gerçekten inanarak baþvurduklarý bir mazerettir. Yaptýklarý iþin ne olduðunu sormayýn. Otomobil lastiði satýþ temsilcisi de olabilirler, bir bankada kredi kartý uzmaný da. Bu gruba giren insanlar hafta içi oruç tutmazlar. Haftasonu da iftara kadar uyurlar yani orucu uykuya tuttururlar.
Benim kalbim temiz: ‘Dini yükümlülükler bana çok angarya geliyor ama bir taraftan cehennemin gerçekten varolmasý ihtimalinden de týrsýyorum’ diyenlerin her þart ve koþulda baþvurduklarý en popüler mazerettir.
Aç olunca sinirli oluyorum, etrafýmý kýrýp geçiriyorum, daha çok günaha giriyorum: Allah, bu ibadeti kullarý aç insanlarla empati kurabilsin, merhamet duygularý geliþsin, nefislerini, arzularýný kontrol altýnda tutabilsinler diye emretmiþ. Buradan bakýnca; oruç halinin sinir yaptýðý insanlar üretim hatasý olan kullar olsa gerek ki, tezahürleri yaratýcýnýn öngörülerinden farklý olabiliyor.
Ülserden gastrite bilimum mide hastalýklarý: En geçerlilerinden biri olsa da ramazan süresince gerçekten ülserli gibi tatsýz tuzsuz haþlanmýþ gýdalar tüketmek; kýzartmadan, gazlý içeceklerden uzak durmak gibi aðýr bedelleri olan bir mazeret.
Taraf Gazetesi'nden alýntýdýr.