Kaliteli çikolata 5 duyumuza da seslenmelidir;
Koku: Aynen þarapta olduðu gibi meyve, aðaç, tütün, karamel ve daha birçok koku içerebilir. Önemli olan bunlarýn dengesidir.
Görünüm: Parlaktýr, kýrýldýðýnda içi aðaç kabuðunu andýrýr. Kahverengisinin tonu kýzýla çalan çikolatalarda genelde daha kaliteli kakao çekirdeði kullanýlmýþtýr.
Dokunma: Kaliteli çikolata elle tutulursa birkaç saniyede erimeye baþlar. Bunun nedeni kakao yaðýnýn 34ºC de erimesidir. Hýzlý erime çikolatanýn kalitesi için bir göstergedir ve çikolatada yüksek oranda kakao yaðý kullanýldýðýnýn bir kanýtýdýr.
Ses: Gerçek çikolata kýrýldýðýnda farklý bir çýtýrtý duyulur. Bu kakao yaðýnda bulunan kristallerden kaynaklanýr.
Tat: Gerçek çikolatanýn en belirgin özelliði dilimizin üstünde bulunan zerreciklerin asla algýlayamayacaðý kadar pürüzsüz ve yumuþak olmasýdýr. Aðzýnýzda erirken yapýþkanlý yaðlý bir tat býrakmamalý ve bu aþamada içindeki aromalarý da açýða vurmalýdýr.
· En iyi kakao çekirdeði türleri kullanýlýr.
· Kavurmada büyük özen gösterilir.
· Dengeli bir tat için farklý çekirdekler harmanlanýr.
· Üretim süresi konçlama nedeniyle uzundur.
· Ýlave kakao yaðý konulur.
· % 50-70 kakao oraný bulunur.
· Þeker oraný % 30’u geçmez.
· Kolay hazmedilir.
· Birçok vitamin (A1, B1, B2, C, D, E) ve mineraller içerir.
· Glisemik endeksi düþüktür.
· Enerji verir.
· Antidepresan özelliði gibi daha birçok faydasý olduðu söylenmektedir.
ADI GÝBÝ TATLI HAYIRLI BAYRAMLAR