New Scientist dergisinin son sayýsýnda, kiþinin sonu çeþitli ve acýklý ölüm þekilleri ile ele alýnmýþ. Boðulma, yanma ve ya diri diri yakýlarak öteki dünyaya göç eden fani neler hissediyor bilimsel gerçeklerle beraber sunulmuþ. Peki bunu nasýl yapmýþlar? Bu vahim olaylardan kurtulan, uzun süre kalbi duran insanlarla görüþülmüþ, üstüne de insan vücudu ve sýnýrlarý ile alakalý bilgiler kullanýlmýþ.
Her ne kadar burda listelenenler týbbi gerçekler olsa da yaþam insana verilmiþ en büyük hediye ve deðerini bilmek gerek
Boðulma:
Kurbanlar ilk panik ve arkasýndan nefes tutmaya çalýþma çabasý 30-90 saniye sonra son buluyor. Kurtulanlarýn akciðerlere su girmesiyle birlikte bir yýrtýlma ve yanma hissi hissettikleri bildirilmekte. Ama bunu hýzla dinginlik ve huzur duygusu izler. Oksijen yoksunluðu sonucu bilinç kaybý gerçekleþir ardýndan da kalp durur ve beyin ölümü gerçekleþir.
Kalp krizi:
Filmlerdeki gibi kalp krizinin ani gelip hemen götürmesi gibi bir þey mümkün olamýyor. Genelde yavaþ ve insana huzursuzluk duygusu vermesiyle baþlýyor. Kalp krizinin ilk göstergesi göðüs aðrýsý veya basýnç hissi. Yaþayan insanlar "Sanki göðsüme bir fil oturuyordu" þeklinde tarif ediyorlar. Meydana gelen aðrý boðaz, çene, sýrt, karýn ve kollara yayýlabiliyor. Nefes darlýðý ve soðuk ter de göstergesi. Arkasýndan normal kalp ritmi bozulur ve kalp durur. Bilinç kaybý yaklaþýk 10 saniye içinde olabilir ve daha sonraki bir kaç dakika insaný ölüme sürükler. Kalp krizinde en önemli þey hýzlý müdahale. Bir çok insan hastaneye yetiþtirilmeye çalýþýrken hayatýný kaybediyor.
Kan kaybý:
Kan kaybý, hangi organ ve ya uzuvdan olduðuna baðlý olmakla beraber 1,5 litre kan kaybýnýn ardýndan kurban susuzluk, bitkin ve endiþeli hissetmeye baþlýyor. Ýki litre kan kaybýnýn ardýndan baþ dönmesi, kafa karýþýklýðý ve nihai bilinçsizlike son buluyor. Belli bir süre müdahale edilemeden kan kaybý yaþayan insanlarda korku da sakinlik de görülebilen duygular arasýnda.
Elektrik:
Akým miktarýna baðlý olarak elektrik çarpmasý kalp ritminin bozulmasýna, durmasýna ve ardýndan yaklaþýk 10 saniye bilinç kaybýna neden olabiliyor. Yalnýz kalp veya beyine alýnabilecek daha yüksek akýmlar hemen anýnda bilinç kaybý ve ölüm getirebilir. Elektrikle idam hýzlý ve acýsýz ölüme denk geldiði için yapýlmýþtýr. Ancak mahkumlarýn beyindeki ýsý deðiþikliklerinden öldüðü de görülmüþtür ki epey acý çekerek öldüklerini anlatmakta.
Yüksekten Düþme:
En hýzlý gerçekleþen ölümlerden biridir. 145 metreden düþen bir insan 200 km/saat hýzla yere çarparak anýnda hayatýný kaybediyor. Yüksekten düþme sonucunda kurtulanlarýn zamanda yavaþlama hissetikleri rapor edilmiþ. San Francisco'nun Golden Gate Köprüsünden yapýlan intiharlarda ani ölüm, çökmüþ akciðerler, kafatasýnýn veya kýrýk kaburgalarýn organlara ölümcül zarar vermesi sonucunda hayatlarýný kaybetmiþler..
Asýlmak:
Intihar ve eski idam þekli olan asýlmada bilinçsizlik 10 saniye sürüyor. Ama kötü yerleþtirilmiþ kement sonucu acý dakikalarca sürebiliyor. Ýlk idam þekillerinde kýsa bir düþme ardýndan kurbanýn uzun süre acý içinde debelendiði görülmüþ bu yüzden sonradan boyun kýrýlmasýna da neden olan yüksekten býrakarak asma metodu icadedilmiþtir.
Yanma:
Yanma en acý veren ölüm þekillerinden biri. Yanýklarda cildin aðrý duyarlýlýðý artarak yanan bölgenin çevresi de acý hissetiriyor. 3. derece yanýklarda sinirler yandýðý için hissiyat kayboluyor ama yine de beyin acýyý gerçek kýlýyor. Eðer yangýn söz konusu ise çoðu kurban aslýnda zehirli gazlar ve nefes alamama sonucu hayatýný kaybediyor. Dumandaki karbonmonoksit önce baþaðrýsý yapýp fazlasýný almakla beraber bilinç kaybýna neden oluyor. Bir çok yangýnda insanlarýn sevdiklerini kurtarma telaþý ve adrenalin ile beraber yanýklarý hissetmediði ortaya çýkmýþtýr.
Baþýn Kopmasý:
En hýzlý ve hissiyatsýz ölümlerden biri. Tabii çok hýzlý gerçekleþmesi kaydýyla. Bilinç kaybý ve ölüm çok kýsa bir sürede gerçekleþiyor. Uzmanlar, beynin yedi saniye kadar çalýþmaya devam ettiðini belirlemiþler. Fransa'da giyotin infaz raporlarýnda gözler ve aðýz hareketleri 30 saniye devam edebiliyor.
Ýðne ile idam:
Amerika'da 1977'de elektrikle idama alternatif olarak çýkarýlmýþtýr. Ýðne ile idamda önce acý hissetmesini engelleyen anestezik madde enjekte edilmekte. Ardýndan akciðeri felç ederek solunumunu durduran pankuronyum ve son olarak da kalbin anýnda durduran potasyum klorid enjekte edilir. Ne kadar hýzlý ölüm amaç olsa da bir çok vakada mahkumun idam ediliyor bilincinde olmasý nedeniyle sürece karþý koymasý üzerine çok daha fazla acý çektiði durumlar da söz konusu.
Rabbim sonumuzu hayýr eylesin.. Allah Rasulu (sav); 'Ölümün en hafifi 1000 kýlýç darbesine eþdeðerdir.' buyurmuþlardýr.