Aletsel büyüklüðü 5.6 pek de büyük sayýlmaz Tarhan, O kadar da abartmayýn.
Aletsel büyüklüðü 5.6 pek de büyük sayýlmaz Tarhan, O kadar da abartmayýn.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Mars’a 39 günde gidilebilecek
Bilim adamlarý, Mars yolculuðunu 6 aydan 39 güne indirebilecek yeni bir iyon motoru geliþtiriyor.
![]()
16:41 TSÝ 23 Temmuz. 2009 Perþembe
TEKSAS - Geleneksel roketler, gerekli olan itiþ gücünü saðlamak için farklý kimyasal maddeler kulllanýyor. Kullanýlan yakýtýn büyük bölümü ise Dünya’nýn çekim alanýndan çýkarken harcanýyor.
Amerikalý bilimadamalarý roketlerin bu handikaplarýný ortadan kaldýracak, uzay yolculuklarýný büyük oranda kýsaltacak ve geleneksel roketlere oranla daha uzun mesafelere daha hýzlý gidecek yeni nesil iyon motorlar üzerinde çalýþýyor.
Bu motorlarýnýn temeli, yüklü atomlar olan iyonlarýn bir elektrik alanýndan geçirilierek hýzlandýrýlmalarýna ve uzay aracýný ters yönde itmelerine dayanýyor. NASA'nýn Vesta ve Ceres göktaþlarýna gönderdiði Dawn ve Japonya'nýn 2005'te Itokawa göktaþýna gönderdiði Hayabusa uzay araçlarýnda bu teknoloji kullanýlmýþtý.
ABD’li bilimadamlarý þimdi, bu motorlardan çok daha güçlü yeni nesil bir iyon motoru üzerinde çalýþýyor. VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket-Deðiþken Özel Ýtki Magnetoplasma Roketi) adý verilen bu motor, radyo dalgalarýný yayan vericilere benzer bir þekilde, radyo frekans jeneratörü ile parçacýk veya plazmayý ýsýtarak çalýþýyor.
GÜNEÞÝN ÇEKÝRDEK ISISINA ULAÞILACAK
Buradaki temel prensip buhar motorlarýna benziyor. Radyo frekans jenaratörü, argon gazýnýn atomlarýný, elektronlar ‘kaynayýp’ plasma oluþturuncaya kadar ýsýtýyor. Her ne kadar plasma tek baþýna roketi itme gücüne sahipse de çok efektif deðil. Bu nedenle deha etkili güç elde edebilmek için, plasma roketin ikinci bölgesinde, bir milyon santigrad dereceye kadar ýsýtýlacak. Bu sýcaklýk, Güneþ’in çekirdeðindeki sýcaklýða eþit.
Kullanýlan çok güçlü manyetik alan yardýmý ile ekstra ýsýtýlmýþ plasma, roketi ters yönde itecek biçimde motorlarýn arkasýna yönlendirilecek. VASIMIR; kullandýðý radyo frekansý jeneratörleri sayesinde, benzerlerinen yüzlerce kat daha fazla enerji üretebilecek.
ABD'nin Ad Astra Rocket þirketi tarafýndan devam edilen çalýþmalarda, ilk plasma üretim aþamasý 2 Temmuz’da test edildi. Araþtýrmanýn yürütücüsü Jerad Squire elde edilen plasmanýn bugüne kadar üretilmiþ olanlarýn en güçlüsü olduðunu iddia ediyor.
6 AY DEÐÝL 39 GÜN
Ad Astra ve NASA arasýnda yapýlan anlaþma ile ilk iyon motorlu roket 2012 ya da 2013 yýlýnda Uluslararasý Uzay Ýstasyonu’na kenetlenmek üzere uzaya yollanacak. Daha sonraki aþamalarda da, rokete yerleþtirilecek nükleer reaktörler sayesinde roketin gerekli ýsýyý üretip, Mars yolculuðunu 39 güne indirmesi amaçlanýyor.
NASA, bu teknoloji öncesinde Mars'a göndereceði uzay aracýný nükleer termal veya kimyasal yakýtlý roketle donatmayý ve en iyimser tahminle Kýzýl Gezegen'e 6 ayda ulaþmayý öngörüyordu
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Satürn'ün 6.büyük uydusunda hayat belirtilerine rastlandý
Satürn'ün 60 uydusundan en dýþ halka üyesi Enceladus'da sodyumklorür (tuz) izine rastlandý; bu kartopu uyduda ‘hayat olasýlýðý’ giderek güçleniyor.
![]()
Güncelleme: 13:44 TSÝ 25 Haziran. 2009 Perþembe
LONDRA - Alman ve Amerikalý astrofizikçilerle nükleer biyoloji uzmanlarý, Ay'ýn yarýsý kadar olan 500 kilometrelik çapýyla Enceladus'un su ve tuz içerdiðini bildirdi. Enceladus üzerine iki araþtýrma, Nature (Doða) dergisinde yayýmlandý.
Almanya'nýn güneybatýsýnda Baden-Württemberg eyaleti Heidelberg kentindeki Max Planck Enstitüsü Fen Bilimleri Nükleer Fiziði Araþtýrma Kurumu'ndan astrofizikçi Frank Postberg, Enceladus'ta buharlaþmanýn dev maðara oyuklarýndan ve tuzlu su ve deniz benzeri oluþumunun mümkün olduðunu söyledi.
Ayný görüþü, ABD'nin Colorado eyaleti Boulder Üniversitesi Güneybatý Araþtýrma Kurumu'ndan John Spencer de teyit etti.
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Dünyanýn içine ettiniz þimdide baþka dünyalarmý arýyorsunuz...
Siyonizm ve Kafirlik böyle birþey iþte.
Allah size hayat dolu, hava dolu, su dolu yaþayacak bir dünya vermiþ, adam olupta insan gibi yaþasanýza..
sitede bize karþý yapýlan bazý hareketlere ayný üslupla cevap vererek dostlarý kýrmaktansa (dost kalýp) yazmamayý yeðledik...DERVÝÞ DÖRTBUDAK
Hedef.. 5 FAKÜLTE 5000 ÖÐRENCÝ
HARRAN ÜNÜVERSÝTESÝ TARÝH BÖLÜMÜ
Ne KraLýna Giderim Nede ALayýna , Bir Durum Varsa KraLýda GeLir Ayaðýma ALayýda..
Oðlum olana kadar KRAL benim
Galaktik göz
Dev bir göze benzeyen bu görüntü aslýnda son keþfedilen galaksilerden birinin görüntüsü.
![]()
AA
Güncelleme: 15:53 TSÝ 24 Temmuz. 2009 Cuma
ANKARA - Bilim, bazen bilim-kurgu gibi olabiliyor. Astronomlar, NASA'nýn Spitzer Uzay Teleskobu'nu kullanarak yaptýklarý gözlemde, týpký dikkatle bakan bir göze benzeyen spiral bir galaksinin görüntülerini elde etti.
Görüntülerde göz gibi duranýn aslýnda Güneþ'ten 100 milyon kat daha büyük olan dev bir kara delik, etrafýndaki makyaj haresi gibi duranlarýn da yeni doðmuþ yýldýzlar olduðunu belirten Spitzer astronomlarý, NGC 1097 diye tanýmlanan galaksinin, 50 milyon ýþýkyýlý uzakta ve Fornax takýmyýldýzýnda yer aldýðýný kaydetti.
Galaksinin ortasýna dökülen gazýn kara delik ve etrafýndaki yýldýz oluþumunu beslediðini anlatan astronomlar, normal gözün göremediði bu görüntünün Spitzer'in kýzýlötesi, sýcak ve radyasyona hassas özelliðiyle elde edildiðini belirtti.
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Kurup denede bizde kuralým, oldu oldu olmassa çay demleriz.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Mahmut kuralým bu sistemide, kendimize marsta arsa beðenelim nasýl olsa orada hayat varmýþ, Dünyanýn iþi bitti her yeri pislik götürüyor.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Sen kur marsta bir tarikat ne irticacý diyen olur ne þeriatcý,sen varsan biz her türlü varýz.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Tarif ederseniz kurarýz proðramý.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Güzel güzel teknik bilgi merakýmýz da olmalý.
O yüzden teknik konularýn dýþýna çýkmayalým
Osman Demir Istanbul
Osmaný da dünyada vekil yap bak kýskandý garip.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Tarhan senin o dediðin proðramý kurdum resim þeklinde veriyor, ama türkçeye çeviremedim.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.