![]()
Vitamin ve mineral bakýmýndan zengin olan þalgam suyuna olan ilgi her geçen gün biraz daha artýyor. Ýnsan saðlýðý için pek çok faydalarý bulunduðunu bilinen Þalgam suyunun içerisinde Kalsiyum ve Demir ile birlikte A,B,C vitaminleri buluyor. Nizip’te yaklaþýk 20 yýldýr Þalgam sattýðýný söyleyen Ýsmail Sönmez, Þalgam Suyu’nun sindirimi kolaylaþtýrdýðýný mide ve karaciðere faydalý olduðunu, Kemik ve diþleri kuvvetlendirdiðini, Kalp, damar ve göz saðlýðý için faydalý olduðu gibi vücuttaki toksinleri atarak stresten arýndýrdýðý ve saymakla bitmeyen faydalarý olduðunu söyledi. Herkesin günde en az bir bardak þalgam suyu içmesi gerektiðini vurgulayan Þalgam Ustasý Ýsmail Sönmez, bir bardak Þalgam suyunun 25 ile 50 kuruþ arasýnda deðiþtiðini ifade etti. Özellikle yaz aylarýnda ve Ramazan ayý münasebetiyle þalgam satýþlarýnda artýþ görüldüðünü ifade eden þalgam ustasý Ýsmail Sönmez, þalgamýn yapýlýþý hakkýnda da kýsa bir bilgi verdi. "Þalgam suyunun, mor havucun özünden alýnarak yapýldýðýný, bulgur unu ile mayalanýp bir hafta bekletildiðini, iyice ekþidikten sonra sulandýrýlýp, dut aðacýndan yapýlan özel tahta fýçýlara býrakýldýðýný ardýndan, mor havuç iyice temizlenip kaynatýldýktan sonra bu fýçýlara konulup, üzerine de þalgam turpu yerleþtirildiðini söyledi. Sönmez, tahta fýçýlarda bir hafta daha bekletilen bu karýþýma tuz ilave ettiklerini fýçý içinde olgunlaþtýrýlan þalgamýn bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazýr hale getiriliyor diye konuþtu.
Devamý Ýçin Týklayýnýz...