Diyanet merkezi sistemden vazgeçmeye hazýrlanýrken Nizip de birkaç gündür merkezi sistemde problem var. Zaten Cuma günleri de merkezi sistemle vaaz bir çok camide anlaþýlmýyor... Bence kaldýrýlmasý isabet olur.
Ayrýca þu mübarek ramazanda bakýyorum da minarelerin ýþýklarýný bile yakmýyorlar . Hiç yoktan merkezi sistemden vazgeçilirse iftar vakti, yatsý ve sahürlerde minarelerin de ýþýklarý yanar ...
http://www.memurlar.net/haber/148441/
Diyanet Merkezi Ezandan Vazgeçiyor
9 Eylül 2009 08:21
Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Ali Bardakoðlu'nun "Merkezi ezan ve merkezi vaaz uygulamasýný kaldýrýyoruz" açýklamasý yeni bir tartýþma baþlattý. Bardakoðlu'nun, "Farklý seslerde ezan coþkusunun minarelerden yükselmesini daha estetik buluyorum" açýklamasýna katýldýklarýný ancak geçmiþte çok kötü örnekleri gördüklerini açýklayan ilahiyatçýlar, "Eðer kötü sesler ayýklanmazsa ezan manevi zevk vermez. Ya iyi sesler seçilsin ya da merkezi ezan kaldýrýlmasýn" diye konuþtular.
Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý: Çok cami olan yerlerde, büyük þehirlerde merkezi sistem olmayýnca kötü sesliler, makam bilmeyenler, farklý vakitlerde baþlayanlar karmaþaya sebep oluyor. Bu nedenle büyük þehirlerde merkezi sistemin gerekli olduðuna inanýyorum.
Prof. Dr. Emrullah Yüksel: Tek tek görevlilerin seçilip, gerekli eðitimler verilmesi becerilirse, merkezi sistemin gerekliliði zaten ortadan kalkar. Cýrlak bir sesi dinlemektense merkezi ezan sesini dinlemek çok daha iyi.
Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz: Ben merkezi ezan sisteminden son derece memnunum. Oturduðum mahallede okunan ezanlar kulaða hoþ gelmiyordu, makam bile yoktu. Bana ezan manevi haz vermiyordu. Güzel ezan birliðini saðlamak için gerekli eðitimler verilmiþ, güzel sesler seçilmiþ ve þartlar oluþturulmuþsa, merkezi sistem kaldýrýlsýn. Öte yandan Ýstanbul Müftülüðü, iftardan 7 dakika önce ezan okunan Eyüp Sultan Camisi'ndeki 5 çalýþan hakkýnda soruþturma baþlattý. Ýstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çaðrýcý ise yazýlý açýklama yaparak, oruçlarýný vaktinden önce açanlarýn, bir günlük oruçlarýný Ramazan'dan sonra kaza etmeleri gerektiðini duyurdu.