100 yýl önce Ayasofya Camii Bizans Ýmparatoru I. Jüstinionus tarafýndan M.S. 532 - 537 yýllarý arasýnda Ýstanbul'un eski þehir merkezine inþa ettirilmiþtir.1500 yýllýk tarihi olan Ayasofya, sanat tarihi ve mimarlýk dünyasýnýn baþ yapýtlarý arasýnda yer alýr.
![]()
Günümüzde Ayasofya Camii Baþlangýçta bir kilise olarak inþa edilen ve Osmanlý döneminde camiiye çevrilen Ayasofya, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir.
![]()
100 yýl önce Azaplar kapýsý ve camii Azaplar camii Savur Kapýsý’na giden yol üstündedir. Yapým tarihi bilinmemekle birlikte, 16. yüzyýl kayýtlarýnda adý geçen Azaplar Aðasý Mescidinin bu yapý olduðu sanýlmaktadýr.
![]()
Bugün Azaplar kapýsý ve camii Unkapaný'nýn arka tarafýnda yer alan Azaplar kapýsý ve camii tarihe ýþýk tutmaktadýr.
![]()
100 yýl önce Beykoz Beykoz’un tarihi geliþimi M.Ö. 700’lü yýllara dayandýrýlýyor. Bu tarihte bölgeye deniz yolu ile gelen Traklar’ýn Bebrik adý ile kurduklarý devletin bulunduðu köyün kýsa zamanda geliþmesi ile Kral Amikos bu köye kendi adýný veriyor.
![]()
Bugün Beykoz Traklar’dan sonra Amikos pek çok kültüre ev sahipliði yapýyordu ve arkasýndan Persler, Abbasiler geliyor. Beykoz Ýstanbul’un fethinden çok önce 1402 yýllarýnda Yýldýrým Beyazýt tarafýndan Osmanlý Ýmparatorluðu topraklarýna katýlýyor. Beykoz’un günümüze gelen bir çok Tarihi eseri mevcuttur.
![]()
100 yýl önce Büyük postane Büyük Postane Ýstanbul'un Eminönü ilçesindeki Sirkeci semtinde yer alýr ayný zamanda Türkiye'nin en büyük postane binasýdýr. 1909 yýlýnda inþaatý tamamlanan binanýn mimarý Vedat Tek'tir.
![]()
Bugün Büyük postane Bina 1927-1936 yýllarý arasýnda Ýstanbul Radyoevi olarak da hizmet vermiþtir. Günümüzde Ýstanbul PTT Baþmüdürlüðü olarak hizmet vermekte, giriþ katýnda ise tam teþekküllü bir postane þubesi yer almaktadýr.
![]()
100 yýl önce At meydaný Ýstanbul'un en önemli meydanlarýndan biri. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi. “Hipodrom” At binenlerin, atlarýn meydaný anlamýna gelir. Osmanlý döneminde buraya At Meydaný denirdi.
![]()
Bugün At meydan ýHipodrom günümüze zemini 4-5 metre yükselmiþ ve kalabilmiþ 3 abide ile gelmiþtir. Bunlar Mýsýr’dan getirilen Obelisk, Yýlanlý Sütun ve Örme Obelisktir.
![]()
100 yýl önce Eminönü Ýlçe bütünüyle Ýstanbul kentinin tarihi çekirdeði olan sur içinde yer alýr ve merkezi alanýn en canlý bölgelerinden birini oluþturur.
![]()
Bugün Eminönü Osmanlý döneminde Deniz Gümrüðü ve Gümrük Eminliðinin burada bulunmasý sebebiyle Eminönü adýný alan ilçe, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yýllarýnda Ýstanbul'un merkezi ilçesi olmuþtur.
![]()
100 yýl önce Galata Galata, Ýstanbul'un Beyoðlu ilçesinin tarihi açýdan zengin bir semtidir.
![]()
Bugün Galata Saint Benoit Fransýz Lisesi burada bulunmaktadýr.Kentin en önemli tarihi eserlerinden biri Galata kulesidir.
![]()
Mesajlar: n/a
100 yýl önce Kanlýca
Beykozun önemli ilçelerinden olan Kanlýca Anadoluhisarý ve Çubukçu arasýnda yer alýr.
Bugün Kanlýca Kanlýca ayrýca Mihrabad Korusu'yla da meþhurdur. Anadolu Yakasýnýn en yeþillik yerlerinden biridir. Kanlýca'nýn yalýlarý da ünlüdür.
100 yýl önce Kapalýçarþý Tarihi yarýmadaya yayýlmýþ asýrlýk bir çýnara benzer Kapalýçarþý. Yangýnlar ve depremlerle defalarca harap olmuþ ancak her defasýnda dirilmesini bilmiþtir.
Bugün Kapalýçarþý Bugün devasa alýþ veriþ merkezleriyle rekabet etmeye çalýþan çarþý, bir çekim merkezi olmayý sürdürüyor.
100 yýl önce Kýz kulesi Ýstanbul'un sembollerinden Kýz Kulesi, hakkýnda çeþitli rivayetler vardýr. Ýstanbul Boðazý'nýn Marmara Denizi'ne yakýn kýsmýnda, Salacak açýklarýnda yer alan küçük adacýk üzerinde inþa edilmiþtir.
Bugün Kýz kulesi Bugün gördüðümüz kulenin temelleri ve alt katýn mühim kýsýmlarý Fatih devri yapýsýdýr. Kulenin etrafýndaki sahanlýk geniþ taþlarla kaplanmýþtýr. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye þimdiki þeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çýkmýþ 1832 tarihli bir tuðrasý vardýr.
100 yýl önce Küçüksu Kasrý Küçüksu Kasrý veya Göksu Kasrý, Ýstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasýnda, Boðaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan yapýdýr.
Bugün Küçüksu Kasrý Sultan Abdülmecit tarafýndan Nigoðos Balyan'a yaptýrýlmýþ, inþaatý 1856 yýlýnda tamamlanmýþtýr. Eski adý "Göksu Kasrý" olan bu yapý, padiþahlarýn, Boðaziçi kýyýlarýndaki biniþ kasýrlarýndan biridir.
100 yýl önce Mýsýr çarþýsýMýsýr Çarþýsý, Eminönü'nde Yeni Camii'nin yanýndadýr. Ýstanbul'un en eski kapalý çarþýlarýndan olan Mýsýr Çarþýsý, 1660 yýlýnda Turhan Sultan tarafýndan yaptýrýlmýþtýr.
Bugün Mýsýr çarþýsý Mimarlýðýný Kazým Aða'nýn yaptýðý çarþý son olarak 1940-1943 yýllarý arasýnda Ýstanbul Belediyesi tarafýndan restore edilmiþtir.
100 yýl önce Ortaköy camii Cami, Sultan Abdülmecit tarafýndan Mimar Nigoðos Balyan’a 1853 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr. Oldukça zarif bir yapý olan cami Barok üslubundadýr. Boðaziçi’nde eþsiz bir konuma yerleþtirilmiþtir.
Bugün Ortaköy camii Bütün selatin camilerinde olduðu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kýsýmdan oluþur. Geniþ ve yüksek pencereler Boðaz’ýn deðiþken ýþýklarýný caminin içine taþýyacak biçimde düzenlenmiþtir.
100 yýl önce Rumeli Hisarý Rumeli Hisarý Fatih Sultan Mehmet tarafýndan Ýstanbul'un fethinden önce boðazýn kuzeyinden gelebilecek saldýrýlarý engellemek için Anadolu yakasýndaki Anadolu Hisarý'nýn tam karþýsýna inþa ettirilmiþtir.
Bugün Rumeli Hisarý Hisarýn inþaasýna 15 Nisan 1452'de baþlanmýþtýr.Rumeli Hisarý bugün müze ve açýk hava tiyatrosu olarak kullanýlmaktadýr. Hisarda açýk teþhir yapýlmakta, sergi salonu bulunmamaktadýr.
100 yýl önce Sirkeci Sirkeci semti Osmanlý döneminde hem Topkapý Sarayý'na yakýn olmasý, hem de Sadrazamlýk binasý olan Babýali'ye yakýn olmasý bakýmýndan önemli bir semtti. Deniz kenarýnda olduðu için Babýali'nin iskelesi olma konumundaydý. 1885 yýlýnda Þark Ekspresi'nin hizmete girmesi, 1890 yýlýnda Sirkeci Garý'nýn hizmete girmesinden sonra semt daha da büyük bir önem kazandý.
Bugün Sirkeci Sirkeci Garý hala Avrupa'yla Ýstanbul arasýndaki demiryollarýnýn ana durak noktasý iþlevini devam ettirmektedir. Semt, inþaat halinde olan Marmaray demiryolu tünel projesinde de önemini koruyacaktýr.
100 yýl önce Sultanahmet Sultanahmet Camii, 1609-1616 yýllarý arasýnda sultan I. Ahmet tarafýndan Mimar Sedefkâr Mehmet Aða'ya inþa ettirilmiþtir.
Bugün Sultanahmet Mavi, yeþil ve beyaz renkli Ýznik çinileriyle bezendiði için Avrupalýlarca "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandýrýlýr.Sultanahmet, Türkiye'nin altý minareli ilk camisidir.