Her Eylül ayý tüm ailelerde çocuklarýnýn eðitim öncesi telaþý baþlar.Kimisi okula ilk defa ayak basacak olan miniklerinim heyacanýný yaþar kimileri de ilk ve orta öðrenime devam eden çocuklarýnýn masraflarýný..Üniversiteye giden gençlerin sorunlarý ise ailelerin bir baþka teleþýný oluþturur.Zengini ile fakiri ile aile ortamýný yaþayan çocuklar ve gençler bir þekilde bu duygularý yaþýyorlar..Peki 24 saati sokakta geçen evsiz barksýz ve ailesiz çocuklarýn halini hiç düþündünüz mü?
![]()
Bütün þehirlerde olduðu gibi maalesef Nizip’te de sayýlarý 80-100 civarýnda olan kimsesiz sokak çocuðu bulunuyor.Nizip Belediyesi,Nizip Emniyet Müdürlüðü ve dernekler zaman zaman bu yaraya çözüm bulmaya çalýþtý ve halen çalýþýyor.Ancak yine de önüne geçilemiyor.
Bu çocuklar 24 Saat sokakta yaþayan, ailesiyle iliþkileri kopuk olup geçimini sokaktan saðlayan, zaman zaman suça bulaþýp zaman zaman tiner bali gibi uçucu maddeler kullanan ya da bunlara gereksinim duyan, sokaðýn özgür ortamýný mekan edinen çocuklardýr.Bu çocuklarýn aile , okul, çocuk kurumlarý gibi kendine karþý sorumluluðu olan kiþi yada kurumlarla hemen hemen hiç temaslarý bulunmamaktadýr. Çeþitli nedenlerle evden kaçmýþ, aile ve toplumla olan baðlarý tamamen kopmuþ olan bu çocuklar komünler halinde, kendilerine özgü kurallarýyla köþe baþlarý ve köprü altý yaþamýný seçmiþtir.Yaþamý ve/veya yaþam kaynaklarý için sokak onlarýn 24 saatlik meskenleridir. Belki de artýk onlar için bir yaþam tarzý olmuþtur.
Bazen yoksulluktan, bazen de aile içi sorunlardan dolayý aile fertleri içinde çýkan olumsuz durumlarýn çýkmasýyla sokak çoçuklarý ortaya çýkar.Bu durumdan memleketim nizipte nasibini almaktadýr.Nizip sokaklarýný gezen biri olarak fabrika,ev köþelerinde ,sokak çoçuklarýnýn ne halde olduklarýný görmek mümkündür.Ya bazý çoçuklar vardýr.Henüz oynamasý gerekirken yol üstünde kahvehanelerde ayakkabý boyacýlýðýný yapan minaccýk çoçuklar..Belki de onlar avukat doktor , hakim,savcý, olacaklardý ;ama onlar bu güzel görevler yerine sokak sokak dolaþýp hoþ olmayan davranýþlar ,zararlý dediðimiz maddelerle arkadaþ olmuþtur ve kimiside yoksulluktan yol kenarýnda ayakkabý boyacýlýðýný yapar.Onlar memleketim Nizip insanlarýydý;ama onlarýn bu durumunu görmek benim için üzücü bir olay olmuþtur.Fakat onlar hala yaþama inat ,hayata güzel bakmak isterken ;bakamayan pýrýl pýrýl insanlardýr.
![]()
Peygamberimiz hz.Muhammed (sas) bir hadisinde þöyle buyurur .Komþusu açken tok yatan bizden deðildir.Eðer bir ümmettin peygamberi böyle bir durumdan bahsetmiþse bizim de bu aç ,yoksul yol kenarýnda ayakkabý boyacýlýðý yapan ,fabrika köþelerinde zararlý madde kullanan arkadaþlarýmýza yardýmcý olmamýz gerekir.Nizip bu durumda her ne kadar diðer büyük yerlere göre az sokak çoçuklarý barýndýrsa da memleketimiz de de bur durumla karþýlaþýyoruz.Þimdi tekrar söylemek istiyorum;Sokak çoçuklarýmýzý güzel hayatlar ,oyunlar oynamak gerekirken tam tersine onlar söylediklerimizden uzak yaþamla savaþan insanlardýr.
Þimdi soruyorum ?
Acaba onlar, arkadaþ ararken ,oyun oynamak gerekirken
Neden ?
Onlara kalýcý çare ,çözüm üretmiyoruz.?