![]()
Nizip Özel Kýzýlaslan Týp Merkezi Genel Cerrah Doktor Ýbrahim Gürer, yaptýðý açýklamada ramazan ayý nedeniyle vatandaþlarýn beslenme konusuna dikkat etmesi gerektiðini belirterek aðýr ve yaðlý yiyeceklerden kaçýnmalarýný istedi. Ýftar açýldýktan sonra gereðinden fazla yenmemesi konusunda uyarýda bulunan Doktor Gürer, bunun yaný sýra bol miktarda sebze-meyve yenmesi ve bolca sývý alýnmasý gerektiðini belirtti. Gürer; Ramazan Ayýnýn özellikle sýcaklara denk gelmesi nedeniyle Ramazan ayý süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesini iftar ile sahur arasýnda yaklaþýk 2,5 litre su tüketilmesini tavsiye etti. Doktor Gürer sözlerine þöyle devam etti: Yeterli ve dengeli beslenmeyi saðlamak için, süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahýllardan yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Sahur yemeðinde süt, yumurta, domates, salatalýk, yeþil sebzeler ve tercihen tam buðday unundan yapýlmýþ ekmekten oluþan hafif bir kahvaltý yapýlmalý, ya da çorba, sebze ve zeytinyaðlý yemeklerden oluþan bir öðün tercih edilmeli. Vücut direncini artýrmak, vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alýnmasýný saðlamak için sebze ve meyveler tüketilmelidir. Ýftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltýlýklar veya çorba gibi hafif yemeklerle baþlanýlmasý, 10-15 dakika sonra az yaðlý et yemeði, sebze yemeði veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan þekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavý gibi glisemik indeksi yüksek olan gýdalar yerine bulgur pilavý, tam buðday ekmeði veya kepekli makarna gibi posalý besinler) tercih edilmelidir. Hava sýcaklýðý nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybýný yerine koyabilmek amacýyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sývý (ayran, taze sýkýlmýþ meyve sularý, sebze sularý vb.) alýmýna özen gösterilmelidir. Ýftarda aþýrý þerbetli, yaðlý tatlýlar yerine; yazýn daha sýklýkla tercih edilebilecek sütlü tatlýlar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma vb.) veya meyve tatlýlarý tercih edilmelidir. Oruç nedeniyle gün içinde kan þekerinde düþüþ olduðundan özellikle iftarda hýzlý yemek yenilmekte ve çok miktarda besin tüketme isteði doðmaktadýr. Ýftar sofralarýnda bir insana yetecek yemeðin 2-3 kat fazlasý bulunabilmektedir. Çok hýzlý yemek yenildiðinde bu süre zarfýnda yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alýmýna da zemin hazýrlar. Bu nedenle yemekler yavaþ yenilmeli, besinler aðýzda iyice çiðnendikten sonra yutulmalýdýr. Ýftar yemeðinden sonra kýsa mesafeli yürüyüþler yapmak sindirime yardýmcý olmasý açýsýndan yararlý olmaktadýr" dedi.
Devamý Ýçin Týklayýnýz...