Ýnsanlarýn büyük çoðunluðu 'Hedonism'in kölesidir. Kendilerine lezzet veren þeye yönelirler ama ötesini düþünmek istemezler. Aksine, lezzet peþindeki bu hallerini savunmaya, kendilerini bu mevzuda haklý görmeye ve göstermeye çalýþýrlar.
Ýsmindeki iki kelimeden biri 'Cola' olan gazozlar var. Ülkemizdeki gazozlar 'Gazlý alkolsüz içecek' (gazoz) adlý, Türk Standartlarý Enstitüsü'nün Ekim 1992'de yürürlüðe giren TS4080 No.'lu standardýna göre üretilir. Bu standart 20 sayfa olup isteyen her vatandaþ, bedeli mukabilinde Türk Standartlarý Enstitüsü Merkezi'nden veya bürolarýndan temin edebilir. Bu standardýn 2. sayfasýnda 'Gazoz Sýnýflarý ve Spesifik Maddeleri', 3. sayfasýnda da 'Gazozun Genel Özellikleri' tablo halinde verilmiþtir. Ýkinci tablo 'Kimyasal Özellikler'in 3. satýrýnda, gazoz cinslerinin litrede 5 gr. kadar etil alkol (bütün alkollü içeceklerde sarhoþluk verici) bulunabileceðinin belirtilmesi dikkati çekiyor.
Daha açýk ve anlaþýlýr olarak söylemek icap ederse, binde 5 gr. etil alkol ihtiva edebilen herhangi bir gazoz çeþidinin (sade, meyveli, kola, tonik, aromalý) 330 ml'lik bir kutusunda 10 ml. þaraptaki kadar etil alkol vardýr (þarapta %15 etil alkol bulunduðu göz önüne alýnýrsa). Bu durumda, kendisine küçük bir kadehte sunulan 10 ml. þarabý, ihtiva ettiði 1.5 gr. etil alkol sebebiyle içmeyi reddeden birinin ayný miktar etil alkolü 330 ml'sinde ihtiva eden kutu gazozlarý hiç tereddütsüz içmeleri tezat olmuyor mu? Ýnsanlarýn büyük çoðunluðu 'Hedonism'in kölesidir. Kendilerine lezzet veren þeye yönelirler ama o lezzetin ötesini düþünmek istemezler. Aksine, lezzet peþindeki bu hallerini savunmaya, kendilerini bu mevzuda haklý görmeðe ve göstermeye çalýþýrlar. Bu vesile ile, akla gelebilecek birkaç soru üzerinde durmak istiyorum:
1. Gazozlarda binde 5g. etil alkol bulunabiliyorsa, bunlarýn standardýna niçin 'Gazlý Alkolsüz Ýçeçek (Gazoz)' standardý ismi verilmiþtir? Bu standardýn ismindeki alkolsüz kelimesi ile içinde bulunabilen binde 5g. alkol birbirini nakzetmiyor mu? Belki bir oturuþta içilebilecek miktarda olmayan etil alkolü, standardý hazýrlayanlar 'kabil-i ihmal' gördükleri için, bu standardýn isminde 'alkolsüz' kelimesini kullanmýþ olabilirler. Fakat bu standardý hazýrlayanlarýn nazarýnda 'kabil-i ihmal' görülen bu etil alkol nispetinin, 'baþka standart'lara göre de 'kabil-i' ihmal olmayacaðýný gözden uzak tutmamak icap eder. Diðer bir sebep de 'alkol' kelimesini itici bulan bir halka bu meþrubatý benimsetmek için ticari bir taktik olarak 'alkolsüz' kelimesinin bilhassa standart ismine dahil edilmesi olabilir.
2. Gazozlarda az da olsa, niçin etil alkol bulunur? Sade gazozlar da dahil, bütün gazozlarda tat veya koku verici esanslar kullanýlar. Bu esanslar, yað cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bunlarý suda çözünür hale getirmek için hem su ile hem de yaðlarla tam karýþabilen (çözünebilen) ara çözücülere ihtiyaç olur. Bu hususta en bol, en ucuz ve en yaygýn olarak kullanýlan ara çözücü de etil alkoldür. Etil alkol bunun için gazozlarýn terkibine girer. Kimya bilimi açýsýndan bunun biraz daha açýklamasý þöyledir: Kimyada, 'benzer olanlar, birbiri içinde çözünür' kaidesi vardýr. En mühim ve en çok kullanýlan çözücü de su olduðundan suyun dýþýndaki bütün çözücülerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karýþan) ve hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karýþmayan) olarak ikiye ayrýlýr. Moleküllerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon yaparak berrak bir çözelti verebilir. Yað cinsi maddeler, bu sebeple benzin, eter, toluen gibi çözücülerde çözünür. Etil alkol ise molekülünde hem hidrofil hem de hidrofob grub bulundurduðundan hidrofil grubu ile hidrofil assosiasyon, hidrofob grubu ile de hidrofob assosiasyon yaparak ara çözücü vazifesi görür.
Karmaþýk gibi görünen bu mevzuu, aslýnda herkes çok basit bir deneme yaparak kolayca anlayabilir. Bir iki damla yað cinsi madde (zeytinyaðý, çiçek yaðý veya diðer sývý yað ve esanslar) bir þiþe suya ilave edilse, ne kadar þiddetle ve uzun müddet çalkalansa berrak bir çözelti vermez. Bu bir iki damla yað-bulunursa, biraz etil alkolde kolayca çözülebilir. Etil alkol bulunamazsa, tuvalet ispirtosu veya kolonya da %75-80 etil alkol ihtiva ettiðinden, bunlarýn az bir miktarlarý da yað cinsinden bir iki damla maddeyi kolayca çözerek berrak bir çözelti verir. Bu berrak çözelti þimdi bir þiþe suya ilave edilirse, suyun berraklýðý bozulmaz.
Ýþte gazozlarda tat ve koku verici yað cinsi maddelerin berrak bir çözelti verecek þekilde suda çözünür hale getirilmesi için ara çözücü kullanma iþlemi budur.
3. Etil alkolden baþka, sekerat (sarhoþluk) verici olmayan saðlýða baþka zararý da olmayan ara çözücüler yok mudur? Vardýr. Fakat bunlar etil alkole nispeten daha pahalýdýr ve imalatçýnýn bunlarý seçip kullanmakta bir gayesi ve hassasiyeti yoksa, etil alkolden baþkasýný kullanmaz.
4. Tat ve koku verici yað cinsi maddeleri suda çözünür hale getirmek için kullanýlan etil alkol, gazoz içinde kimyevi bir deðiþime uðramaz mý? Etil alkol, hidrofil ve hidrofob assosiasyon yaparak yað cinsi maddelerin suda çözülmesini saðlar. Kimyada bunun adý 'salvatasyon' olup fiziki bir olaydýr. Fiziki olaya giren maddelerin asli mahiyeti genelde deðiþmez. Bir deðiþim olsa, bu fevkalede az oranda olabilir. Etil alkol tat ve koku verici yaðlarý kimyevi deðiþime uðrayarak (solvaliz ile) çözmüþ olsa idi, kendi ile birlikte çözdüðü maddelerin asli mahiyetinde de bir deðiþim olacaktý. Böyle bir deðiþim olsa idi, o yaðlarýn tat ve koku verme hassalarý da kalmayacaktý.
Bu fiziksel özellikleri çözeltiye katmak için yapýlan imalat iþleminde istenen tat ve koku özelliklerinin iþlem sonucu kaybolmayýp devamý, kimyevi olarak, ne bu tat ve koku verici yaðlarda ne de onlarý suda çözünür hale getiren etil alkolde karþýlýklý etkileþim (interaction) ile asli mahiyetlerinde bir deðiþikliðin olmadýðýnýn delilidir.
5. Son yýllarda 'cola' rekabeti'nin artmasýnýn sebebi nedir? Her birinin piyasaya çýkýþýnýn özel bir sebebi olabilir. Bir genelleþtirme yapýlmasý doðru olmaz. Bir süper devletin kapitalizmine tepki duymak ve bu tepkiyi duyanlardan müþteri portföyü olarak istifade etmek, Filistin davasýnda taraflardan birine destek veren kola üretici bir firmaya karþý, buna tepki duyarak ve tepki duyanlara satýn almalarý için imalat yaparak kola markalarý piyasaya çýkarmak, kola piyasasýný kapitalizmle ve emperyalizmle savaþýn mühim savaþ alanlarýndan biri görmek ve biri haline getirmeye çalýþmak, etnik sebepler v.s.
Ancak bu bizim için 'cola' rekabeti yapanlarýn bunu niçin yaptýklarýndan çok, nefsimizin neyi, niçin yaptýðý asýl önemli olanýdýr. Yiyecek ve içeceklerden helalini araþtýrýp almak, hem kendimize hem bakmakla yükümlü olduklarýmýza karþý temel bir vazifemizdir. Eðer helalini araþtýrýp seçmek zor geliyorsa, pratik bir kolaylýk olarak helalini araþtýran, seçen, yapan ve satan markalarý seçmek elimizdedir. "Allah (c.c.) bizleri hakký hak bilip ona tâbi olan, bâtýlý bâtýl bilip ondan sakýnanlardan eylesin" duasýyla akla kapý açýp, ihtiyarý (cüz'i iradeyi) elden almamak lazým geldiði inancýndayým.
PROF. DR. MUSTAFA NUTKU / AKADEMÝSYEN
http://www.gidaraporu.com/kola-gazli-icecekler_g.htm