ÇORBALAR ….Sýcak çorbalý hayýrlý ramazanlar
Ramazan deyince aklýmýza iftariyelik ilk önce çorba gelir.
Gün boyu boþ kalan midemize sýcacýk bir çorba nede hoþ gelir
Dünyanýn baþta gelen üç mutfaðýndan biri olan Türk Mutfaðý …"Geleneksel Türk Mutfaðý"nda büyük bir çorba zenginliðinin var olduðunu hepimiz biliriz
Çeþit zenginliðinin yaný sýra çorbalarýmýz beslenme açýsýndan da oldukça kaliteli, besin deðerleri yüksek yiyeceklerimizdendir.
Zengin ve beslenmede uygun nitelikleri bulunan çorbalarýmýzý sýnýflandýrmak istediðimizde de oldukça zorlanýrýz.. Çünkü halkýmýzýn unlu çorbalarda sebzeleri, sebzeli çorbalarda taneli tahýl ürünlerini, taneli çorbalarda ise un ve sebzeleri kullandýðýný, yoðurt ve sütün önemli bir yere sahip olduðunu tespit ederiz... Bu durumda iki yoldan hareketle sýnýflandýrmaya gidebiliriz..Birincisi çorbada kullanýlan malzemelerin aðýrlýk oraný, ikincisi çorbanýn yöresel adýdýr.
Bir çalýþma sonucu:
1. Unlu çorbalar
2. Taneli çorbalar
3. Sebze çorbalarý
4. Su ürünleri çorbalarý
5. Sakatat çorbalarý
þeklinde bir sýnýflandýrma ortaya çýkmýþtýr.
Saygýlarýmla,