1. Öncelikle sizi tanýyabilirmiyiz?
1951 yýlýnca pazar cami mahallesinde doðdum. Babam Mehmet Özkan canlý hayvan tüccarýydý. Düzenli bir çocukluk yaþadým. Fakir dar gelirli bir ailenin çocuðuydum
Öðretim yýllarým Cumhuriyet ilköðretim okulunda devam edip 5. sýnýftan itibaren maddi
Durumdan dolayý okul hayatýna son verdim. Ve okul döneminde bir öðün okul bir öðünde
Þu an devam ettiðim sabun iþine devam etmekteydim.
2. Neden baþka iþ deðil de, sabun iþini tercih ettiniz?
Sabunculuða baþlarken o dönemin en popüler mesleðiydi ve paþa abdinin kulaðýna gelen bir takým sabun camiasýnda bu iþi yapamaz söylentisi gelince bu iþe daha sarýldým ve demek ki kýsmetmiþ bu mesleði yapmak ve bu iþi yapmaktan gurur duyuyorum.
3. Sabunun yapýlýþý hakkýnda bize biraz bilgi verirmisiniz?
Sabun; yemeklik yað fabriklarýnýn yað atýklarýný sodyum oksitle sabunlaþtýrýr. Sodyum klorürde yani tuzlu suyla defalarca yýkama yapýlýr ve ekonomiye günlük temizlik ihtiyaçlarýn giderilmesi için evlerde ve iþ yerlerinde kullanmak üzere sabunu olarak kazandýrýlýr.
4. Sabunun kaliteli olup olmadýðý nasýl anlaþýlýr?
En kaliteli sabun güzel ve kaliteli ham maddeden yapýlýr. Zeytin, palyum ve defne yaðýndan yapýlan sabunlar birinci kalite sabunlardýr. Doðaldýr ve içeriðinde hiçbir katký maddesi bulunmaz. Eðer bir sabun kalitesiz ise hayvansal ve bitkisel yaðlarýn atýklarýndan elde edilir.
5. Son zamanlarda Nizip sabunun gidiþatý nasýl görüyorsunuz?
Son zamanlarda temizlik ürünü kaliteli ve kalitesiz Nizip sabunumuzu etkilemektedir ve halkýmýzda bu durumdan nasiplenmektedir. Her gün geçtikçe Nizip sabunun faaliyet alaný küçülmektedir.
6. Yabancý ülkelerin ilçemizde üretilen sabunlara karþý ilgisi ne durumdadýr ve bu ülkeler hangileridir?
Ýlçemiz sabununa karþý ilgisi olan ülkelerin baþýnda Ýtalya, Romanya Bulgaristan, Moldova, Kýrgýzistan ve arap ülkeleri olarak sayabiliriz. Dünyada artýk her þey özüne dönüyor bu dönüþün sebebi herkesin katkýsýz doðal ürünlere olan ilgisinin artmasýndan dolayýdýr.
7. Sabun fabrikalarýnýn eskiden olduðu gibi tekrar faaliyete geçirilebilmesi için neler yapýlabilir?
Devlet yetkililerimizin sabunu günlük 5 dakikada olsa ulusal kanallarda halka tanýttýrmalýdýrlar. Halkýmýza sabunu iyi anlatabilen çok deðerler yetkililerimizin halka bilgilendirmesi gerekmektedir. Sabun ambalajýný ve kalite düzenlemesinide fabrika iþletmecilerinin yapmasý gerekir. Bu sorun çözülmediði sürece sabunculuk mesleðine Allah rahmet eylesin dememiz en doðrusu olur.
8. Son günlerde halk arasýnda çýkan bir söylentide Nizip sabunu imal edilirken içinde her türlü yað kullanýldýðý söylentisi bulunmaktadýr. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Rekabete dayalý olduðu olduðu için bu yola baþ vurmuþlardýr. Günümüzde o yola baþ vuran firmalar tükenmiþtir artýk çok kaliteli sabunlar üretilmektedir.
9. Nizip.com hakkýndaki görüþlerinizi alabilirmiyiz?
Baþta siteniz sorumlularýndan olan Mehmet Akif Akpek olmak üzere bütün üye ve sorumlu arkadaþlara Nizip.comdaki baþarýlarýnýn devamýný dilerim. Saygýlarý sunarým…
![]()
![]()
![]()