Her þeyin baþý edep der ehlullah.bunu bilmeyen de yoktur."Edep ya hu "anahtar kelimedir seyr u sülukta.Tasavvuf yolunda maksada ancak edeple ulaþýlýr.
Edeple ilgili pek çok þey söylenmiþtir.bunlardan bize ilginç gelen birini nakledelim:Allah dostlarýndan celacil-i basri der ki:
"Tevhit,imaný gerekli kýlar , imaný olmayan kimsenin tevhit inancý yoktur.iman da dine uymayý gerekli kýlar,dine uymayan kimsenin gerçek bir imaný ve tevhit inancý yoktur . Din ise edebi gerekli kýlar,edebi olmayanýn gerçek manada bir dini,imaný ve tevhit inancý yoktur
Aslýnda edep bize atamýz Adem a.s ,dan mirastýr. O edebi sayesinde rabbinin rýzasýný kazanmýþtýr.Bunun tam zýddý olarak þeytan da edepsizliði yüzünden kovulmuþtur
mevlana hazretleri ,"fihima -fih"te þu kýsa ile anlatýr hadiseyi;
"iblis ademe secde etmedi,emre karþý geldi.Dedi ki:-beni ateþten yarattýn ,onu ise topraktan.Benim özüm ateþten ,onun özüyse topraktan.üstün olanýn ,aþaðýlýk birine kiþiye secde etmesi yakýþýk alýr mý?
Bu karþý koyma, hak teala ile bu çekiþme ,,iblisi lanete uðrattý,hak yoldan uzaklaþtýrdý .bunun üzerine dedi ki :-rabbim!kudret sahibi sensin,senin sýnamandý bu . Sonra da bana lanet ediyorsun ,uzaklaþtýrýyorsun kendinden
Adem aleyhisselam da suç iþledi,hak teala onu cenetten çýkardý ve ademe buyurdu ki:-EY Adem ,seni suçladýðýmda ,suçun yüzünden seni cezalandýrdýðýmda niçin benimle çekiþmedin ?bana dyebilirdin ki;her þey senden ,yapan yaratan sensin ,sen ne dilersen o olur ,dilemediðiniz þey asla olmaz !'
Adem aleyhisselam dedi ki :-Ey Rabbim .Sana karþý edebi elden býrakmadým . Bir de sevgim ,sana karþý koymaya izin vermedi.
NOT: bu yazýyý 8 aðustos gecesi yapýlan toplantý sonrasýnda sezer abimiz tarafýndan daðýtýlan dergiden aldým
kendisine teþekkür ederim
Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doðabilir