Osmanlý Mutfak
Osmanlý Mutfaðý Hakkýnda amacýmýz Kendi Kültürümüzü Geliþtirip devam ettirmektir.
Günümüzde Malesef Osmanlý Mutfaðý tam anlamýyla bilinmemektedir
Yemeðin yapýldýðý, saklanýp korunduðu yer mutfaktýr. Arapça bir mekan ismi olan matbah yani yemek piþirilen yer anlamýna gelen bu kelime Türkler tarafýndan mutfak olarak telaffuz edilmiþ ve çok eski zamanlardan beri kullanýlagelmiþtir.
Mutfakta, teldolap, çeþitli büyüklükte ocaklar (kömür-odun ateþi) tandýr, mangal, maltýz, kuzine, gazocaðý (pürmüz), kullanýlmaktaydý. Ocaðýn hemen yanýnda ateþ ve kül çekmek için gelberi, karýþtýrmak için maþa kül veya mangala ateþ almak için ateþ küreði ve tencereler için sayacak bulunurdu. Mutfaðýn yeri ise genellikle evin dýþýndaydý. Konak türü zengin evlerinde ise mutfakla birlikte kiler de bulunmaktaydý.
Saray Mutfaðý: Saray mutfaðý için Matbah-ý Âmire denilir. Yirmi büyük bacalý mutfaklardan oluþan Matbah-ý Âmire'de hergün dört beþ bin kiþiyi doyuracak kadar yemek hazýrlanýr, resmi günlerde meselâ ulufe tevzii günleri sayýsý onbeþbin civarýnda olan askerlere çorba, pilav, zerde, Ramazanýn onbeþinci gecesi de bütün yeniçeri ve zabitlerine baklava piþirilirdi.
Saray mutfaðý oldukça hareketli bir mutfaktýr. Bir h'ned'n mutfaðý olarak erzak sarayýn kendine mahsus esnafýndan tedarik edilirdi. Bu esnaf sarayýn kilercibaþýsýna baðlýydý. Kasap ustalarý, yoðurtçu ve sütçüler, tavukçu, mumcu, simitçi, kalaycý, buzcu ve karcý esnafý vb.gibi..
Konaklarda ve zengince ailelerin evlerinde haremlik ve selamlýk kýsýmlarý vardý. Mutfak haremlik kýsmýnda bulunur, yemekler dönmedolap denen raflý bir dolaba konur, selamlýk tarafýndan alýnýrdý. Bu pek tabii ki alelâde evlerde bulunmazdý Osmanlý yemeklerinden bir kaç örnek vermek istiyorum.
Asma yapraðýnda sardalye, fýrýnda balýk, hamsi kuþu, kalkan tava, tavuk þiþ kebabý, sebzeli kuzu güveci, zeytin yaðlý yaprak sarma, zeytin yaðlý biber dolma, tarhana çorbasý, ezogelin, Arabaþý, boza, aþure, zerde, güllaç, kabak tatlýsý, süd kebabý, sadece bir kaç örnektir bu yemeklerin dýþýnda þerbetler, hoþaflar, et yemekleri, av havyanlarý, kabuklu deniz ürünleri, börek çeþitleri geniþ bir yemek kültürüne sahiptir.
her bir yemeðini ya da yapýlacak tatlýnýn kendine has bir kimliði bulunmaktadýr.
Bir düþünün hangi Ülke mutfaðýna yemek piþirilirken girerseniz girin. Tek Osmanlý mutfaðýnda hangi yemeðin piþtiðini "Kokusuyla" anlayabilirsiniz. Fazla söze gerek yok sanýrým