Nizip ilçesi bence tarihi olarak deðeri yeterince anlatýlamamýþ ve araþtýrýlamamýþ bir ilçe.Bunu neden söylüyorum?Leylek Cami ve Kilise'ye bakýp yanýnada diðer tarihi camilerimizi ekleyip söylüyorum.
Ben þu anda Ýstanbul'da ikamet etmekteyim.Malumunuz Ýstanbul medeniyetler þehri,tarih þehri.Sadece Boðaz'dan suriçine bakýn Süleymaniye'yi Fatih'i temaþa edip çok güzel bir zevke ve heyecana kapýlýrsýnýz.Ýþte bendeniz bu camileri baya gezdim ve yurtdýþýndan gelen birçok misafirede bu mübarek yerleri gezdirme imkaný buldum.Ve gördümki bu eserler biz farkýnda olmadan daha da gençleþiyor.Ha bu arada Ýstanbul'daki sahabe mezar ve makamlarýný da unutmayalým.
Þimdi gelelim güzel Nizip'e.Malumunuz çok eski ve manevi deðeri çok büyük olan bir Leylek Cami'miz var.Bu Leylek Cami'nin Hz.Ömer zamanýnda yapýldýðý biliniyor.Fakat üzerinde 1764 yazýyor.Neyse bu o kadarda önemli deðil.Önemli olan o caminin tarihi ve manevi deðeri.Bu güzel camimizin bahçesinde türbesi olan Hasan'ül Medeni hazretleri de ya sahabeden yada tabiinden bir zat.Yani anlayacaðýnýz manevi deðeri çok büyük olan bir zat.Keza cami de öyle.Unutmayayým,bunu söylemekte de fayda var.1800lü yýllarda ki Osmanlý arþivlarinde bu cami vakýf eseri olarak geçiyor.
Bakýn Ýstanbul'daki sahabe mezar ve makamlarýndan bahsetmiþtim.Makamlar bile ne kadar insan çekmekte.Fakat bizim Hasan'ül Medeni hazretlerinin türbesine bakýyorum orada garip garip duruyor.Sanki benim sahiplerim nerede diyor hal diliyle.
Son olarak diyorum ki güzel Ýlçemizde ki tarihi camilerimize sahip çýkalým.
Oraya tabelelalar koyup camilerin tarihçesini anlatalým.Ýnsanlara tanýtalým unutturmayalým.
Çünkü onlar þehrimizin gerçek sahipleri.Sahiplerimizi utandýrmayalým.
Herkese saygýlarýmla...