S.Abidin Kocaaslan. Namý diðeri Koca Reis. Halk onu daha çok bu ikinci adýyla tanýdý.
Bir simgeydi Karkamýþta o. Siyasetin baþarýnýn,çalýþmanýn,dürüstlüðün ve güvenin simgesi.
Sonra bir efsane oldu Belediyecilikte. Tam 27 yýl aralýksýz belediye baþkanlýðý ve hiç kaybetmediði beþ Belediye baþkanlýðý seçimi. Sonra kendi isteðiyle aktif siyasetten ayrýlma.
u belkide bir rekordur Türkiyede. Rekor olmazsa bile kolay ulaþýlmayacak bir baþarý. Ve bu baþarýyý tamamlayan 27 yýllýk dolu dolu bir hizmet dönemi. Ve bütün bunlarýn sonunda yaratýlan bir Koca Reis Efsanesi. Ýþte kalýn çizgilerle onun siyasi yaþam öyküsü. O adeta Belediyecilikte bir çýðýr açtý ve sonra seçilen baþkanlar hep onu örnek almýþ ve onun izinden gitmeye çalýþmýþlardýr.
O gerçekten efendi kiþiliði,çalýþkan ve dürüstlüðüyle örnek alýnacak bir kiþiydi. 1962 yýlýnda genç denilecek bir yaþta belediye Baþkaný seçilmiþti ki o zaman 28 yaþýndaydý. Ancak onun siyasi yaþamý daha önce Demokrat Parti döneminde baþlamýþtý. O dönemde Karkamýþ Bucak baþkanlýðýna getirilmiþ ve bu görevi 27 Mayýs Askeri ihtilaline kadar devam etti. Ýhtilal komitesince (MBK) yargýlanacaklar arasýnda oda vardý.
Esasen onun siyasi deneyimi de daha o yýllardan baþlar. Belediyecilik ondan sonraki yýllarý kapsar. 1962. Karkamýþ henüz o yýllar bir köy görünümünde olup Elektriði,suyu,yolu ve kanalizasyonu baþta olmak üzere hiçbir alt yapýsý yoktu. Belediyenin adý var kendisi yok. Personel oturacaðý sandalyeyi bile kendisi temin ediyordu.
Ýþe nereden baþlamalý konusu bile insaný düþündürüyordu. Yeni kurulmuþ bir belediye. Aracý gereci ve personeli olmayan,imkanlar yok denecek kadar sýnýrlý, üstelik Devletinde o yýllardaki ekonomik durumu bugün ki gibi deðildi.
Ha deyip de Ankara’ya ulaþmak da kolay iþ deðildi. Ama Karkamýþa okul,su elektrik yol,köprü,saðlýk hizmetleri kýsaca yaþamýn gerektireceði hizmetler isteniyor ve de gerekliydi. O zamanlar siyasetin bu genç Baþkaný bütün bu yokluklara,zorluklara göðüs gererek yýlmadan býkmadan bu iþlerin üstesinden gelmeyi baþardý.Onun yaptýklarýný buraya sýðdýrmanýn mümkünü yok .
Ancak o yaptýklarýyla gerçekten Karkamýþý Karkamýþ yaptý. Ýþte o yüzdende halkýn gönlüne taht kurdu ve halkta onu vazgeçilmez baþkan yaptý.
Öylede oldu. Kolay deðil bu kadar süre bu kadar seçim boyunca baþarmak kazanmak ve kendisini halka kabul ettirmek. Bunun için kiþide belirli özellikler olmalýdýr. Ýþte onu Koca Reis yapanda bu özellikleriydi. Saðlam bir kiþiliði vardý ön plana çýkan. Ýnsani meziyetlerinin yanýnda Ýyi ile kötüyü,doðru ile yanlýþý ayýrt etmesi,hakký hukuku gözetmesi onun en büyük özelliðidir.
Doðruluðu konusu yine onu Koca Reis mertebesine getiren bir yönüdür. 27 yýllýk reisliði döneminde Belediyenin bir tek kuruþunu zayi etmemiþ ve yaþamý boyunca da boðazýndan helal olmayan bir lokma geçmemiþtir. Bununla ilgili þu örnek onun bu yönünü ispata yeter. Kendisi baþkan olmazdan önce iyi bir iþi yanýnda iki tane transit arabasý vardý. Bu o günün þartlarýnda iyi bir imkandý. 27 yýl sonra sadece bir emekliliði ve birde oturabileceði toprak bir evi oldu. Bununla ilgili çocuklarýna hep þunu demiþtir size miras olarak bir mal varlýðý býrakmadým ama dürüst,namuslu bir babanýn çocuklarý olmanýzý saðladým. Bunu söyler ve bu yönüyle de kývanmýþtýr hep. Devletin,belediyenin parasýný malýný “Beytül mal” olarak bildi ve öylede korudu. Bu yönü onu halkýn arasýnda hep baþý dik olarak bulunmasýnýn esas nedenidir. 12 Eylül harekatýnda bir çok Belediye baþkanlarý görevlerinden alýnýrken ona en ufak rahatsýzlýk verilmemesi bu meziyetlerindendir.
Halk kadar devlette ona inanmýþtý. Bir seçim sonrasý onun üzerine yazýlan destanýn bir bölümünde þöyle denilir: 25 Martta duyuldu sesi/ Millet unutur mu Koca Resi/ Ne ötekisi nede berisi/ Baþýmýzdan eksik olma reisim. Halkýn onu sevdiði kadar oda halký sevmiþti. Bu karþýlýklý sevgi ve güven duygusu onu yýkýlmaz baþkan yapmýþ ve baþarýdan baþarýya götürmüþtür.
Barak ovasýný sulama projesini zamanýn Baþbakaný Süleyman Demirel’e sunan kiþilerden birisi kendisidir. Bununla ilgili bir anýsýný þöyle anlatýr. Bu konuyu karþýlýklý konuþurken Demirel kendisineBarak ovasýný iyi bildiðini bu arada Orul’un narýnýn da iyi olduðunu söylediðinden bahs ederdi. Hancaðýz Barajýnýn yapým öyküsü bu süreçte olur.
Karkamýþta ki mevcut okullarýn hemen hepsi onun döneminde gerçekleþmiþtir. Nizip de Lisenin açýlmasýndan kýsa bir süre sonra Karkamýþ da böyle bir okulun açýlmasý o yýllarda büyük bir çabanýn ve gayretin sonucuydu. Siyasilerle ve bürokrasi ile iyi bir diyaloðu vardý Koca Reisin. Baþarýsýnýn sýrrý da bundandý. Karkamýþ henüz Nahiye iken buraya Lisenin açýlmasý o zamanýn prosedürüne göre çok zor belki de mümkün deðildi.
Bu konuyu Bakanlýðýn ilgili kiþileriyle görüþürken onlar Antep de kimi ilçelerde Lisenin olmadýðýný bu nedenle Karkamýþ’a açamayacaklarýný kendisine söylerler. Ancak onun engin kiþiliði ve siyasi giriþimleri sonucu Lise açýlýr. Konusu olduðunda bu iþ ile ilgili aylarca Ankara da otel odalarýnda kaldýðýný,ne zorluklarla bunu baþardýðýný anlatýrdý.
Onun dönemlerinde demokrasinin olgunluk derecesi þimdiki gibi deðildi. Karkamýþ ve Barak aþiretçiliðin adeta cirit attýðý yerlerdi. Bu nedenle siyasi gerginlik ve çekiþmeler hat safhadaydý. Demokrasi ve düþünceleri insanlar içlerine sindirmeleri kolay olmuyordu. Bu nedenle anlayýþ yaþasýn benim partim ve benim adayým, karþýdakilerin adeta yaþam hakký ellerinden alýnmak isteniyordu. Ýþte o ortamlarda kendisi bütün seçimler boyunca soðuk kanlýlýðýný ve itidalýný bozmadan barýþçýl ve babacan tavrýyla olabilecek olaylarý önlemeyi baþarmýþtýr.
Belediye Baþkanlýðý boyunca parti ayýrýmý yapmadan bütün vatandaþlara ayný mesafede olmuþ ve ayný anlayýþla onlarýn sorunlarýna eðilmiþtir. Bundan dolayýdýr ki onun partisinden olsun olmasýn insanlar kendisini tercih etmiþlerdir.
Partililerde ayný þekilde kendisini adeta kendi partilerinin bir mensubu olarak görmüþlerdir. Onun siyasi akranlarý ve yol arkadaþlarýnýn bir çoðu þu anda hakkýn rahmetine kavuþmuþ ve bir çoðu da siyasi yaþamdan kopmuþlardýr. Bunlardan bazýlarý Cevdet San,Necip Mahmut Uygur,Muhittin Sayýn,Þ Mehmet Özkaya,Mehmet Kýlýç,Osman Sayýn,Ömer Pekmez,Kamil Ocak,Süleyman Ünlü,Hüseyin Ýnceoðlu,Ali Ýhsan Göðüþ,Mustafa Taþar,Ünal Yaþar,Vehbi Dinçerler bunlarla farklý partilerden de olsa hep iyi iliþkiler içerisinde olmuþ ve hepsinden de yeri geldiðinde siyasi destek bulmuþtur.
Örneðin rahmetli Kamil Ocak ile ilgili bizimde bildiðimiz kendisinin de anlattýðý bir olay vardýr. Olay þu:1967 yerel seçimlerde siyasi çekiþmeler sonucu Koca Reisi Adalet Partisi il yönetimi partiden ihraç eder ve kendisi baðýmsýz olarak seçimlere girer. Seçim gezileri ve propagandalarýnýn baþladýðý sýrada Gaziantep il yönetimi Karkamýþta ki adayýna destek olsun diye kalabalýk bir partili grubuyla Karkamýþ da bir miting yapmayý kararlaþtýrýrlar. Bu mitinge o zamanlar Devlet Bakaný olan Kamil Ocaðýn da katýlmasý kararlaþtýrýlýr.
Ýþte Koca Reis siyasi diplomasisini burada gösterir ve Kamil Ocakla yaptýðý görüþme sonucu onun bu mitinge katýlmamasýný saðlar ve sonuçta yapýlan seçimi kazanýr. Zaten rahmetli Kamil Ocaðýn gönlüde seçimi onun kazanmasýndan yanaydý. Ve öylede oldu. Bu durum onun farklý partilerden de olsa sevilen bir insan olduðunu gösteren bir örnektir.
Koca Reis ömrünün yarýsýna yakýnýný insanlara,Karkamýþ’a vakfetti denilebilir. Bu süre içerisinde hiçbir maddi çýkar gözetmedi ve saðlamadý da. Bütün siyasi yaþamýný “Halka hizmet Hakka hizmettir” düsturu içerisinde yaptý. Çocuklarýna ve yakýnlarýna lekesiz tertemiz bir siyasi miras býraktý. Ve 2001 yýlýnýn bir Eylül sabahýnda onun yorgun kalbi beklenmedik bir anda durdu. Ve halkýn Koca Reisi,siyasetin Koca Çýnarý yaþama,sevdiklerine veda etti. Mezar taþýnda yaþam çizgisi 1933-2001 olarak yazýlý. Ruhu þad olsun.