Arkadaþlar bu yazýda bir kurban kesimi ve Kurban bayramý konusunda son iki gündür bana ulaþan telefonlardan, sorulan sorulardan derlenen bazý yanlýþ uygulamaklarý dile getirmek istiyorum. Sabýrla okuyacaðýnýzý ümit ediyorum.
Kurban: Hayvan-ý mahsusu (belli özellikleri taþýyan hayvaný), zaman-ý mahsusta (kurban bayramýnýn birinci gününden, 3. günü akþama kadar, þafilerde 4. günü akþama kadar), fiil-i mahsus ile (Bismillahi Allahu ekber diyerek) kesmektir.
Manasý ise: Karube kökünden gelen, yaklaþmak manasýnadýr. Allaha yakýnlaþmaya vesile olan , Allah yolunda malýný feda edebileceðini, ona teslimiyetini ifade eden bir ibadettir.
Hz. Ýbrahim’in oðluna bedel olarak kestiði kurban ibadeti, hayatýn ne kadar önemli olduðunu bizlere hatýrlatmaktadýr. Hac süresinde: "Sizin kurbanlarýnýzýn ne eti nede kaný Allaha ulaþmaz. Ancak sizin takvanýz ona ulaþýr" buyurulmak sureti ile Allah’a teslimiyet dile getirilmiþtir.
Bu ibadet Hz. Adem’in iki oðlu olan Habil ve Kabil’in kestiði kurbandan sonra nesilden nesile devam etmiþ ve Hz. Ýbrahim’in, oðlu ismaili kurban ediþine, ve o sýrada Hz. Ýbrahimin bu teslimiyetine karþýlýk Rabbimizin ona bir koç hediye etmesine kadar devam etmiþ ve Hz. Muhammed as. ile onun ümmetine de ayný ibadet teþri kýlýnmýþtýr.
Hacca gidenler orada bu hedy denilen kurbaný keserler. Ancak oraya gidemeyen insanlarda burada ayný vazifeyi yaptýklarýný ima ederek, o ruh içerisinde bu ibadeti yerine getirirler.
Bu ibadet nisap miktarý mala sahip olan her müslümana vaciptir. Burada bu konuda bir kaç hadisi þerif zikredeceðim.
Peygamber Efendimiz: “Allah katýnda günlerin en büyüðü (ulusu) kurban bayramýnýn birinci ve ikinci günüdür
]Kurban’ýn ilk günü neden en faziletli gündür? Çünkü Allah’ýn en çok sevdiði amel o gün iþlenir. Peygamberimiz (sas) þöyle buyurmuþlardýr: Allah’a, (kurban olarak) kan akýtmaktan daha sevgili bir amel yoktur ve o (kurban), kýyamet günü gelecektir. [ Neylü’l-Evtar, 5/108. Bkz. Zuhayli, Fýkýh Ansiklopedisi, 4/393 ].[/b].
"Ademoðlu Kurban Bayramý gününde kan akýtmaktan daha sevimli bir iþ ile Yüce Allah’a yaklaþabilmiþ deðildir. Kurban olarak kanýný akýttýðý hayvan kýyamet günü boynuzlarý, ayaklarý ve kýllarý ile gelecektir. Akan kan yere düþmeden önce Yüce Allah katýnda yüksek bir makama eriþir. O bakýmdan gönül hoþnutluðu ile kurbanýnýzý kesiniz." [ Ýbn-i Mace, Edahi 3; Tirmizi, Edahi 1 ].
ÖLÜ KURBANI (ET GÜNÜ KESÝLEN ASILSIZ ÝBADET)
Nizip’te duyguduðum ve çokça zikredilen, ölü kurbaný diye bir mesele var. Ölmüþ kimselere kesilen kurban.
Eðer ölen bir insan mirasçýlarýna: Bana kurban kesin diye vasiyet etmiþse, mirasçýlar bunu keser ve tamamýný fakirlere daðýtmasý gerekir.
Yok eðer, herhangi bir vasiyet yoksa, kendisi kesmek istiyorsa, bunu kendi veya zengin kimselere verebilir.
Bunun kesme vakti de herhangi bir zaman olabileceði gibi, En faziletli kesme günü: Bayramýn birinci günüdür. Yani Arefe günü, yada Nizip deyiþiyle: "Et günü" deðildir.
KASABA SÝPARÝÞ ÝLE KURBAN :
Vekalet ile kurban kesilebilir. Þartlar yerine gelmiþ olur. Fakat, Bu dini bayramdaki örf adet ve geleneklerimiz kaybetmek çok büyük bir acýdýr.
Müslüman bayram sabahý saat: 10:00 ’a kadar yatýyor, kalktýktan sonra kasabý arayýp, efendim bizim kurbaný kes diye talimat veriyor. 1 saat sonrada arabayla gidip etini alýp geliyor. Yani bu kadar monoton bir ibadet ve bayram yapanlarý pek de hoþ karþýlamýyorum.
Kurban kesen insan, kendisi kesmiyorsa bile, baþýnda durmasýnýn fazileti ve sevabý apayrýdýr. Orada getirilen tekbirlere eþlik etmesi dualarý berabet yapmasý ayrý bir zevktir. Hatta o sýrada hayvanýn akan kanýnýn ilk damlasý ile birlikte bütün geçmiþ günahlarýnýn affolduðuna dair hadisler mevcuttur. Bu büyük fýrsatý kaçýrmak pek doðru bir hadise deðildir.
]Eðer evimiz müsait ise evimizin bahçesinde çoluk çocuðumuzla beraber kestiðimiz ve dua ettiðimiz bir ibadet ile, kasaba sipariþlekestiðimiz kurban elbette ayný deðildir. Eðer evimiz müsait deðil ise, belediye bu konuda tüm tedbirleri almýþ durumdadýr. En azýndan erkek çocuklarýmýzla birlikte orada bulunup, kurbanýmýzý kesmek, çocuklarýmýzýn bu ibaeti gözleri ile görmesi ve bu geleneðimizi görsel olarak yaþamasý gerekir.
BAYRAM NAMAZI SAATÝNDE HORUL HORUL UYUMAK
on iki ay boyunca yatýyoruz zaten. Bu bayramýn lezzeti þudur. Bayram sabahý erken kalkýp (saat: 05:00 da)bayramlýk çocuklarýmýzla bayramlýk elbiselerimizi giyinip, çocuklarýmýzýda alýp camiye koþmak, orada Tekbir getirmek. Kalabalýk insan kitlelerininsabahýn erken saatinde sokaklarý doldurmasý. Sonra Bayram namazý vaazýný dinlemek. Bayram namazýný kalabalýklar halinde kýlmak.
Eðer sen çoluk çocuðuna bunu yaþatamýyorsan,horul horuluyuyorsan, bunun adýna bayram demek birazzordur. Asýl sevinç ve heyecan budur. Sonra cami içerisindeherkesin birbiri ile bayramlaþýp öyle ayrýlmasý.
Camilere giderken mutlaka yanýnýzda birseccade bulundurmayý unutmayýn. Zira kalabalýkolduðu için ve yer sýkýntýsýndan dolayý geri dönnmeyin. Hemen bir yere seccadenizi serin ve imama uyunuz.
Hepinize hayýrlý bayramlar diliyorum.