![]()
4207 sayýlý Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarýnýn Önlenmesine Ýliþkin Yasa'da yapýlan deðiþiklikle kamu hizmet binalarýnýn kapalý alanlarý, koridorlarý dahil her türlü eðitim, saðlýk, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlý özel hukuk kiþilerine ait binalar, taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taþýma araçlarý, okul öncesi eðitim kurumlarý, dershaneler, özel eðitim ve öðretim kurumlarý dahil ilk ve orta öðrenim kurumlarý, kültür ve sosyal hizmet binalarýndaki tütün yasaðý geçen yýl 19 Mayýsta yürürlüðe girmiþti. Ayný deðiþiklikle lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki tütün yasaðýnýn 19 Temmuz 2009 tarihinde baþlamasý öngörülmüþtü.
Buna göre, bu yerlerde de tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak olacak. Yalnýz sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açýlamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluþturulamayacak. 19 Temmuzdan itibaren yasanýn kapsamýna giren bu yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereði en yakýn kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezasý kesilecek. Yasaklarýn uygulanmasý ve tedbirlerin alýnmasý ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen iþletme sorumlularý da iþletme izni veren kurum tarafýndan yazýlý olarak uyarýlacak. Uyarýya raðmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sýnýrlarý içinde belediye encümeni, belediye sýnýrlarý dýþýnda mahalli mülki amir tarafýndan 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezasý ile cezalandýrýlacak. 19 Temmuzda baþlayacak olan Kapsamlý Sigara yasaðý konusunda görüþlerini aldýðýmýz Lokanta, Kafeterya ve Kýraathane Sahipleri yasaya olumlu tepki verirken, bazý iþ yeri sahipleri ise karamsar baktý. Zamanla sigara tiryakilerinin sigara yasaðýna alýþacaklarýný söyleyen Nizipli Esnaflar bununda zaman içinde toplum açýsýndan faydalý olacaðý görüþünde.
Devamý Ýçin Týklayýnýz...