CMOS, BIOS verilerini tutan yarý iletkene verilen isimdir. ( Complementary Metal Qxide Semiconductor). BIOS Setup' ý ilk açtýðýnýzda ekrana gelen menüye de CMOS Setup adý verilir.Ok tuþlarý ile buradaki seçeneklerden birinin üzerine gelip enter tuþuna bastýðýnýzda ya alt menülere geçilir, ya da bu seçenekler zaten kendi baþýna birer komuttur;
bu komut yerine getirilir. BIOS Setup' ýn tüm pencerelerinde olduðu gibi bu pencereden de Esc tuþuna basýlarak çýkabilir veya F10 tuþuna basarak yaptýðýnýz deðiþiklikleri kaydederek çýkabilirsiniz.
Not : BIOS ayarlarýný anlatýrken "Enabled" ve "Disabled" terimlerini kullanacaðýz.Çoðu BIOS ayarlarýnýn karþýsýnda bulunana bu seçeneklerden ilki yani, "Enabled" o ayarýn aktifolduðunu, "Disabled" ise devreden çýkarýlmýþ olduðunu gösterir.
Standart CMOS Setup
Ana Menüden bu bölüme girdiðinizde, temel sistem ayarlarý ve sistem saati ile ilgili seçeneklere ulaþýrsýnýz. Bunlarýn iþlevleri aþaðýda sunulmuþtur.
Date/Time : Sistem saatini ve tarihini buradan ayarlayabilirsiniz. Aslýnda sistem saatini ve
tarihini Windows veya DOS'tan da ayarlayabilirsiniz. Ýþletim sistemlerinin saat ve tarihleri
BIOS'dakilerden farký olmaz. Tarih konusunda küçük bir not düþmek gerekli: Yýl iki basamaklý görünüyorsa 2000 yýlý sorununuz olabiliyor. Yani 2000 yýlýnda tarih 00 olarak görünecektir.
Sistem ve uygulamalarýnýzýn tümü 1900 yýlý gibi algýlayabilir. Ancak uzunca bie süredir anakartlarda bu sorun, yýl dört haneye çýkarýlarak giderilmiþtir ve tarihin 2079 yýlýna kadargösterilmesi saðlanmýþtýr. Tabi anakartlarda bu sorunun çözülmesi her þeyi halletmeyebilir; bazý kritik yazýlýmlarda tarih yazýlým tarafýndan belirleniyor olabilir. Bu durumda yazýlýmlarýn güncellenmesi gerekir.
Sabit Diskler : BIOS ve anakartlar 4 IDE sürücüye (sabit disk veya CD-ROM) destekler.
IDE disketlerinizin ayarlarýný "Hard Disks" adlý bu bölmede görebilirsiniz. Ancak sisteminizdeki IDE CD sürücüler veya SCSI sürücüler burada görünmez. Burada disklerinizin MODE bilgisini tüm disk sürücülerinizin için AUTO olarak seçmenizi öneririz. Böylese BIOS, POST sýrasýnda diskinizin özelliklerini belirleyip sistemi ona göre açabilir. BIOS diskinizi bu þekilde, ana BIOS Setup menüsünden "IDE HDD Auto Detection" seçeneði ile BIOS'un diskinizi bulmasýný saðlayabilirsiniz. Hard Disk bölmesindeki parametreler diskinizin kafa, silindir, sektör sayýsý ve teknoloji ile ilgili bazý bilgiler içerirler. Nadirende olsa BIOS bazý diskleri otomatik olarak tanýmayabilir. Bu durumda disk türünü (Type) "User"(Kullanýcý) olarak seçip disk üzerinde yazan bu parametreleri elle girerek diskinizi tanýtabilirsiniz. Neyse ki günümüzde tüm yeni anakartlarda "IDE HDD Auto Detection" seçeneði vardýr ve bu çoðu diski tanýmamazlýk etmez.
Disk Sürücüler : Hemen hemen her PC'de bir disket sürücü vardýr. Hatta bazýlarýnda iki tane
olabilir. Ýþte bu bölmeden disket sürücünüzün tipini seçeceksiniz. Tek bir disket sürücünüz
varsa bunu 1.44M, 3.5" olarak seçebilirsiniz. Diðer disket sürücü (Drive B) ise "Not Installed"
(Kurulmamýþ) olarak býrakýlýr. Günümüzde çoðu disket sürücü 1.44MB'lýk diskleri okur. Bir ara 2.88MB'lýk disket sürücülerde çýktý ama bu kapasiteye sahip diskler pek yaygýnlaþmadýðýndan sürücüleride yaygýnlaþmadý.
Video : Bu, monitörünüzün tipi ile ilgili bir ayardýr. Eskiden 40 veya 80 sütunluk CGA monitörler veya mono monitörler varken bu ayar iþe yarardý. Artýk hep renkli VGA veya SVGA monitörler kullanýldýðý için bu ayar EGA/VGA olarak býrakýlýyor.
Halt-On : POST, yani BIOS'un gerçekleþtirdiði donaným testleri sýrasýnda bir donaným hatasý ile karþýlaþýlýrsa sistem durur. Halt-On seçeneði ile bazý hatalarýn dikkate alýnmamasýný, POST iþleminin devam ederek sistemin açýlmasýný söyleyebilirsiniz. Bu seçenekler aþaðýdaki gibidir.
No errors POST hiçbir hatada durmaz.
All errors BIOS bir hata tespit ettiðinde durur ve size bu hatayý düzentmeniz için uyarýda bulunur.
All, But Keyboard POST klavye hatalarý dýþýndaki hatalarda durur.
All, But Diskette POST disket sürücü hatalarý dýþýndaki hatalarda durur.
All, But Disk/Key POST klavye ve disket sürücü hatalarý dýþýndaki hatalarda durur.
Bellek Bilgileri : Bu alandaki bilgilerde deðiþiklik yapamazsýnýz. Burada geleneksel (base),
uzatýlmýþ (extended) ve diðer bellek kapasiteleri hakkýnda bilgi yer alýr.
BIOS Features Setup
CPU Internal Core Speed : Bu sayýdaki ekran görüntüsünde görülmese de bazý anakartlarýn
özelliðine baðlý olarak burada iþlemcinin hýzý görünür. (233MHz, 300MHz gibi). Bazý BIOS'larda bu deðiþtirilebilir bir deðildir. Ancak yeni Abit, Chaintech gibi anakartlarda iþlemci terfileri için bu bir seçenek olarak verilmiþtir ve iþlemci hýzýný anakart üzerindeki karmaþýk jumperler ile deðil doðrudan BIOS yazýlýmýndan ayarlamanýza izin verir. Bazý BIOS'larda ana menüde CPU&CHIPSET SETUP adlý ayrý bir bölümde de yer alabilir.
Virus Warning : Bu seçenek "Enabled" konumuna getirilmiþse diskin boot sektöründe veya bölmeleme tablosunda (partition table) kazara veya virüsler marifeti ile deðiþiklik yapýlmasý engeller.
Boot virüsleri için güzel bir önlemdir. Ancak diski FDISK ile biçimlerken veya Windows 95
kurulurken de bu bölmeler deðiþtirildiði için, bu seçenek "Disabled" konumuna getirmezseniz, diski FDISK ile bölmeleyip format atamazsýnýz. Anakart kitapçýðýnýzda bu seçeneðin sürekli "Disabled" konumda tutulmasý gerektiði de yazýyor olabilir. Bunun nedeni, yeni iþletim sistemlerinin bunu gerektirmesidir.
CPU Internal Cache : Bazý BIOS'larda "CPU Level 1 cache/CPU Level 2 Cache" olarak da görünür.
Yeni PII iþlemcilerde önbellek iþlemci üzerindedir. Sýk kullanýlan bazý bilgiler disk veya sistem belleði (RAM) yerine, geçici olarak hýzlý önbellekte tutulabilir. Böylece bazý iþlemler daha hýzlý gerçekleþtirilir. Sisteminizin performansýný artýrmak için bu seçeneði sürekli "Enabled" konumunda tutmalýsýnýz.
BIOS Update : BIOS yongasý ile bütünleþik BIOS güncelleme modülünün iþlemciye gerekli bilgileri iletmesini saðlar. Enabled konumunda durmalýdýr.
CPU Fast String : Performansý artýrýr. Bu yüzden "Enabled" konumda olmasý gerekir. Bazý BIOS'larda bulunmayabilir.
Quick Power On Self Test : POST iþleminin 4 kez yerine (bazý PC'lerde 3 kez) bie kez yapýlmasýný saðlar. Sistemin hýzlý açýlmasýný saðlamak için "Enabled" konumuna getirebilirsiniz.
Boot Sequence : PC'niz açýldýðýnda BIOS'un iþletim sistemi için önce hangi sürücüye bakmasý gerektiðini söyler. Sisteminizi açýlýþ disketi ile açacaksanýz bu sýrayý A, C ... olarak
deðiþtirebilirsiniz. Normalde ise açýlýþýn hýzlanmasý için C, A ... olarak durmalýdýr. Yeni BIOS'larda sistemin CD-ROM'dan veya diðer sürücülerden açýlmasý için CD-ROM, E, F, LS/ZIP gibi seçenekler de bulunur.
HDD Sequence SCSI/IDE First : Bazý yeni BIOS'larda SCSI ve IDE diskleri bir arada kullananlar için konulan bu yeni seçenek, SCSI'ye ayarlandýðýnda sistemin SCSI sürücüler üzerinde birden fazla iþletim sisteminin boot edilmesinde de kullanýlabilir.
Boot Up Floppy Seek : Bu seçenek "Enabled" konumda ise açýlýþta disket sürücü bir kez aranýr.
Ama "Disabled" konumda ise sistem ara sýra disket sürücüyü yoklayarak doðru çalýþýp çalýþmadýðýný kontrol eder. Sisteminizin ara sýra iþlem yapmayý kesip disket sürücüyü aramasýný istemiyorsanýz "Eisabled" konumuna getirin; çünkü default ayarý "Disabled" dýr.
Floppy Disk Access Control : Bazý BIOS'larda bulunan bu ayar, sabit diskten disket sürücüye
dosya kopyalamasýný engeller. R/W (Read/Write) seçilmiþse, diskete yazdýrma yapýlabilir ve
disket okunabilir.
IDE HDD Block Mode Sectors : Bu seçenek, disketlerde veri transferi baþýna bir sektör yerine her transferde birden fazla sektörün iþleme alýnmasýný saðlayarak disk performansýný artýrýr. Tüm yeni diskler bu özelliði destekler. Bu tür yeni disketlerde seçenek "HDD Max" olmalýdýr.
Boot Up NumLock Status : Klavyenizin saðýndaki numerik tuþ dizisi-klavyenizde NumLock tuþu basýlý ise - rakamlarý yazmak için de kullanýlabilir, ok ve fonksiyon (sayfa yukarý/aþaðý kaydýrma, metin sonuna/baþýna gitme vs.) tuþlarý olarak da. BIOS'ta bu seçeneði "On" durumuna getirirseniz; sistem açýldýðýnda NumLock tuþuna basmýþsanýz gibi olur ve numerik klavye rakamlarý yazar.
Boot Up System Speed : Yeni bazý BIOS'larda bulunan bu ayarý, sistemin iþlemci hýzýnýza uygun olarak açýlmasý için "High" konumuna getirmelisiniz. "Low" konumda iken sistem dahili veriyolu hýzýnda açýlýr. Bazý çok eski çevre birimleri ve oyunlar bu hýza alýþýk olmadýðý için, Low seçeneði konulmuþtur. Normalde "High" konumda durmalýdýr.
Gate A20 Option : Bu seçenek, sistemin 1 MB üzerindeki uzatýlmýþ belleði (extended memory) nazýl kullanacaðý ile ilgilidir. "Fast" seçilmiþse, sistem yonca seti Gate A20'yi kontrol eder. "Normal"e ayarlanmýþsa, klavye denetçisindeki bir pin bunu denetler. Gate A20'yi "Fast" olarak seçmek, özellik Windows ve OS/2'de sistem performansýný artýrýr.
Typematic Rate : Üç seçenek halinde bulunur. (Bazý BIOS'larda, "BIOS Features Setup" ekranýnýn sað tarafýnda yer alýr.) Klavyede bazýlý tutulan bir tuþun tekrarlanma hýzýný ayarlayan bu seçeneklerden ilki 'Typematic Rate Setting' dir ve "Enabled" konumuna getirildiðinde ikinci ve üçüncü seçeneklerin ayarlanabilmesini saðlar. "Typematic Rate (chars/sec)" adlý ikinci seçenek, klavyede bir tuþu basýlý tuttuðunuzda, saniyede ayný karakterden kaç adet yazýlacaðýný belirler. Pek gerekli bir ayar olduðu söylenemez. Üçüncü ayar olan Typematic Rate Delay ise, bir klavye tuþunu basýlý tuttuðunuzda ayný karakterin tekrarlanarak yazýlmasý için arada kaç milisaniye süre olmasý gerektiðini belirler.
Security Option : Sisteminize ve BIOS Setup'daki ayarlara baþkalarýnýn ulaþamamasý için BIOS Setup'tan nasýl þifre koyabileceðinizi biraz ileride açýklayacaðýz. Bu seçenek ise bu þifrenin sistem için mi BIOS Setup için mi olmasý gerektiðini belirler. Hani bazen BIOS Setup'ta þifre koymanýza raðmen sistem takýr takýr açýlýr, yoksa sistemin þifre özelliði çalýþmýyor mu diye sinirleriniz bozulur ya... Ýþte o zaman bu ayar "Startup" konumuna getirilmiþ demektir. Oysa bu ayar "System" konumuna getirilirse, sistem açýlýþta þifre sorar ve þifreyi girmeden PC'nizi açamazsýnýz.
PS/2 Mouse Function Control : Yeni sistemlerde fare bir COM portuna deðil, yuvarlak bir PS/2 portuna baðlanýr (tabii bunun için PS/2 farenizin olmasý gerekir.) Ýþte bu ayar "Auto" ise
sistem açýlýþta PS/2 fareyi tanýr ve IRQ12'yi bu fareye ayýrýr. Aksi halde IRQ12 baþka kartlara ayrýlabilir.
PCI/VGA Palette Snoop : Bazý grafik kartlarý (örneðin grafik hýzlandýrýcýlar ve MPEG kartlarý) standart VGA olmayabilir ve renkleri düzgün þekilde göstermeyebilir. Bu ayarýn "Enabled" yapýlmasý sorunu giderir. "Disabled" olarak býrakýlmasý önerilir.
OS/2 Onboard Memory >64MB : OS/2 iþletim sistemi ile birlikte 64MB'tan büyük DRAM kullanýyorsanýz bu ayarýn "Enabled" yapýn. Aksi halde "Disabled" olsun.
Video ROM BIOS Shadow : Bu ayar "Enabled" yapýldýðýnda video BIOS'unun ROM tipi bellekten RAM tipi bellek ROM'dan hýzlý olduðu için, "Shadow" adý verilen bu iþlem sayesinde sistem performansý artar. Hemen bu seçeneði altýnda bir dizi bellek adresi göreceksiniz. Bunlar ROM kullanan diðer kartlara ayný iþlemi uygulamak içindir. Ancak kitapçýklarýna bakarak bu kartlarýn hangi adresleri kullandýðýný öðrenmeli, ona göre bu seçenekleri "Enabled" konuma getirmelisiniz. Çünkü bu iþlem 640-1024K arasýndaki bellekten çalar.
CHIPSET Features Setup
Anakartýn yonga seti ile ilgili ayarlar bu kýsýmda bulunur. Günümüzde çoðu anakartta bulunan yonga seti ve bellek ayarlarý ile ilgili seçenekleri bu bölümde anlatacaðýz.
EDO Auto Configuration : Bu ayar genelde default olarak 60 ns'ye ayarlanmýþtýr. 50 veya 70 ns'lik EDO RAM'ler kullanýyorsanýz bu ayarý 50 veya 70 ns'ye getirebilirsiniz. EDO RAM ile ilgili teknik bilgiler içeren diðer ayarlarý olduðu gibi býrakmanýz önerilir.
SDRAM Configuration : Sisteminizde SDRAM tipinde bellek kullanýyorsanýz belleklerinizin hýzýný burada belirleyebilirsiniz. LX yonga setli anakartlarda bu ayar 8, 10 veya 12 ns olabilir.
BX anakartlar için geliþtirilen 100MHz'lik belleklerde ise bu ayar 6 veya 8 ns olmalýdýr. SDRAM ile ilgili teknik bilgiler içeren diðer ayarlarý olduðu gibi býrakmanýz önerilir.
8/16 Bit I/O Recovery Time : 8 ve 16 bitlik ISA kartlar için zamanlama. Dafault ayarlarda
býrakýlmalýdýr.
Memory Hole at 15M-16M : Bu ayarý "Enabled" yapmak, belleði 15-16 MB arasýndaki kýsmýný bu ayarý özellikle gerektiren ISA kartlara ayýrýr. Sisteminizde bu tür bir ISA kart yoksa ve bu
ayar "Enabled" edilmiþse sistem belleði 1 MB az görünebilir. Özel bir durum olmadýkça bu ayarý "Disabled" olarak býrakýn.
PCI 2.1 Support : Bazý BIOS'larda bulunan bu ayar PCI 2.1 standardýnýn desteklenmesini saðlar. "Enabled" konumda tutulmalýdýr.
DRAM are xx bits wide : Pariteli bellek kullanýyorsanýz bunlar 36 bit'lik olarak kabul edilir.
Örneðin iki pariteli bellek modülü varsa bu ayar 72 olarak görünür. Paritesiz bellekler ise 32
bitliktir. Yine iki bellek modülü varsa bu ayar 64 olarak görünür.
Data Integrity Mode : Hata düzeltmeli (ECC) bellek kullanýyorsanýz bu ayar ECC yapýlmalý, aksi halde Non-ECC olarak býrakýlmalýdýr.
Onboard Serial Port 1 : Birinci seri portun bellek adresini ve IRQ'sunu gösterir. Bazý dahili
modemler bu portu (COM 1) kullanýr ve seri portun iptal edilerek dahili veriyoluna yönlendirilmesini gerektirir. Bu durumda Seri port "Disabled" ayarýna getirilir. Seri Port 1'in
default bellek adresi ve IRQ'su 3F8H/IRQ4'tür.
Onboard Serial Port 2 : Ýkinci seri portun bellek adresini ve IRQ'sunu gösterir. Seri port 1 için söylediklerimiz bu port için de geçerlidir. Seri Port 2'nin default bellek adresi ve IRQ'su 2F8H/IRQ3'tür.
Onboard Parallel Board : Paralel portun bellek adresini ve IRQ'sunu gösterir. Default deðeri
378H/IRQ7'dir. Bir PC'ye paralel portlu giriþ çýkýþ (I/O) kartý baðlanarak paralel port sayýsý üçe çýkarýlabilir. Ancak bu bellek adresi ve IRQlarýnda çakýþma olmamalýdýr.
Paralel Port Mode : Default ayar "Normal" dir. Bu, portun normal hýzda ama tek yönlü çalýþmasýný saðlar. EPP modu portun çift yönlü ve maksimum hýzda çalýþmasýný, ECP çift yönlü ve maksimum veri transfer hýzýnda daha hýzlý çalýþmasýný, ECP+EPP modu ise normal hýzda çift yönlü çalýþmasýný saðlar. Özellikle tarayýcý, yazýcý gibi cihazlar bu modlarý kullanabilir.
ECP DMA Select : ECP modu hýzlýdýr ama bir DMA (Direct Memory Access - Doðrudan Bellek Eriþimi) kanalýnýn kendisine ayrýlmasýný ister. Seri porta ECP veya ECP+EPP modlarýndan birini kullanan bir aygýt takmýþsanýz ve seri portu buna göre ayarlamýþsanýz iþte bu seçeneði default ayarý olan "Disabled" dan çýkarýp DMA 1 veya 3 kanalýna ayarlamalýsýnýz.
UART2 Use Infrared : Bu ayar "Enabled" konuma getirildiðinde anakart üzerindeki infrared
özelliði devreye girer ve ikinci seri UART portu anakart üzerindeki infrared konnektörüne ayýrýr. (Infrared cihazlar, kablo gerektirmeden kýzýl ötesi ýþýnlarla PC ile veri alýþ veriþinde bulunurlar; ancak bunun içinde sisteme bu konnektör yardýmý ile bir IrDA cihazlar pek piyasaya çýkmadýðý için bu ayarý "Disabled" konumda tutabilirsiniz. )
Onboard PCI IDE Enabled : Bu ayarý kullanarak IDE kanalýný, ikinci IDE kanalýný veya her ikisini birden ("both" seçeneði ile) aktif konuma getirebilirsiniz. Normalde her iki IDE kanalýný da açýk tutmalýsýnýz, ancak sadece SCSI sürücüye sahip sistemler için her iki kanal da "Disabled" konuma getirilebilir.
IDE Master/Slave PIO/DMA Mode : IDE kanallarýna (0 ve 1) master ve slave olmak üzere ikiþerden dört IDE sürücü baðlanabilir. IDE aygýtlarý farklý modlarda (0, 1, 2, 3) sahip olduðu için bunlarýn baðýmsýz olmasý gerekir. IDE sürücüleriniz optimum performansa göre ayarlanýr.
CPU Warning Temperature : Ýþlemci ýsýsý kaç dereceye gelince sistemin alarm vereceðini belirler. Ýþlemci ýsýsýnýn üst ve alt limitlerini buradan belirleyebilirsiniz. Ýþlemci ýsýsý belirlenen limitleri aþarsa sisteminize kurulu uyarý mekanizmasý devreye girer.
Current CPU Temperature : Anakartýnýzda ýsý sensörleri varsa, bu alan iþlemci ýsýsýný gösterir.
Current System Temperature : Sisteminizde (anakartýn çeþitli yerlerinde) ýsý sensörleri varsa, bu alan sistem ýsýsýný gösterir.
Current CPUFAN 1/2/3 Speed : Anakartýnýzda bu iþ için bir denetleme sistemi varsa sisteminizdeki üç CPU fanýnýn hýzýný gösterir. POWER Management Setup Bu bölümde sisteminizin güç tüketimini azaltmak için için ayarlar bulunur.
Power Management : Güç yönetim modlarýnýn ana denetim masasýdýr. Ayarý "Max Saving"e getirirseniz sistem kýsa bir süre kullanýlmadan durursa güç tasarruf moduna geçer. "Min Saving"de de ayný iþlem olur ama bu sefer sistem güç tasarruf moduna daha uzun sürede geçer. "Disabled" seçeneði tüm güç yönetim modunu tümüyle devreden çýkarýr. "User Define" seçeneði ise bu bölümdeki diðer seçenekleri ayarlanabilir konuma getirerek, kullanýcýnýn kendi tercihlerini yapabilmesini saðlar.
PM Control By APM : Sisteminizde geliþmiþ güç yönetimi yüklüyse bu seçeneði "Yes" olarak
ayarlamak güçten daha fazla tasarruf saðlar.
Video Off Option : Bu seçenek monitörün ne zaman güç koruma tasarruf geçirilebileceðini gösterir.
All Modes Off (tüm modlarda kapama); Always On (daima açýk); Suspend Off (suspend modunda kapama) ve Susp, Styb Off (suspend ve standby modlarýnda kapama) seçenekleri vardýr.
Video Off Method : Monitörün ne þekilde askýya alýnacaðýný belirler. Þu seçenekler olabilir:
DPMS, Blank Screen, V/H Sync+Blank. DPMS ( Display Power Management - Görüntü Güç Yönetimi ) özelliði, ekran kartýnýzý - tabii bu VESA DPMS özelliði destekliyorsa - denetler. Blank Screen sadece ekraný karartýr ve sadece güç yönetim özelliði olmayan monitörlerde kullanýlýr. V/H Sync+Blank seçeneði ekraný karartýr ve yatay/dikey taramayý kapatýr. Yeni monitör ve ekran kartlarýnda DPMS seçeneði kullanýlýr.
Video Off After : Sistemin sýrayla daha düþük güç korumasý modlarýndan daha yüksek olanlara geçmesini saðlamýþsanýz, hangi modda monitörün kapanacaðýný belirler.
Modem Use IRQ : Sistemi modem sinyali ile uyandýracaksanýz, varsa bu seçenekte modeminizin IRQ'sunu seçmelisiniz.
PM Timers : Bazý BIOS'larda, bu pencerenin çizgilerle sýnýrlanmýþ ayrý bir bölümünde bulunan PM Timers ayarlarý güç yönetim zamanlarýný belirler. Bu bölümde diski güç tasarruf moduna geçiren "HDD Power Down" süresi, ve sistemin Uyku, Bekletme ve Askýya Alma (Doze, Standby, Suspend) modlarýna geçmeleri için gerekli süreler ayarlanabilir. Sistem bir aktivite olunca, örneðin klavyede basýlan bir tuþ ilgili IRQ kanalýna sinyal gönderince tekrar harekete geçer.
Power Up Control : Yine ayný pencerede ayrý bir bölmede yer alan bu grupta ayrý bir bölmede
yer alan bu grupta sistemin ne zaman otomatik açýlacaðýný belirlenir. 'Soft-Off' özelliðine sahip anakartlarda sistem bir düðme ile veya yazýlým aracýlýðý ile kapatýldýðýnda elektrik doðrudan kesilmez, sistem askýya alýnýr.
PWR Button<4 sec : Bu ayar 'Soft Off'a getirildiðinde PC açma/kapama düðmesi 4 saniyeden sistem normal olarak kapanýr. Suspend seçeneðinde ise düðmenin iki yönlü iþlevi vardýr; 4 saniyeden az basýldýðýnda sistem uyku moduna geçer. "No Function" seçeneðinde ise düðme 4 saniyeden az basýlý tutulduðunda Soft-off düðmesinin bu iþlevi devreden çýkarýr. Bu ayarlardan baðýmsýz olarak düðme 4 saniyeden fazla basýlý tutulduðunda sistem elektriði kesilerek kapanýr.
PWR Up On Modem Act : Bu seçenek "Enabled" duruma getirildiðinde bilgisayar kapalý durumdayken modemden gelen bir sinyalle (modeme baðlý telefon numarasý arandýðýnda) açýlýr. Ancak iþletim sistemi hemen devreye girmediði için modem aracýlýðý ile bir faks, dosya vs. gönderiliyorsa,bu ilk denemede gerçekleþmez.
Automatic Power Up : Sisteminizin günün belirlediðiniz saatlerde otomatik olarak açýlmasýnýsaðlar.
PNP/PCI Setup
Bu pencerede BIOS'u kullanmak yerine PCI veriyolu yuvalarýný ayarlayarak Tak Çalýþtýr (PnP)
iþletim sistemlerinden yararlanmak için gerekli seçenekler bulunur. Ayarlarýn karþýsýnda "Yes" seçilmiþse iþletim sistemi aygýtla ilgili kesmeleri kendi ayarlar. Tak Çalýþtýr iþletim sistemi kullanmýyorsanýz veya kesme ayarlarýnýn (IRQ) sizin ayarladýðýnýz gibi kalmasýný istemiyorsanýz bu "No" ayarlarý seçilmelidir.
PnP Os Installed : Tak Çalýþtýr destekli bir iþletim sistemi kullanýyorsanýz (OS/2, Win 95/98) bu ayarý "Yes" yapýn.
Resources Controlled By : Tak Çalýþtýr BIOS'lar tüm boot iþlemlerini ve Tak Çalýþtýr aygýtlarý kontrol edebilir. Bu ayar 'Auto'ya getirilirse tüm IRQ ve DMA atamalarý kaldýrýlýr; çünkü BIOS bu iþlemi devralýr. Bu ayar tüm PCI yarýklarý için ayrý ayrý olabilir (4'e kadar). Bu durumda "Recourses Controlled By" yerine Slot 1 IRQ, Slot 2 IRQ vs. seçenekleri vardýr. Tak Çalýþtýr iþletim sistemlerinde tümü de Auto'ya getirilebilir.
IRQ n Assigned to : Tak Çalýþtýr olmayan kartlar ve aygýtlar belirli bir IRQ'da çalýþmak isteyecektir. Ýþte bir IRQ'yu (kesme istemi) Tak Çalýþtýr olan veya olmayan kartlara göre buradan ayarlayabilirsiniz. Tak Çalýþtýr olmayan bir aygýt veya kart bu IRQ'ya takýlmýþ ise bu seçenek "Legacy ISA" (bazý BIOS'larda "No/ICU") olarak ayarlanmalýdýr. Tak Çalýþtýr kartlarda ise ayar "PCI/IS PnP" (bazý BIOS'larda "Yes") olmalýdýr. Ayný þekilde "DMA n Assigned To" diye bir seçenek de vardýr. Ayný þey bu DMA ayarý için de geçerlidir.
Load BIOS Defaults
Bazý kullanýcýlar, ana menüdeki bu seçeneðini, BIOS'u fabrika ayarlarýna getirmeye yaradýðýný düþünür. Ancak tüm yüksek performans özelliklerini kapatan bu seçenek, BIOS ayarlarý ile ilgili herhangi ciddi bir problem ile karþýlaþtýðýnýzda kullanýlýr. Seçeneðin üzerine gelip Enter tuþuna bastýðýnýzda iþlemi onaylayýp onaylamadýðýnýza dair bir soru ekrana gelir.
Klavyede Y (Yes - Evet) tuþuna basarsanýz iþlem onaylanýr ve Default BIOS ayarlarý yüklenir, N (No - Hayýr) tuþuna basarsanýz iþlem iptal edilir.
Load Setup Defaults
Ýþte bu BIOS'un optimize edilmiþ fabrika ayarlarýný yükler. Ancak kullanýlan aygýtlar, iþletim sistemi vs. sistemden sisteme deðiþtiði için bu fabrika ayarlarýnýn yüklemesi her zaman optimum performans saðlýyor anlamýna gelmez. Ayarlarýnýzý yukarýdaki açýklamalara göre yapmalýsýnýz. Burada da standart Setup ayarlarýný yükleme iþlemi aynýdýr.
Supervisor/User Password
Supervisor Password, hem BIOS Setup'a hem de sisteme þifre koyar. Yani þifreyi yazmadan BIOS ayarlarýna da giremezsiniz, PC'niz de açýlmaz. (Ancak BIOS Features Setup kýsmýnda anlattýðýmýz "Security Option" ayarýna dikkat!) User Password ise sadece PC'nin açýlýþýna þifre koyar. Sisteminiz ilk geldiðinde þifresizdir. Ýlk kez þifre girerken yazdýðýnýz þifreyi kontrol
amacýyla iki kez girersiniz. Þifreyi kaldýrmak içinse bu seçeneklere basýp þifre yazma satýrýný
boþ býrakmanýz yeterlidir.
HDD Low Level Format
Bazý BIOS'larda bulunan bu seçenek sabit diske düþük seviyeli format atar. Bir anlamda disk yüzeyini kazýr diyebiliriz. Çok tekrarlanmasý diski bozabilir. Bu yüzden disk gözden çýkarýlmadan kullanýlmayacak bir format iþlemidir.
Save & Exit Setup
BIOS Setup'da yaptýðýnýz deðiþikliklerin hiçbiri BIOS'a kaydedilmeden devreye girmez. Ýþte bu seçeneðe 'Enter'leyip Y tuþuna basarak yaptýklarýnýzý kaydedecek ve tekrar sistem açýlýþýna geri döneceksiniz. Yaptýðýnýz deðiþiklikleri kaydetmeden önce bir hata yapmadýðýnýzdan emin olun.
Exit Without Saving
Yaptýðýnýz deðiþiklikleri kaydetmeden, yani bu deðiþiklikleri iþleme sokmadan BIOS Setup'tan çýkmak için bu seçeneðin üzerine gelip Enter tuþuna basýn. Yine olay için klavyede Y tuþuna bastýðýnýzda sistem açýlýþýna geri dönecektir.