Mutlaka tüketmemiz gereken gýdalar
Onlarsýz olamayacaðýmýz 8 besin! kolesterolü dengeliyor, göðüs ve yumurtalýk kanseri riskini azaltýyor...
Uzun ve saðlýklý bir yaþamýn anahtarý bilinçli ve dengeli beslenmektir. Bu nedenle yiyeceðiniz besinleri sevdiðiniz için deðil gerekli olduðu için seçmelisiniz. Yaþamýnýz boyunca vazgeçemeyeceðiniz besinlerden en önemlilerini, nedenleriyle birlikte merak ediyorsanýz bu yazýyý okuyun.
Yaþamýmýz boyunca soframýzdan eksik etmememiz gereken besinler; yumurta, yoðurt, fasulye, portakal, yulaf, domates, mýsýr gevreði ve som balýðýdýr. Bu besinlerden neden vazgeçemeyeceðimizi þöyle sýralayabiliriz:
1.Yumurta: Bir yumurta, yarým kilo tavuk, balýk veya et ile ayný miktarda protein içeriyor. Ayrýca kan için gerekli olan K vitamini, selenyum ve B vitamini de bulunuyor. Eðer az yaðlý bir diyet uyguluyorsanýz, günde 1 tane yumurtanýn kanýnýzdaki kolesterol seviyesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmuyor. Ancak yumurtayý rafada yemek en iyisi.
2. Fasulye: Yarým kase fasulye, bir kilo tavuk veya et kadar protein, 7 gram lif (günlük lif gereksiniminin yüzde 30’u), demir ve bir miktar B vitamini içeriyor. Fasulye gibi az yað içeren bazý besinler, kaslarýnýzý güçlendirme özelliðine sahip. Ayrýca kalp için yararlý olan lifleri ve kanda oksijen taþýnmasýnda görev alan hemoglobinin yapýsýna katýlan demiri de içeriyor.
3. Yoðurt: Protein ve B vitaminin yaný sýra 150 gramlýk bir kase yoðurt günlük kalsiyum gereksiniminizin yüzde 25-35’ini içeriyor. Ayrýca saðlýk için yararlý olan aktif bakteriler, kültürler de yoðurtta bulunuyor. Düþük kalorili olmasý ve az yaðlý olanlarýn üretilmesi ile yoðurt diyet listesinde yer alýyor.
4. Portakal: C vitamini bakýmýndan zengin olan portakalýn bir tanesi ile günlük folik asit gereksiniminizin yüzde 10’unu karþýlayabilirsiniz. Ayrýca lif ve potasyum da içeriyor. C vitamini bildiðiniz gibi cilde esneklik veren kolajenin yapýsýna katýlýyor ve de demir emilimine de yardýmcý oluyor. Bilmeniz gereken þey ise portakal suyu, kabuklarý soyulmuþ portakala göre daha az lif içermesidir.
5. Yulaf: Lif deposu olan bir kase haþlanmýþ yulaf, 145 kalori ve yüksek enerji verici 25 gram protein içeriyor. Aromalý yulaf ezmesi ise kalsiyum, demir ve diðer besleyicileri de bünyesinde taþýyor. Bolca lif içeren yulafýn kolesterol düþürücü özelliði bulunuyor. Yulaf ezmesi kendinizi suçlu hissetmeden yiyebileceðiniz yegane besin özelliðini taþýyor. Sindirimi hýzlandýrdýðý içinde diyet reçetelerinde tercih ediliyor.
6.Domates: C vitamini bakýmdan zengin olan domates A vitamini gereksiniminiz de yüzde 10’unu içeriyor. Ayrýca bünyesinde kanser önleyici antioksidan maddesi bulunuyor. Yapýlan araþtýrmalara göre bolca domates yiyen kadýnlarda göðüs ve yumurtalýk kanseri riski azalýyor. Domatesin kalp krizi riskini azaltan özelliði de bulunuyor. Ancak unutulmamasý gereken nokta, domatesle hazýrlanan bazý soslar çok fazla yað içerdiðinden kalorisi de çok yüksek oluyor. Bu nedenle hazýr sos kullanmaktansa evinizde kendiniz sos yapmayý tercih edin.
7.Som balýðý: Bir porsiyon som balýðý 19 gram protein ve bolca Omega-3 içeriyor. Omega-3 kalp krizi riskini azaltarak kan basýncýný kontrol altýna alýyor.
8. Mýsýr gevreði: Günlük lif gereksiniminizin yarýsýný karþýlayabileceðiniz mýsýr gevreðinin bir kasesi 4 gram lif içeriyor. Lif baðýrsak kanseri riskini azaltýyor. Mýsýr gevreði ayný zamanda iyi bir demir ve B vitamini kaynaðýdýr. Günlük kalsiyum gereksinimiz için süt ile beraber ve dilimlenmiþ meyvelerle yiyebilirsiniz.
Ancak katacaðýnýz þeker miktarýna dikkat edin. En uygun miktar bir çay kaþýðýdýr. Daha fazla tatlý olmasýný istiyorsanýz bunu ekleyeceðiniz meyve dilimleriyle saðlamaya çalýþýn.
Yapýlan araþtýrmalar, tuz, yað ve þeker miktarýný azaltýp, protein bakýmýndan zengin olan balýk ve yumurtayý fazla yiyenlerde, lifli besinleri sofrasýndan eksik etmeyenlerde adet sancýlarýnýn daha hafif olduðunu gösteriyor. Deniz mahsullerinde, soya fasulyesinde, sütte ve susamda aðrýyý azaltmak yanýnda kiþiye mutluluk hissi de veren “trytophan” isimli bir çeþit amino asit bulunduðunu hatýrlatan uzmanlar, bu gýdalar sayesinde adet döneminin aðrýsýz geçirilebileceðini belirtiyor
KAFEÝNLÝ ÝÇECEKLERDEN UZAK DURUN
Hormonlar üzerinde etkileri olan bazý besinler ise,adet öncesi sendromunu önler. Örneðin, adet tarihinden birkaç gün önce tuz azaltýlýrsa, þiþme ve ödemin önüne geçilebilir.