Görüþleriniz için þimdiden teþekürler
selametle
Görüþleriniz için þimdiden teþekürler
selametle
Türk Dil Kurumunun Türkçe dilinin yazým kurallarý ile ilgili yönetmeliðinde kelime içinde iki sesli harfin yanyana gelemeyeceði belirtilmiþtir.Bu durumda Gaziantep-Þanlýurfa gibi tamlamalarýn Türkçe yazým kurallarýna ters olmasý gerekir.Ancak özel isimler ile ilgili ayný yönetmelikte bu gibi durumlarýn Türkçe'ye uygun olduðu kabul edilmiþ ve özel isim olarak Gaziantep,Þanlýurfa,Kahramanmaraþ,Þereflikoçhisar,Afyonkarahisar gibi özel sýfatlý iller bitiþik yazýlmak suretiyle adlandýrýlmýþtýr.Bu uzun yazýmdan sýkýlan bazý yazar,gazeteci ve araþtýrmacýlarýn Gaziantep yerine G.Antep veya Þ.Urfa gibi kýsaltmalarý tercih etmeleri üzerine Türk Dil Kurumu 2002 Yýlýnda aldýðý bir karar ile bu kýsaltmalarý tanýmamýþtýr.Bu yüzden tüm resmi evraklarda bu illerimizin kýsaltma þeklinde yazýlmalarý yasaklanmýþtýr.Bir baþka önemli konu da halka mal olmuþ isimlerin deðiþtirilmediðidir.Mesela Antep baklavasý ayrý yazýlýr.Gaziantep baklavasý yazýlmaz.Veya Urfa kebabý..gibi..yani Ýllerin ünvanlarý halk dilinde yer etmiþ isimlerde kullanýlmaz..
Konu Ramazan Tarhan tarafýndan (04.07.09 Saat 12:23 ) deðiþtirilmiþtir.
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
TDK dan ziyade..halkýn kullanýmý ve anlaþýrlýlýk daha önemli... 'Geleneksel Kullaným' ön planda yani..
Seher vakti esen rüzigarýn serinliðini bilemeyen..
Bir avuntuyla cafe köþelerinde ömür çürüten, gönül huzurunu ne bilir?!.
Çýplak ayaklarýný ýslak otlar üzerine seremeyen.. Bir hüt hüt kuþunun canlý ötüþünü duyamayan.. Ve dahi bir bebeðin avucunu, ellerine almadan yaþayan;
Akýldan, mantýktan ne bahseder bilmem ki?!..
Þanlýurfa N asýl Yazýlýr?
Þanlýurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraþ. 3 Ýl daha sonra verilen ünvanlarý ile anýlýyor. Fakat Milli Eðitimin bir yayýnýnda bakýn nasýl yazýlmýþ...
Her yýl yüz binlerce kitap basan Milli Eðitim Bakanlýðý bugüne kadar birçok skandalla gündeme geldi. Bazen ahlak sýnýrýný aþan
yayýnlar ortaya çýktý, bazen ise hatalý bilgiler. Ancak bu sefer MEB yayýnlarýnda öyle bir hata yapýldý ki Türkiye haritasý üzerinde iki koca il bir anda yok oldu. Bu iller, 350 bin nüfuslu Karabük ve 200 bin nüfuslu Osmaniye.. 15 yýldýr il statüsünde bulunan Karabüklüler bu durumdan oldukça rahatsýz. Haritada, en son il olan Düzce bile yer alýrken kendilerinin neden çýkarýldýðý sorusuna cevap arayan Karabüklüler milletvekillerini de devreye sokmuþ durumda. Osmaniyeliler de konuyu yargýya taþýmaya hazýrlanýyor
ESKÝ HARÝTA OLSA DÜZCE DE OLMAZDI
Haritada en son eklenen illerin bile yer aldýðýný söyleyen Karabük Belediye Baþkaný Rafet Vergili, durumun ortaya çýkmasýnýn üzerine konuyu ciddiyetle araþtýrdýklarýný söyledi. Yayýnlanan haritalarda ölçü sorunlarý da tespit ettiklerini ifade eden Vergili Karabük’ün bu tarz bir duruma düþmesinin de üzücü olduðunu vurguladý.
MEB: HATA ARAÞTIRILIYOR
Öte yandan MEB Açýk Ýlköðretim Fen Bilgisi ve Türkçe kitaplarýnda tespit edilen hata geniþletilerek araþtýrýlýyor. Þuana kadar 800 bin kitapta hatalý harita tespit edildiði bilgisini veren MEB yetkilileri bu kitaplar ile ilgili nasýl bir iþlem yapýlacaðýný da önümüzdeki günlerde açýklayacak. Yaþanan durumun bir hata olduðunu da kabul eden MEB, harita kullanýmlarýnýn da en kýsa zamanda standart hale getirileceðini vurguluyor.
ÝL ÝSÝMLERÝ DE YANLIÞ YAZIYOR
Yine basýlan kitaplarda bir baþka hata daha göze çarpýyor. Bitiþik yazýlmasý gereken Þanlýurfa ve Gaziantep gibi iller haritada "Þanlý Urfa" ve Gazi Antep" þeklinde yazýlmýþ durumda.
15 YILDIR ÝL STATÜSÜNDE
Karabük, 1937 yýlýna kadar, Safranbolu'ya baðlý Öðlebeli Köyü'nün 13 hanelik bir mahallesiydi 1935 yýlýnda açýlan Ankara-Zonguldak demiryolunun üzerinde yer alýyordu. Demiryolu ile taþýma imkânýnýn varlýðý ve kömür yataklarýnýn yakýnlýðý nedeniyle, burada bir demir çelik fabrikasý kurulmasý kararlaþtýrýldý. 3 Nisan 1937'de Atatürk'ün talimatýyla, Ýsmet Ýnönü, hâlâ Karabük'ün en önemli geçim kaynaðý olan Karabük Demir Çelik Fabrikasý'nýn temellerini attý. Karabük, 6 Haziran 1995'te, Çankýrý'nýn Ovacýk ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'ýn Eflâni, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleþtirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili oldu.
OSMANÝYE TÜRKÝYE'NÝN 80. ÝLÝ
Osmanlý Döneminde Sancak olan Osmaniye 24 Ekim 1996'da 4200 Sayýlý Kanunla il oldu. Yukarý Çukurova’da, Ceyhan Nehri’nin doðu yakasýnda yer alan, alabildiðine geniþ hinterlandýyla Osmaniye; Ceyhan Nehri, Hamýs, Karaçay, Kesiksuyu ve Sabun Çaylarý nedeniyle sulak, hem de Çukurova’yý doðuya baðlayan yollarýn kavþaðýnda olmasý nedeniyle iþlek bir bölgede yer alýyor
Sagolsun Sukru kardesim benden once davranmis.
Ben de devletin butur kurumarina(TDK, MEB) 'itibar' edilmesinin bizi yanlisa goturecegini yazacaktim! Ogrenciler, ozellikle sinava girecekler dikkat etsin ama digerleri fazla da muteber gormesinler.
Hurufatin inkilabindan sonra herne kadar yeni alfabenin Turk diline uygun iddiasi olsa da maalesef herzaman bariz eksiklikler kendini gostermektedir. Bunun baslica sebebi Turk dilinin 'eklemeli' olmasi sebebiyle 'eklerin' nasil ayrilacagi sorun olmaktadir. Diger latin alfabesi kullanilan dillerde ekler ayri yazildigi cun butur sorunlar asiliyor ama bizde mumkun olmuyor. Ben ozellikle dilimizin 'kullanimi' konusunda hassasiyet gozetilmesi taraftari olmakla beraber, yazim kurallarinda olusan hatalari cok da yadirgamiyorum. Cunku ilgili kurum dahi bunun ustesinden gelmekte acizdir.
Mesela 'bazan' yazilmasi gerekliligi kelimenin kullanimindandir dolayisiyla buna 'bazen' yazilmasi OLMAZ ama 'de, da' eklerinin birlesik yazilmasi ya da soyisimlerin, hangi akla hizmetle tum harfleriyle buyuk yazilma(ma)sinda o kadar da yadirganacak birsey yoktur.
Türkçeyi tam konuþup yazalým derken bazý yanlýþlara düþüldüðü apaçýk, ayrýca harita meseleside kafamý kurcaladý, Milli Eðitim kitaplarýnda böyle yanlýþlar olmasýda ilginç, hiçmi kimse incelemiyor bu kitaplarý yada haritalarý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE