Ben esanfý her zaman bu konuda uyarýyorum kaldýrým mý iþgaline son verin diye ama dinleyen kim. dükkanýn önüne aracýnýzý park edin hemen sizi uyarýyor siz onu uyarýnca oralý olmuyor kaldýrýmlar yayalarýn lütfen kaldýrýmlarý boþaltýn.
Ben esanfý her zaman bu konuda uyarýyorum kaldýrým mý iþgaline son verin diye ama dinleyen kim. dükkanýn önüne aracýnýzý park edin hemen sizi uyarýyor siz onu uyarýnca oralý olmuyor kaldýrýmlar yayalarýn lütfen kaldýrýmlarý boþaltýn.
düþünüyorumda belediye, bu kaldýrýmmý iþðal eden esnaflarýmýzdan verði alýyormu,eðer almýyorsa böyle bir uyðulama baþlatsa sizce nasýl olur iþðal ederlermi??
kaldýrýmlarý iþgal etmeyenlerde var onlara teþekürler mesela ECZACILAR ..........
yoo eczacýlarda yola iþaret koymuslar arac park etmesin diye..![]()
bende esnafým ve bu konudanda en çok rahatsýz olanda benim.benim bulunduðum çarþýyý görseniz kaldýrýmlar ful dolu.sadece benim dükkanýmýn önü kabak gibi .bomboþ duruyor.nizipli esnaf hemþerilerimizden biraz saðduyu bekliyorum sadece.lütfen yayalara saydý duyalým
dükanýn önüne masa atýp oturanlara, tavla oynayanlara ve park alanlarýnda yolun kenarýna oturarak geleni keseni rahatsýz edenlere, bu olumsuz davranýþý gelenek halenine getirenlere ceza kesilsin ?
Nizip'te bazý esnaflarýn iþ yerine bakýyorsunuz 10 m2 kaldýrýmda iþgal ettiði yer 20 m2 bu ne iþtir anlamak mümkün deðil, dükkanýn üstüne 3 x 1 metre uzunluðunda tabela, camekanda dükkanýn ismi büyük yazýlarla, bu kadar mý? hayýr yetmez. kaldýrým üstüne kampanya ve dükkan ismi yazýlý taþýnabilir tabelalar. bu kadar mý? hayýr kaldýrýmdan sonraki bir metre yol içerisine araç parkedilmesin diye rengarenk dubalar, el arabalarý, kasalar vs. vs.
KALDIRIMLAR ÝÞGAL ALTINDA
Yayalarýn rahatça yürümesi için düzenlenen kaldýrýmlar ‘maalesef’ Nizipli yayalarýmýza yasak. Çünkü, kaldýrým iþgalcisi birçok esnafýmýz iþ yerlerinin önündeki kaldýrým alanlarýný kendi mülkiyet sýnýrlarý dahilinde sanýp, iþyerlerinin açýk kullaným alaný olarak görmektedirler.
Sebzecisi, zahirecisi, tatlýcý ve dondurmacýsý, giyim-kuþamcýsý, manifaturacýsý, kahvecisi, kebapçýsý, tüp gazcýsý, beyaz ve kahverengi eþya satýcýsý, velhasýlý hangi türden esnafa bakarsanýz bakýnýz, bazýlarýnýn kaldýrýmda sergiledikleri satýmlýk eþyalarý iþyerlerinin içinden daha çoktur; ki, seyrek aralýklardaki kaldýrým boþluklarýnda üçer-beþer gruplar halinde oturanlar da cabasý!...
Anlayacaðýnýz Nizip’in kaldýrýmlarýnda her þey (yani ne ararsan) var; ama, yayalar yok…
Kaldýrýmlarý iþgal edilen yayalarsa bu zorunluluktan ötürü caddelerin ortasýnda yürümek zorunda kalýyorlar.
Bu (kaldýrým iþgalleri) hususunda duyarlý bir hemþerimiz soruyor: ‘’Caddenin ortasýnda yürümek zorunda býrakýlan bir vatandaþýmýza ‘Allah göstermesin’ bir araç çarpýp sakatlandýðýnda ya da öldüðünde; 1-) Suçlu yaya mýdýr, araç sahibi midir?... 2-) Suçlu yayanýn hakkýný gasp edercesine kaldýrýmlarý iþgal eden esnaf(lar) mýdýr?... 3-) Suçlu, yayalarýn doðal hakký olan kaldýrýmlarýn iþgaline göz yuman yetkililer midir?... Hadi bu duyarlý hemþerimizin sorularýný yanýtlayýnýz…
Not: Bu yazý,16-23 Temmuz 1996 tarihli Gaziantep HEDEF gazetesinde yayýnlanan haberimdir.
Bu yazýdan önce ve sonra takriben onun üzerinde haber ve makale yazmýþým; Nizip Gazetesinde, Katký gazetesinde, Yeþil Nizip gazetesinde… Ama iþgal hâla devam ediyor… Kabahatin çoktan da çoðu bizim mi ne?
Kemal bey bu yazýnýzýn üzerinden geçen zamana raðmen, Nizip'te hiçbirþey düzelmemiþ, bunu neye baðlýyorsunuz, yöneticilerin basiretsizliðinemi yoksa esnafýn vurdumduymazlýðýnamý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Bazen insan durup düþünüyor;Bu memlekette yaþamak için nedan bu kadar ýsrar ediyorum.Aþagýdaki yazý Kemal Cengizin makalesinden alýnmýþ 1980 yýlýnda söylenmiþ bir sözdür.
Nizip’te ne var ki!...
Anlatan Osman Akdoðdu (Nizip’in ilk tenekeci esnaflarýndan rahmetli Tenekeci Ökkeþ’in büyük oðlu): Kamil Çavuþ’un (Þilte Kamil’in) oðlu Kel Ahmet (Yýlmaz) 1960’lý yýllarda gittiði Ýzmir’de ikamet edip, aþçýlýk yaparken, 80’li yýllarda kendisini ziyaret eden bir grup Nizipli (ki eski samimi arkadaþlarý): ‘’Ahmet usta uzunca bir zaman Ýzmir’desin. Nizip’i özlemedin mi? Artýk gelmeye niyetin yok mu?’’ diye, sormuþlar. Ahmet Yýlmaz: ‘’Nizip’in nesi var ki özleyeceðim, ölü salasýndan, motor gürültüsünden baþka?’’ demiþ.
Yüzde yüz TÜRK olduðun gün cihan senindir
Hüseyin Nihal ATSIZ