slm
o zýndak deðilsýndak olacak bir tarla düðün kare birde karenindýþýnda uvaktan üçgene benzeyen azbir yer tarlanýn þekilsiz kýsmý yani kare veya dik dörtgenin dýþýnda kalan yer
slm
o zýndak deðilsýndak olacak bir tarla düðün kare birde karenindýþýnda uvaktan üçgene benzeyen azbir yer tarlanýn þekilsiz kýsmý yani kare veya dik dörtgenin dýþýnda kalan yer
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (31.07.07 Saat 11:03 ) deðiþtirilmiþtir.
Mehmet Ali Küçük kardeþim,
Nizip''te kullanýlan yerel sözcükleri yazmýþsýn. Çok güzel! Unutulmaya yüz tutmuþ bu sözcükleri buraya taþýmanýz sevidirici. Ancak bu sözcükleri yazarken imlacirci kurallarýna dikkat edersek dilimize daha anlamlý katkýda bulunmuþ oluruz. Yanlýþ yazýlan sözcüklere birkaç örnek vereyim:
arlangars:karmakarisik
dös:gögüs
kanne:sise
bartis:evin girisinde bulunan yuksekce basamak
tan yaz(ör:Kapi tan ayaz acik):tamamen,sonuna kadar
COR ÇALMAK:GEYIK MUHABBETI YAPMAK
balak: paca
cemlemek:sivamak
sebellah:keber
tiyara:ucak
dös deðil döþ, karmakarisik deðil karmakarýþýk, sise deðil þiþe, bartis deðil bartýþ, girisinde deðil giriþinde, yuksekce deðil yüksekçe, acik deðil açýk, paca deðil paça, cemlemek deðil çemlemek,sebellah deðil þebellah, ucak deðil uçak, GEYIK MUHABBETI deðil geyik muhabbeti olmalýdýr.
Bilgisayar Türkçesi kullandýðýmýz zaman dilimizin asli harflerindenolan i,ç,ü,ð gibi harfleriunuturuz. Dilimize hizmet edelim derkenyanlýþý öðretmeyelim.
Edited by - server-y on 31 Mar 2006 18:21:17
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (31.07.07 Saat 11:18 ) deðiþtirilmiþtir.
"bayak" sözcüðünü unutmayalým arkadaþlar. Bayak, az önce, demin, önceki anlamlarýna gelmektedir. Türkçe bir sözcüktür. Kullandýðýmýz "bayaðý" sözcüðü de "bayak" sözcüðünden türemiþtir. Hatta bu sözcük Yunus'un þiirinde de geçmektedir:
Iþk aldý elüm benüm
Gösterdi doðrý yolum
Hakk'a þükür ki halüm
Bayaðýdan hoþ oldu
----------------------------
Elim bir ýþýk aldý
Bana doðru yolu gösterdi
Allah'a þükür olsun ki halim
Eskisinden (öncekinden) güzel oldu.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (31.07.07 Saat 11:20 ) deðiþtirilmiþtir.
"gever" sözcüðünü duydunuz mu? Gever, suyun tarlaya akmasýný saðlamak amacýyla su kanalýndan tarlaya açýlan kapaklý su deliði demektir.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (31.07.07 Saat 11:22 ) deðiþtirilmiþtir.
nedin la yorum erzi kýrýk
çocuðun biri öðretmenine bir arkadaþýný þikayet ediyor, öðretmenin yanýn gider ve;
Örgetmenim bu oðlana dur dim durmi, dur dim durmi, amber beter börgüme börgüme zumzuðundan vuriy...
.
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
ZELÝHA:ZILÐA
EMÝNE:EMÝÞ
ÝSMAÝL:ÝSMAEL
KADRÝYE:GADIRYA
ADNAN:ADNEN
HASAN:HASEN
HATÝCE:HADICA
ÝSA:AYSE
NAÝF:NEYÝF
DAHA BÝR SÜRÜ ÝSMÝ ÇOK FARKLI SÖYLÜYORLAR BARAKTA AMA ÞÝMDÝLÝK AKLIMA BU KADAR GELDÝ
<font size=\"2\" color=\"#ffffff\" style=\"background-color: #ff0000\"><strong><em><u>*****ÜLKÜCÜLER ÝPEÐE SARILMIÞ ÇELÝKTÝR*****</u></em></strong></font>
bu arþivi büyük bir keyifle okudum. bunu gerçekleþtiren arkadaþý tebrik ediyorum. ben de bildiðim bir kaç kelimeyi yazayým.
emine: emne
ali:alý
mehmet: mamet
acür: hýtta
ceket:sakko
.
NÝZÝPLÝCE KONUSMAK ÝCÝN MESELA E ÝLE A HARFÝNÝ KARÝSTÝRÝP SÖYLEYECEKSÝNÝZORNEGIN AEAM AGZÝNÝZÝ HAFÝF ACÝN A SÖYLEMEYE CALSÝRKEN BÝRDEN A HARFÝNÝN YUTUN E HARFÝNÝ SÖYLEYÝN.BASARACAKSÝNÝZ ÝNANÝYORUM
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
le yorum mamet eline diline salýk ne tear güzel býr arþiv olmuþ.
AYNEN MITIRIP GIBÝSÝNÝZ HA NE COR ÇALÝYSÝYZ
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
birkaçtanede ben eklemek istedim hemþehrilerim.bahteniz-maydanoz.miþmiþ-kayýsý.hanan haraba kala-evin yýkýlsýn. .
Benim bi sorum olacakti: erkekler kücük cocuklari seviyorken erzi kirik diyor, bu ne demek?
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (31.07.07 Saat 11:24 ) deðiþtirilmiþtir.
Mor dünya gökyüzünü kiskanirmi$casina vurur kendini buLutLarin bo$Luguna,-
namussuz demek:ýrzý kýrýk manasýnda yani.telaffuz