Yolculuk esnasýnda saðlýklý beslenme önerileri Yaz aylarýnýn baþladýðý ve tatil seyahatlerin hýzlandýðý þu günlerde saðlýklý ve güvenli bir seyahat için aþaðýdaki önerilere dikkat edilmelidir.
- Uzun yol seyahatlerinde sürücülerin kesinlikle uykusuz yola çýkmamalarý ve sýk sýk mola vererek dinlenmeleri önemlidir.
- Mola verilen zamanlarda mutlaka kýsa yürüyüþler yapýlmalý ve hareketlilik saðlanmalýdýr. Özellikle uzun uçak yolculuklarýnda ara sýra ayaða kalkýp dolaþýlmasý, yolculuk sýrasýnda çeþitli el, boyun ve ayak hareketlerinin yapýlmasý gerekir.
- Sürücüler uzun süre aç kalmalarý durumunda dikkatleri daha çabuk daðýlýp, baþ aðrýsý ve yorgunluk gibi saðlýk sorunlarý ile karþýlaþýlabilmektedir. Ayný zamanda aðýr bir öðünün ardýndan kan þekerinde oluþabilecek hýzlý yükselme ile birlikte de ayný sorunlar yaþanabilmektedir. Bu nedenle sürücülerin azar azar ve sýk sýk beslenmeleri önemlidir.
- Kan þekerini hýzla yükselten ve hýzlý düþüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf þeker ve þekerli besinler yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinden zengin ve evde hazýrlanarak paketlenmiþ taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
- Yolculuklarda sindirim sistemi rahatsýzlýklarýna ve gýda zehirlenmelerine maruz kalýnmamasý için yemek yerken güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açýkta satýlan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Mümkünse yolculuk esnasýnda, evde hazýrlanarak paketlenmiþ yiyeceklerin tüketilmesi tercih edilmelidir.
- Dinlenme tesislerindeki gýdalarýn son kullanma tarihleri ile Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýndan izinli olup olmadýðýna dikkat edilmesi de önemlidir.
- Yemek yenilen yerlerin, kullanýlan tabak, çatal, kaþýk vb. nin temiz olmasýna özen gösterilmeli, dinlenme yerlerinde mutlaka yemek yenilecek ise tavuk, balýk gibi et yemekleri yerine piþmiþ sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çið sebze ve salatalarýn tüketiminden kaçýnýlmalýdýr.
- Sýcaklýklarýn etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybýnýn önlenmesi için yeterli sývý alýnmasý önemlidir. Sývý alýmý amacýyla her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardaðý) su içilmeli, sývý alýmýnýn karþýlanmasýnda aþýrý kahve ve çay tüketiminden kaçýnýlmalý, gazlý içecekler yerine taze sýkýlmýþ meyve sularý, kuþburnu, ýhlamur gibi bitki çaylarý tercih edilmelidir.