Kalp hastalarýna özel ayçiçek yaðý
Trakya Birlik, kalp hastalarýnýn yemeklerinde kullanabilkecekleri ayçiçeði yaðý üretimine baþladý
Trakya Yaðlý Tohumlar Tarým Satýþ Kooperatifleri Birliði (Trakya Birlik) Yönetim Kurulu Baþkaný Rafet Sezen, ayçiçeði yaðýnda devrim sayýlacak bir çalýþma baþlattýklarýný belirterek, ''Ortaklarýmýza dünyanýn geliþmiþ ülkelerinde tercih edilen ve insan saðlýðýna en uygun yað olarak nitelenen ''heig oleik'' cinsi ayçiçeði üretimi yaptýrmaya baþladýk'' dedi.
Sezen, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ABD'de yüzde 100, Fransa'da yüzde 70 ve Ýspanya'da yüzde 30 oranýnda ayçiçeði üretiminde insan saðlýðýna en uygun yað olarak belirlenen zeytin yaðýnýn kalitesine yakýn deðerlerde bulunan ''heig oleik'' cinsi ayçiçeði üretimi yapýldýðýný belirterek, þöyle konuþtu:
''Bu nedenden dolayý tohum þirketi kurduk. Yurt dýþýndan saðladýðýmýz tohumlarý ortaklarýmýza ektirdik. 2007-2008 döneminde 5 bin dönüm olan 'heig oleik' üretimin bu sezon 30 bin ton ürün elde edecek alana ulaþtýk. Zeytin yaðý kalitesinde ayçiçeði yaðýna talep çok fazla. Özellikle fastfood'lardaki kýzartmalarda normal yaðlardan çok daha fazla sayýda ayný yað kullanýlabiliyor. Önümüzdeki yýllar bu yaðýn tanýtýmýný yapacaðýz. Doymuþ yað oraný çok fazla olan bu ayçiçeði yaðý 3-5 yýl sonra bütün Türkiye'de üretilecektir. Diðer türlerin önüne geçecektir.''
SAÐLIKLI BÝR YAÞAM ÝÇÝN; OLEÝK ASÝT
Sezen, Türkiye'de önümüzdeki yýllarda ekiminin artacaðýný belirttiði ''heig oleik'' cinsi ayçiçeðinde bulunan oleik asidin insan saðlýðý için önemine de deðinerek, þunlarý söyledi:
''Yaptýðýmýz araþtýrmalardan edindiðimiz bilgilere göre; Omega-9 grubu yað asitlerinin öncüsü olan oleik asit, tekli doymamýþ yað asidi ailesinden olup kalp saðlýðý için en yararlý yað asitlerindendir. Oleik asit, kalp hastalýðý riskinin azaltýlmasýnda, damar sertliði riskinin düþürülmesinde, yüksek kolesterolün kontrolünde ve kanserden korunmada en önemli yardýmcý besin ögelerindendir.
Yüksek oleikli ayçiçeði yaðýnýn özellikleri ve faydalarý oldukça fazla. Yüksek oleikli ayçiçeði yaðý, doðal bir kokuya sahiptir ve damakta hoþ bir tat býrakýr. Yüzde 10'dan daha düþük doymuþ yað oraný sayesinde oldukça saðlýklýdýr.
Zeytin yaðýndan bile daha fazla tekli doymuþ yað içeriðine sahip olan ve trans yað asidi içermeyen yüksek oleikli ayçiçeði yaðý, önemli kolesterol düþürücü etkisiyle saðlýk otoriteleri tarafýndan diyetlerde tavsiye edilir. Baðýþýklýk sistemini güçlendirmesi, kalp ve damar saðlýðýný korumasý, kemik geliþimi, sinir sistemi ve prostat saðlýðýnýn korunmasýna yardýmcý olmasý gibi önemli iþlevleri var.
Anne sütündeki yaðlarýn üçte birinden fazlasýný sadece oleik asit oluþturmaktadýr. Sütteki laktozla beraber oleik asit, yeni doðan için temel enerji kaynaðý olarak kabul edilir. Yetiþkin beslenmesinde de oleik asit, koroner kalp hastalýklarýndan korunmada önemli rol oynamaktadýr. Ýyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin, kötü kolesterol olarak bilinen LDL'ye oranýný artýrýcý ve total kolesterolü düþürücü etkisi vardýr.
Optimal kýzartma ve piþirme performansý göstermesi nedeniyle kýzartma amaçlý kullanýlan yüksek oleikli ayçiçeði yaðýnýn sürekli deðiþtirilmesine gerek yoktur. Yüksek stabile göstermesi sayesinde raf ömrü uzundur.''