![]()
Adventif kök : Gövde , dal , sürgün veya çeliklerden oluþan köklerdir.
Agregat : Topraðýn teksel taneciklerinin bir araya gelerek (kümeleþerek) çeþitli yapýþtýrýcý maddelerle baðlanmalarý sonucu oluþan ikincil yapý birimleridir.
Akarisit Akarlara karþý kullanýlan tarýmsal ilaçlardýr.
Antagonistik etki Gübrelerde iki bileþimin birbirinin alýmýný engellemesi
Antidot Kelime anlamý panzehir olup, bir zehirin etkisini tamamen gideren veya kýsmen hafifleten maddedir.
Baþkalaþým Böcekler larva evresinden ergin evresine geçebilmek için birtakým deðiþikliklere uðrarlar, bu duruma baþkalaþým denir.
Bekleme Süresi Pestisitin kullanýmýndan sonra ürünler üzerindeki kalýntý miktarýnýn tolerans deðerlerinin altýna düþmesi için geçmesi gereken süreye denir.
Bileþik yaprak Birden fazla yaprakçýktan oluþan yapraklar için kullanýlan terimdir
Bonsai Aðaçlarý özel saksýlarda, özel tekniklerle budayarak, þekillendirerek ve bodurlaþtýrarak büyüterek estetik bir görüntü kazandýrma sanatýdýr
Can suyu Fidan ve fidelerin toprakta yeni yerlerine dikildiðinde verilen ilk suyun adýdýr
Çelik Bitkinin kök, gövde, sap, dal, ve yaprak gibi bölümlerinden kesilen ve yeniden köklenme yeteneði taþýuyan canlý parçalardýr.
Doðal Düþman Bir zararlý ile beslenen zararlýyý tamamiyle ortadan kaldýran veya zararlýnýn geliþmesini olumsuz yönde etkileyen canlý varlýklara denir.
Dýþ Karantina Ülkeler arasýndaki tarýmsal ürün alýþ veriþinde, zararlý ve hastalýk etmenlerinin yayýlmasýný önlemek için alýnan yasal önlemlerdir.
Ekonomik Zarar Eþiði Artan populasyon karþýsýnda zararlýnýn zarar yapacak düzeye ulaþmadan, populasyonu düþürme giriþimlerinin gerekli olduðu düzeydir.
Ekosistem Bir bölgede farklý bitki veya hayvan populasyonlarýnýn meydana getirdiði topluluk ve etrafýndaki cansýz çevreye ekosistem denir.
Emprenye EMRENYE, ahþabýn içinde bulunan özsuyu vakumla çekerek yerine çürümeye ve böcek oluþumuna karþý basýnçla koruyucu madde enjekte etme iþlemidir. \"EMPRENYE\" maddesi çürümeyi önlediði gibi, ahþabý mantar, böcek, termit ve deniz kurdu gibi zararlýlardan korur. EMPRENYE\'li Ahþaptan üretilen bu direkler diðer benzeri uygulamalara göre 10 kat daha uzun ömürlüdür. Çevre dostudur.
Etiyolleþme Bitkinin yetersiz ýþýk koþullarýnda boðum aralarýnýn uzamasý
Etki Spektrumu Kimyasal maddenin etkisine karþý duyarlý organizmalarýn sayýsý, o kimyasal maddenin etki spektrumunu gösterir.
Evapotranspirasyon bitkinin su tüketimi ve buharlaþma ile birlikte toplam su kaybýdýr.
Familya Birçok ortak özellikleri nedeniyle bir araya getirilen cinslerin oluþturduðu topluluktur.
Fertigasyon Sulama suyu ile kimyasal gübrelerin topraða uygulanmasý
Fitotoksik Etki Özellikle kimyasal maddelerin (tarýmsal ilaçlarýn) bitki üzerinde meydana getirdiði zehir etkisidir.
Fitotoksisite Tarým ilaçlarýnýn bitkiler üzerinde meydana getirdiði zehirli etkiye denir.
Fiziksel Mücadele Kimyasal bileþikler kullanmadan, zararlýlarýn normal fizyolojik davranýþlarýný bozmak veya çevre koþullarýný onlarýn dayanamayacaklarý þekilde deðiþtirmek üzere uygulanan yöntemlere fizyolojik yöntem denir.Toplamak, uzaklaþtýrmak, yakmak gibi.
Fumajin Bazý böceklerin salgýladýklarý tatlýmsý madde üzerinde geliþen saprofit funguslardýr.
Gossypol Pamuk bitkisinin tohum, yaprak, dal ve köklerinde bulunan polifenolik bir pigment. (C3OH30O8)
Huminleþme Toprataki organi maddelerin parçalanmasý ile ortaya çýkan bir kýsým ara ürünlerin, kendi aralarýnda reaksiyona girerek sentezlenmseþ ile koyu renkli ,kolloidal özellikteki polimer maddelerin oluþma iþlemidir.
Humus Topraða katýlan bitkisel ve hayvansal kökenli organik maddelerin, toprakta parçalanmasýndan sonra geride kalan az veya çok ayrýþmaya dayanýklý organik maddelerdir.
Kalibrasyon Ýlaçlamada kullanýlan taþýyýcý madde (genellikle su) ile kullanýlacak olan kimyasalýn biri birine olan oranýdýr.
Kallus Hücrelerin düzensiz bir þekilde yýðýlmalarý ile oluþan dokudur.
Kimyasal Mücadele Kimyasal maddeler (tarýmsal ilaçlar) kullanýlarak zararlýlarýn etkinliklerinin azalmasýna veya yok edilmesine kimyasal mücadele denir.
Klamidospor (Chlamydospor) Bazý funguslarda oluþturulan kalýn çeperli , çevre koþullarýna dayanýklý, eþeysiz devam sporlarýdýr.
Kontak Etki Tarýmsal ilaclarýn etki mekanizmasýdýr. Böceklere uygulanan tarýnsal ilaçlarýn deri yoluyla etkili olmasýdýr.
Lezyon Hastalýðýn yoðunlaþtýðý bitki dokusu
Mineralizyon Topraktaki organik maddenin parçalanarak inorganik maddeler haline dönüþmesi olayýdýr.
Mira Dört katlamalý ve toplam yüksekliði dört metre olan ahþap, tahta(lata)
Mücadele Yöntemi Bir zararlý veya mevcut zararlýlarýn etkinliðini azaltmak için çaba sarfederek izlenen yoldur.
Nekroz Bitkide görülen ölü, esmer, kuru lekeler veya ölü bölgeler.
Nematod Hayvanlar aleminin nematoda þubesine baðlý olan vucutlarýnda herhangi bir segmentleþme olmayan, uzunluklarý genellikle 2 mm cývarýnda, geniþlikleri ise 20-100 mikron arasýnda olan canlýlardýr.
Nimf Pupa dönemi geçirmeden, ergin hale gelen böceklerlerin olgunlaþmamýþ formlarýdýr.
Nispi Nem Belirli bir sýcaklýkta havanýn taþýdýðý su buðarý miktarýnýn o sýcaklýkta taþýyabileceði en yüksek su buharý miktarýna oraný olup , % olarak ifade edilir.
Nivo Arazide yükseklik ve yatay açý deðerlerinin ölçülerek yeryüzündeki herhangi bir noktanýn esas alýnacak kýyas düzlemi veya röper noktasýna göre yükseklik deðerlerinin bulunmasýna yarayan alettir
Pestisit Bitki geliþmesini olumsuz yönde etkileyen hertürlü zararlýya karþý kullanýlan zirai ilaçlarýn tümüdür.
Populasyon Sýnýrlý bir çevrede yaþayan ayný tür organizma topluluðuna Populasyon denir.
Preparat Kimyasal mücadelede kullanýlan tarýmsal ilaçlar, etkili madde ve dolgu maddelerinden oluþan bir özel karýþým halindedir. Bu hazýr durumdaki ilaçlara preparat denir.
Rezidü (Kalýntý) Kullanýlan ilacýn belirli süre sonra kullanýldýðý yüzeyde (ortamda) kalan miktarýdýr. Özellikle insan ve çevre saðlýðý bakýmýndan önemli olup, ppm ile ifade edilir.
Sistemik Etki Zirai ilaçlarýn bitki iletken dokusu tarafýndan taþýnarak hastalýk ve zararlý etmenlerine karþý etkili olmasýna denir
Toksik Madde Canlý organizmaya (insan ve sýcak kanlý hayvanlara) aðýz, solunum, deri ve enfeksiyon yolu ile girdiðinde normal fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmalarý bozan veya fazla miktarda canlýnýn ölümüne sebep olan kimyasal maddelerdir.
Toksite Kimyasal maddelerin vücutta zarar verebilme potansiyeli diye tanýmlanabilir.
Tolerans (maksimum rezidü miktarý) Kullanýlan ilacýn insan ve hayvan yiyeceði olarak tüketilen ürünler üzerinde göz yumulabilen kalýntý miktarý olup ppm veya ppb ile ifade edilir. Bu deðerler üzerinde olan pestisit miktarý insan ve hayvanlar için zehirlidir
Transpirasyon havanýn emme kuvveti sayesinde bitkinin hava ile temasta organlarýndan dýþarýya subuharý verilmesi olayý.
Tropizma Bitkilerin uyartýlara karþý yönelmesi durumu.
Alýntýdýr.
Eksik olan ve yöremizle ilgili olmasý gereken mevcut Ziraat terimleri varsa bu bölüme ekleyelim...