ALLAH;
Bir zaman; gayet akýllý,zengin,güçlü ve mahir bir ressam,sadece takdir edilmek amacýyla bir resim sergisi açmýþ. Fakat sahnenin gerisinde durmuþ, kendisini konuklara göstermemiþ. Konuklara her türlü ikramý yapmýþ. Resim sergisini gezen misafirler, harika eserlere bakmýþlar,ne kadar güzel diyerek aralarýnda konuþurlarken, birisi, sanatkarý göremediði için; “acaba bu harika resimleri kim yapmýþtýr?” diye bir soru ortaya atmýþ.
Bir kýsým insanlar;bu tablolar “kendi kendine” olmuþtur demiþler.
Bir kýsým insanlar; bu tablolarý “tabiat kanunlarýnýn” yaptýðýný iddia etmiþler.
Bir kýsým insanlar ise; “tabloyu meydana getiren materyaller olan boya, fýrça, kaðýt, kafa kafaya verip birleþerek, bu harika resimleri meydana getirmiþtir” demiþler.
Bir kýsým insanlar ise;harika eserlerin ve ikramlarýn; “ancak akýllý,mahir,güçlü, zengin bir sanatkar tarafýndan” yapýlabileceðini, söyleyip; kendilerine ikramda bulunan,O sanatkarý içeriden, alkýþlar ile çaðýrýp, kendisiyle tanýþmýþ ve teþekkür etmiþler.
Ýþte biz de;bu canlý kainatýn, tek;sanatkarýna,yaratýcýsýna,Rabb”ine, Ýlah”ýna, Musavvir”ine, Bedii”sine; Allah diyoruz.
Bir sanatkarýn yaptýðý bir eser ile; Allah”ýn bir þeyi yaratmasýndaki fark þudur ki; sanatkar; Allah”ýn yarattýðý materyalleri kullanarak ancak bir eser yapabilir.
Mesela; bir ressam; boya,fýrça vs.materyalleri kullanarak ancak cansýz bir resim yapabilmektedir. Allah ise, bir baþkasýna veya baþka bir þeye muhtaç olmadan ve yine kendisinin yarattýðý ve kendi eseri olan zerrecik bir nutfeden, yaklaþýk 60 trilyon hücreden, ikiyüz altý kemikten vs. müteþekkil koca bir insaný inþa etmekte ve canlý ve cüz-i iradesi, aklý,þuuru,ruhu,duygularý,duyu organlarý,sinir sistemi vs. olan harika bir eser yaratmaktadýr.
Evet evet;pozitif ilimler;” bu kainat nasýl yaratýlmýþtýr” sorusunu cevaplamaya çalýþýr.Din ise;”bu kainatý kim ve ne için yaratmýþtýr” sorusunu cevaplamaya çalýþýr.
***Bir eser,sanatkarýnýn bir parçasý olmadýðý gibi; sanatkar da, eserinin bir parçasý deðildir.Yani mahlukat, Allah”ýn bir parçasý deðil, eseridir. Yani vahdet-ül vücudu doðru anlamak gerektir.Yoksa Allah mahlukatýn bir parçasý olsa idi; cehennemde cehennemliklerle birlikte; kendi kendini yakmasý gibi akla ve mantýða aykýrý bir þey olur idi.***
Mesela; bir balona üfleyerek þiþiren bir kiþinin nefesinin; o balonun içinde olmasý; o kiþinin balonun,bir parçasý olduðunu göstermediði gibi;hem balon da o kiþiden farklý ve ayrý bir þeydir.Hem Allah;Ferd olduðundan,eþi ve benzeri olmadýðýndan; mahlukatýn cinsinden olamaz ve Allah; yarattýðý hiçbir þeye benzemez.
Mesela;bir aynada tezahür eden güneþin timsaline istinaden; o ayna ben güneþim diyemez. Belki ben güneþi gösteriyorum diyebilir. Hey kendini Nemrut veya Fravun gibi Allah zanneden veya mahlukata bu Allah”týr diyen akýlsýz; sen kim; Allah kim.
Bir esere bakýldýðý zaman; eser sahibi unutulmamalý.Mana-i harfi ile bakýlmalý. Yani;Ne güzel bir ayna diyerek, dikkatli ve kem bakýp nazar ile aynanýn camýný ve aynanýn ustasýnýn kalbini kýrmamalý. “Maþaallah,Fesubhanallah; bu aynanýn ustasý gerçekten harika ve mahir birisi” diyerek, sanatkarýný da sena ve takdir etmeli, ikramlarý içinde teþekkür etmeli.Subhanallahu vebihamdihi demeli.
*Soru:Allah”ý kim yaratmýþtýr?
Cevap:Allah’ý kimse yaratamaz. Yaratýlan bir þey zaten Allah olamaz.
Allah; eþi,benzeri,rakibi, ortaðý ve hiçbir þeye muhtaç olmamalý. Ölümsüz,ölmeyen ve öldürülemeyen;Ezeli ve Ebedi yani baþlangýcý ve sonu olmayan,kusursuz bir þey olmalýdýr.
Bir varlýk; nasýl olur da;baþka bir varlýk tarafýndan yaratýlmamýþ, her þeyin tek yaratýcýsý, kendisinden evvel hiçbir þeyin olmadýðý,kýyametten sonra da bir vakit kendisinden sonra hiçbir varlýðýn olmayacaðý; doðmamýþ, doðrulmamýþ, zamandan ve mekandan münezzeh, ölmeyen, varlýðý hiç deðiþmeyen, çok sabýrlý, çok merhametli; bir varlýk olur?Bu Uluhiyyet sýrrý; bizim için, kapalý bir kapý olsun.
Farzedelim ki; bir sarayýn açýk doksan dokuz kapýsý olsun.Ama bir kapýsý kapalý olsun ve sarayýn sahibi ancak o kapýyý açabilsin ve anahtarda sadece O”nda olsun. Dýþarýdan saraya girmeye çalýþan biri,açýk kapýlarýn herhangi birinden içeri girebilir.Ama inat edip, açýk kapýlardan saraya girmemek ve kapalý kapýnýn önünde durmak; o kapalý kapýyý açamadýðý için, bu saraya girilemez demek, saray sahibini;inkar etmek, kabul etmemek, red etmek;hiç akýl karý deðildir.
Bu sefer biz ;o dessas þeytana; aksi ile kanýt yöntemi ile;þu soruyu soralým.
*Peki,Allah yoksa; bu kainatý kim yaratmýþtýr? Yani resim sergisindeki harika eserleri kim yapmýþtýr?
Ey þeytan susuyorsun.Kibrinden,enaniyetinden,inadýndan ve kandýrdýðýn dostlarýna mahcup olmamak için, Allah”týr diyemiyorsun! Resim sergisindeki harika eserlerin, bir sanatkarýn eseri olduðunu inkar ediyorsun.Kurnaz olduðun için;kendi kendine, tesadüfen olmuþtur, tabiat kanunlarý yapmýþtýr veya bu akýlsýz ve þuursuz,aciz maddeler; bu harika eserleri meydana getirmiþlerdir de diyemiyorsun!
Çünkü; böyle desen; saf ,tertemiz ve günahsýz çocuklarýn bile sana güleceklerini ve ”çocuk mu kandýrýyorsun!Cansýz bir eserin bile sanatkarý var iken ve olmasý lazým iken;canlý bir eserin sahibi evleviyetle, haydi haydi vardýr.Sen git de akýllýyým diye geçinen akýlsýzlarý kandýr” diyeceklerini çok iyi biliyorsun!
***Hz.Ali”ye bir gün Allah”a ve Ahiret gününe inanmayan birisi gelir ve “insanlar ölünce yok olur;Hem Allah ve Ahiret yoktur”der.Hz.Ali;o kiþiye; ”Ya; varsa” diye cevap verir.O kiþi;bu ihtimali hiç düþünmemiþtim der ve iman eder.***
Evet evet; inanan kiþi,inancýndan dolayý bir þey kaybetmez ama; inanmayan kiþi; iþini þansa býrakmýþ olur ki;bu da akýl karý deðildir.
(yazýnýn devamý web sitemden okunabilir.)