Nizip.com olarak Ýlçe Halk Egitim Müdürü ile bir ropörtaj gerçekleþtirdik.Sn.Suna Sert POLAT ile yaptýðýmýz söyleþiyi sizinle paylaþmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
S 1: Halk eðitim merkezinin çalýþmalarý hangi baþlýk adý altýnda yapýlmaktadýr.
C 1: halk eðitim merkezinde yapýlan çalýþmalar 3 çatý altýnda toplanmaktadýr.
1 Mesleki kurslar: bölgenin ihtiyaç duyduðu iþlere karþýlýk bu tur kurslar açmaktayýz. Biraz klasik bir tabir olacak ama biz insanlara balýk vermek yerine balýk tutmayý öðretmeyi amaçlýyoruz. Bölgenin ihtiyaç duyduðu her türlü kursu açýyoruz.
2 Sosyal kurslar: ilçemizde birçok sosyal kurslar açmaktayýz gençlerimizin boþ vakitlerini deðerlendirerek topluma kazandýrmayý amaçlýyoruz. Ayrýca sanatla sporla hobi olarak ilgilenen bu kiþilerin ihtiyaçlarýný karþýlamayý hedefliyoruz.
Bunlar; halk oyunlarý, tekvando, karate, vurmalý ve telli çalgýlar gibi…
3 Okuma yazma kurslar: bir kiþi 16 yasýna kadar kursumuzda bütün eðitimini tamamlaya bilmektedir ve normal okullara denk belgeler verilmektedir. Bu kiþiler ya hiç eðitim almammýþ ya da herhangi bir nedenden veya zorunluluktan dolayý eðitimini yarýmda býrakmýþ kiþilerden oluþmaktadýr. 1.2.3. sýnýfý bitirmiþ sayýlan I. kademe okuma yazma belgesi 4. ve 5. sýnýfa denk gelen II. kademe okuma-yazma belgesi düzenlenen kurslar sonucu baþarý gösterenlere verilmektedir.
![]()
S 2: Halk eðitim merkezinin geliþimi hangi derecedir?
C 2: Daha önce Namýk Kemal mahallesinde bulunan Nizip kaymakamlýðýna ait olan Sosyal yardýmlaþma Vakfý binasýnda hizmet vermekteydik. Binanýn fiziksel koþullarýnýn yetersiz olmasý yaptýðýmýz ve yapmak istediðimiz çalýþmalarý olumsuz etkilemekteydi. Kurslarýmýz ancak çeþitli okullarýn bünyesinde hafta sonlarý açabiliyorduk. Yaklaþýk bir buçuk yýl önce Halk Eðitim Merkezimize ait olan binamýza geçtik. Ýhtiyacýmýz olan donaným malzemelerini tamamladýk. Artýk kurslarýmýzý kendi binamýzda ve zengin donaným malzemeleriyle yapabiliyoruz. Örneðin dýþarýya karþý ses yalýtýmý olan iki adet müzik sýnýfýmýzda her öðrenciye bir nota sehpasý, tekli sýra ve aynalar mevcuttur. 3 adet bilgisayar labratuarýmýz projeksiyon ve bilgisayar malzemeleri ile tam donanýmlý hale gelmiþtir. Ayrýca giyim atölyemizde sanayi tipi makinalarla çalýþmaktayýz. Yýl içersinde okullarýmýzýn ihtiyaç duyduðu kostüm ve halk oyunlarý kýyafetlerini ekonomik fiyata dikmekteyiz. Sedef ve mozaik kurslarýmýzda tam donanýmlýdýr. Sipariþle dýþarýya hediyelik ürünler yapýlmaktadýr. Bütün bu yukarýda saydýklarým sadece yaptýðýmýz çalýþmalarýn bir kýsmýný oluþturmaktadýr. 115 kiþilik konferans salonumuzda sýk sýk seminer ve etkinlikler düzenlemekteyiz. Hedefimiz her geçen gün çýtayý biraz daha yükseltmektir. Bunun içinde çok genç ve istekli olan bir ekiple çalýþmaktayýz. buradan sizin aracýlýðnýz ile Müdür yardýmcýlarýmýza ve öðretmenlerimize çalýþmalarý ve baþarýlarýndan dolayý teþekkür ederim.
S 3: Açmýþ olduðunuz kurslara aldýðýnýz öðrencilerde belirli bir kriter var mý varsa bunlar nelerdir?
C 3: Genel olarak kurslarýmýz 7'den 77'ye herkese açýk bulunmaktadýr. Elbette ki belirli kriterlerimiz ve þartlarýmýz var kurslara göre deðiþiyor örneðin okuma yazma kursuna 16 yasýndan küçük olanlarý alamýyoruz.
Mesleki kurslarda ise bazýlarýnda belirli þartlarýmýz var örneðin;
Týbbý dokümantasyon kursunda ve web tasarýmý kursunda bilgisayar kullaným sertifikasý olmasýna dikkat ediyoruz…
S 4: Su anki kurs ve kursiyerleriniz sayýsý nedir ve bu kurslarýnýz hangileridir? Ayrýca önümüzdeki dönem içerisinde de açmayý düþündüðünüz kurs ve kurslar varmý?
C 4: Sene basýndan bu yana yaklaþýk 400 kurs açmýþ bulunmaktayýz. Þu anda 100 tane acýk kursumuz bulunmaktadýr. Toplam öðrenci sayýmýz ise bitirenler ve devam edenlerle birlikte yaklaþýk olarak 14000 bulmaktadýr.
![]()
S 5: Halk eðitim merkezine Nizip halkýnýn duyarlýlýðý var mý ne derecede?
C 5:Halkýmýzýn Halk Eðitim Merkezine duyarlýlýðý yapýlan güzel çalýþmalardan haberdar olmalka artmaktadýr. Meslek ihtiyacý olanlar bize baþvurarak hangi mesleði öðrenebilirim diyerek gelmekte ayrýca sosyal faaliyet. hobi kurslarýa ilgi her geçen gün artmaktadýr. Artarak devam eden ilgiyi karþýlamak için çalýþmalarýmýzý her geçen gün hýzlandýrarak devam ettiyoruz.
S 6: Mesleki eðitim ve el iþleri kurslarýnýz yaptýðýnýz ürünlerin satýsýný yapabiliyor musunuz?
C 6: Ürünlerimizin pazarlanmasý noktasýnda bir takým sýkýntýlar yaþýyoruz. Kursiyerlerimizin yaptýklarý ürünleri kendi imkanlarý ile sipariþ usulü ile satmaktadýrlar.
Kurumumuz yapýlan nakýþ, antep iþi gibi ürün sipariþlerini alýp yapýyoruz.
Ayrýca atölyelerimizde üretinel ürünleri Ýstanbul'a gönderdiðimiz bir kaç merkez var satýþlarýmýzý onlar aracýlýðý ile gerçekleþtiriyoruz.
S 7: Peki el emeði göz nuru bu ürünlerin satýþý yapmak için bir projeniz veya giriþiminiz oldu mu?
C 7: Þimdi sodes ve belediyemiz ile bir yaptýðýmýz bir ortaklýk sayesinde bunu gerçekleþtirmek için bir projemiz var. “Üretiyorum satýyorum sokaðý yapmayý planlýyoruz.” Bunu biraz açacak olursak kursiyerlerimizi kendi yaptýðý ürünleri yaptýklarý yerde satmayý planlýyoruz.
S 8: Zeugma ile ilgili yapmak istediðiniz projeniz ve açmak istediðiniz kurslar var mý?
C 8: Zaten þimdi Ýþ-Kur ortaklýðýyla açmýþ olduðumuz mozaik kursumuz var burada Zeugma mozaiklerini, mozaik taþlarýyla çeþitli tablolarý kursiyerlerimiz tarafýndan yapýlamakta ve ahþap boyama iþlemleri de yapýlamaktadýr. Zeugma bölgemize ait bir eser olduðundan dolayý bunun üzerinde özellikle duruyoruz.