Abi fýstýk aðacý reçineli bir aðaçtýr. Ömrünün uzun olmasý beklenmez mi tam tersi?
bireysel emekli, sadece üye...
Ramazan abi bu antepfýstýðýnýn "ömrü uzun olmaz, kökü derinlere inmez" sonucunu nasýl elde etti bilemiyorum ancak antepfýstýðý aðacý bölgemizde zeytinden sonra ömrü en uzun olan ve ekonomik deðeri olan aðaçtýr,
Hancaðýz barajýna ilk defa su verilip göl sahasý oluþturulduðunda çok kýsa zamanda su seviyesi yükselmiþti bu kadar kýsa sürede suyun yükseleceðini tahmin etmeyip aðaçlarýný göl sahasýndan sökmeyen çiftçiler suyun azaldýðý dönemlerde aðaçlarýný halatlarla baðlayarak çekmiþlerdi su nedeniyle yumuþayan topraktan kökleri ile birlikte çýkan ve o tarihlerde 80 yaþlarýnda olduðu tahmin edilen fýstýk aðaçlarýnýn kök uzunluklarýnýn 50 metreyi geçtiði görülmüþtür, tabiki toprak yapýsý aðacýn uzun ömürlü olmasýnda çok önemli bir etkendir diðer türlü 40-50 cm derinlikteki çukurlara ekilen ve tabaný kaya olan arazilerde kök derinlere inememekte ve aðaç kýsa ömürlü olmaktadýr.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
aðaç, aðaçlýktan çýkmýþ yahu kayalaþmýþ neredeyse kat kat olmuþ
tahminimce o aðaç artýk üründe vermiyodur
Nerdeymiþ bu aðaçlar öðrenebildinizmi.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Yavuzelinin Göbek köyünde.
Aðacýn anacý buttum, buttum olarak üzerinde meyvasý var ancak bir dalýna net olarak bilinmeyen bir tarihte fýstýk kalemi atýlmýþ o dal üzerinde de normal fýstýk þu anda mevcut.
Yaþý ile ilgili olarak bilimsel bir metod uygulanarak hesaplama yapýlmamýþ ancak konunun uzmaný olan kiþiler 1000 yaþýnda olabileceðini tahmin ediyorlar, konuyla ilgili görüþtüðüm Antepfýstýðý araþtýrma enstitüsü müdürü Selim ARPACI 1000 yaþ olarak yapýlan tahminin belki biraz fazla olduðunu ancak 500 ile 800 yaþ civarýnda olabileceðini ifade etti.
Aðacýn anýt aðaç olarak tescil edilmesi yönünde çalýþmalar olduðuda edindiðimiz bilgiler arasýnda.
Peki koruma altýna alýnan anýt aðaç yaþadýðý yere kadarmý korunuyor, yoksa bir nevi mumya misali ilaçlanýp mý korunuyor...
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Bu aðaç buttum'un üzerine aþýlandýysa Antep fýstýðý 100 sene yaþýyor denemez sanýrým.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
arkadaþlar merhaba bende kersentaþlýyým bizimde 90/120 yaþ arasý fýstýk aðacýmýz var. gövde yapýsý bukadar olmasada bunu 4/1 kadar vardýr aðacýn yapý olarakçýnar aðacýyla benzerlik göstermesi bölgemizin nemli, olmamamsý aðacýn yaþamasýnda büyük etkendir.
Bahçeli köy mevkiinde nizip.com un katkýlarýyla tescil edilen palamut aðacýnýn korunmasý ile ilgili Ramazan abinin bir açýklamasý vardý olduðu gibi buraya aktardým...
yanlýz aðaç tescillendi
Özellikle toplantý kararý ve gereginin yapýlmasý için daðýtým yerlerine dikkatinizi çekmek isterim.Ýlgili ne kadar kurum varsa hepsine teblið edilmiþ.Bu kurumlardan Orman bölge müðdürlügü ve tapu müdürlügü en önemlisidir.Zira artýk bu aðarýn merkez gövdesinden 100 m2(10x10)2lik alana hiçbir kiþi ve kuruluþ yaklaþamaz.Zarar veremez.mesela önemli bir karayolu bu güzergahtan geçse bile bu aðacýn olduðu yerden teðet geçmek zorunda.Projeler artýk bu aðaca göre revize edilecektir.Taþ ocaðý,maden ocaðý vs.ne olursa olsun ruhsat alýrken bu aðaca zarar verebilecek tüm etkenleri hesaba katmak zorundadýr.Ayrýca aðaçý kesen veya hasar veren tespit edilirse hapis cezasýnýn da verilecegini hatýrlatmakta fayda var..
Evet aynen öyle Müslüm abi...
Ayrýca ilgili kurumlar bu aðacýn genetik yapýsýný inceleyerek "buttum" olan anacýnýn diðer buttum çeþitlerinden farklý olup olmadýðýný tespit etmeleri eðer farklýlýk varsa özellikle de aðacýn bu kadar yýl yaþamasýna etken olan ana sebepleri araþtýrýp bu aðacýn bilimsel metodlarla çoðaltýlýp antepfýstýðý üretiminde uzun ömürlü bir anaç çeþidi olarak yaygýnlaþmasýna yönelik çalýþmalar yapmalýdýrlar.
Aðacýn nasýl koruma altýna alýnacaðýný sormadým...Þimdi diyelim aðaç 500 yýllýk tespit edildi ve koruma altýna alýndý, aðaçýn ömrüde 500 yýllýk olsun,aðacýn etrafý çevrilip,tescillenip doðal olarakmý koruma altýna alýnýyor yoksa bir takým önlemlerle aðacýn ömrü uzatýlarakmý koruma altýna alýnýyor...Bilmem anlatabildimmi.
Sadece fiziksel zarar verilmesini önleyecek tedbirler alýyorlar, aðaç bu yaþa gelinceye kadar doðal ortamýnda nasýl yaþamýþsa ortam ve þartlarýnda bir deðiþikliðe gitmeden kendi haline býrakýyorlar...
Ancak bu aðaç çýnar, palamut v.b tür bir aðaç deðil ciddi anlamda ekonomik deðeri olan yaygýn þekilde tarýmý yapýlan bir aðaç, bundan dolayý farklý uygulamalara tabi tutulurmu bilmiyorum, ilgili kurumlarda bu konuda çok net bilgilere haiz deðiller.
çok mersi..