Osman buraya yazamayacaðým o kadar çok þey varki TSK hakkýnda merak etme, kimse boþ durmuyor.
Osman buraya yazamayacaðým o kadar çok þey varki TSK hakkýnda merak etme, kimse boþ durmuyor.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
He, bu arada bi haber ilisti gozume konuyla ilgili meclis 'tekriri muzakere' karari almis. Hadi hayirlisi,
Akp'nin geri adým atmasýnda Meclisteki muhalefetin çok büyük etkisi olmuþtur.Muhalefet partilerini,özellikle Deniz Baykal'ý tebrik ediyorum.
Yüzde yüz TÜRK olduðun gün cihan senindir
Hüseyin Nihal ATSIZ
[QUOTE=felsefefe;193682]Þimdi arkadaþlar
bilmemiz gereken mevzu þu
ya cephe ülkesi olacaðýz yada biz Amerika ile müttefikiz ve bize düþen neyse yapacaðýz diyeceðiz.
Þimdi hem amerika ile müttefikiz hemde Amerikanýn yenilmesi için ne gerekiyorsa yapacaðýz denemez.
Bu cümlemi iyi anlayýn.
Siz anlamak istemiyorsanýz
Bir gün öyle bir anlatýrlarki
Þaþýrýp kalýrýz.
Solcu veya Ulusalcý kesim diyor ki.
Biz Natodan çýkalým
Amerika ile iliþkilerimizi keselim.
Tamam ama bunun bir bedeli olacak vermeye hazýrsak dediklerinizi yapalým.
Mayýn konusu da bu iþin bir parçasý.
Ben veya herhangi bir Türk kimseden korktuðundan bu tartýþmayý yapmýyor.
Neden bu tartýþmayý yapýyoruz.
Arkadaþ kendisi ile çeliþki içinde, hani müslümanlýk ve ümmet dayanýþmasý, ABD güçlü diye bütün Ýslam alemine Ýsrail vasýtasý ile zulüm yaþatýp, petrodolarlarý sizi ben korurum diye ABD ve AB bankalarýna yatýrtýp, islami sermayenin silah olarak kullanýlmasýna engel olsun? Gazze katliamýnda dökülen timsah gözyaþlarý, Davostaki one minutlar danýþýklý dövüþmüydü ? Nato'dan zamaný gelince elbette ayrýlmalý, o günün þartlarýnda gerekliydi ama artýk hristiyan kulübü haline geldi.Tarih içinde milletlerin ebedi dostu ve düþmaný olmamalýdýr.Günün þartlarý ne gerekiyorsa onlarla ittifak kurulmalýdýr.Osman nedense ABD sevdalýsý ve çok korkuyor.Aþaðýda ise Ordunun güçlü silahlar ürettiðini yazmýþ? Türk silahlý kuvvetlerinin yerli silah üretimi ve modernizasyonun Anavatan partisi lideri Turgut Özal zamanýnda ciddi olarak baþlatýldý.Daha birkaç ay önce de, Aselsan ve MKE enstitüsünün özelleþtirileceði açýklandý?
Türk Ordusunu küçük görmeye çalýþmak yada göstermeye çalýþmak, sürekli orduya saldýrýp yýpratmaya çalýþmak hýyanetten baþka birþey deðildir, Türkiyenin öyle bir ordusu varki 25 senedir sürekli çatýþma içinde, bu süre zarfýnda ordu hem teorik hemde pratik olarak eðitildi, bu süre ordunun silah ve teczizatýnýda yenilenmesine sebep oldu.
Dünyanýn en güçlü ordularýnýn baþýnda geliyor, bana sorarsanýz her hangi bir savaþ çýktýðýnda Türk ordusu için ne ABD ne Ýngiltere hepsi výz gelir , ordu kendi içinde kurduðu ARGE sayesinde çok önemli teknolojik buluþlara imza attý, F16 larý biz üretiyoruz ancak elektronik donanýmýný ABD ve Ýngiltere zorunlu olarak kendi yaptý, yoksa F16 lara üretim izni vermeyiz dediler ancak Türk mühendisler bu sistemlerin yerine yerli malý elektronik donaným yaptý hazýr bekliyor, bir savaþ çýktýðýnda anýnda tüm sistem bizimkilerle deðiþecek.
Baþka bir buluþ sadece Türk ordusunda olan: Jet uçaklarý normal hýzlarýnda uçarken üstünden geçtikleri binada bulunanlarýn resimlerini çekebilen bir sistem geliþtirildi, bunu duyan ABD bu buluþa el koymaya kalktý ama beceremediler, þu an bu sistem emin deðilim ama casus uçaklarýmýza yerleþtiriliyor.
Buna benzer daha sayýlabilecek çok þey var bunlarýn bir kýsmý ulusal güvenliði ilgilendirdiði için forum sitelerine yazýlmasý yasak.
Ama þunu herkes bilsinki Türk Ordusu Dünyanýn en iyi ordusudur. Mayýn temizleme falan çocuk oyuncaðý, bu görevi versinler orduya bak 15 günde nasýl temizleniyor.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Müslüm abi elma ile armudu birbirine karýþtýrmak iþte tam budur.
Kim orduyu küçük görmüþ. Bunu nerden çýkardýn veya nasýl anladýn. Ülke sýkýntýya düþtüðünde hepimiz asker deðilmiyiz?
Eðer mayýn çýkarma hususunda bir sýkýntý varsa biz yapamayýz diyenler ordu mensuplarý. Þimdi onlara çamur mu atacaðýz. Sebep ne onu merak ediyoruz. Teknik sebeplerse eyvallah bir baþkasý çýkarabilir. Yok konu bütününde geçen vehimler sözkonusu ise bunu kim kabul eder?
Peki, ordumuz çýkarsýn arkadaþ baþkasýna ne luzum var neden çýkarmýyor diye soranlar neden hýyanet etmiþ oluyor. Kanaatimce pekala ordumuz bu iþi yapabilir. Neden baþka bir firma yapýyor hadi ona da peki neden yap iþlet devret modeli uygulanýyor. Temizlersin alsýn parasýný çeksin gitsin arkadaþ.
Asýl mesele bu!!! Yap-iþlet-devret-me!!!
Ortamý germeyin lütfen biz sana ve yaþýna saygý gösterdikçe sen bu iyi niyeti neden sui istimal ediyorsun. Yazdýklarýnýn hepsi kutuplaþmaya yönelik yazýlar. Burda üyeler ne orduya ne de hükümete vuruyor. Meselemiz kanun tasarýsýnda yap iþlet devret modelinin luzumsuzlugu. Dana altýnda belki vardýr diye buzaðýya eðilmeni anlamýyorum.
Çok ayýp.
Konu coskun tarafýndan (29.05.09 Saat 12:57 ) deðiþtirilmiþtir.
Mayýn da Baba’nýn þapkasýndan fýrladý!
![]()
Þamil Tayyar / Star
Biraz uzun ama çarpýcý ifadeler var,
Gerçekte durum nedir?
Milli Savunma Bakanlýðý’nýn verilerine göre; 877 km olan Suriye sýnýrýnýn 510 kilometrelik bölümü mayýnlýdýr. Arazinin en geniþ bölümü 350 metre, en dar bölümü 175 metredir. Mayýnlar, 1956 yýlýndan itibaren NATO ve TSK tarafýndan birlikte döþendi. 1985’de baþlatýlan fiziki güvenlik sistemi ise 450 kilometredir.
Bakanlar Kurulu, 4 Mart 1992 tarihinde aldýðý bir kararla, mayýnlarýn temizlenmesine hükmetti ve bu iþ için Genelkurmay’ý görevlendirdi. O tarihte Süleyman Demirel Baþbakan, Erdal Ýnönü Baþbakan Yardýmcýsý, Orgeneral Doðan Güreþ ise Genelkurmay Baþkaný idi.
Ne görevi veren ne alan iþe sahip çýktý. Herkes emrin üzerine yattý. Gel zaman git zaman, mayýn yasaðýný düzenleyen ve 4 Aralýk 1997’de imzaya açýlan uluslararasý Ottawa Sözleþmesi 1 Mart 1999’da yürürlüðe girdi. O gün, baþbakanlýk koltuðunda DSP azýnlýk hükümetinin baþkaný Bülent Ecevit oturuyordu.
Sözleþmeyle ilgili adým atýlmadý.
Genelkurmay’a para verilmedi
Ecevit baþkanlýðýnda DSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümetinin iþbaþýnda olduðu 2001 yýlýnda, ilk kez ciddi þekilde MGK, mayýný masaya yatýrdý. 1992 tarihli Bakanlar Kurulu hatýrlatýlarak Genelkurmay’dan mayýnlarý temizlemesi istendi.
Genelkurmay, ‘tamam’ deyip çalýþmalar için bütçeden ödenek talep etti. Bu talep yerine getirilmedi. Genelkurmay, 2002’de bu talebini yineledi, Ecevit koalisyon hükümeti yine para vermedi.
Bu arada iktidar deðiþti, AK Parti hükümeti 12 Mart 2003 tarihinde Ottowa Sözleþmesine imza atarak taraf devlet haline geldi.
Bu anlaþmayla Türkiye, 1 Mart 2008’e kadar elindeki 2 milyon 616 bin 770 kara mayýn stokunu imha etmeyi, 1 Mart 2014’e kadar topraða gömülü 818 bin 220’si anti personel, 164 bin 497’si araç patlatma iþlevli toplam 982 bin 777 kara mayýný sökmeyi taahhüt etti.
Genelkurmay, bu yeni durum karþýsýnda, ödenek talebini bu kez yeni hükümete yaptý. Baþbakan Erdoðan, fizibilite çalýþmalarý için Genelkurmay’a 25 trilyon (25 milyon lira) tahsis etti. Genelkurmay, Mardin ve Bosna’da incelemeler yaptýrdý, çalýþmalarýn koordine edilmesi için ofis kurdu.
Çalýþmalarýn yüksek maliyetli olduðu ortaya çýkýnca, Baþbakan Erdoðan bir sürpriz yaparak, Genelkurmay’a örtülü ödenekten ek kaynak saðladý.
Pardon, yapamam
Genelkurmay, 2004 yýlýnda incelemelerini tamamladýktan sonra hükümete yazdý: ‘Biz bu iþi yapamayýz.’ Bütçeden aktarýlan 25 trilyonu iade etti, inceleme masrafý örtülü ödenekten saðlanan parayla finanse edildi.
Bu karar alýnýrken Orgeneral Hilmi Özkök Genelkurmay Baþkaný, Orgeneral Ýlker Baþbuð Genelkurmay 2. Baþkanýydý.
Genelkurmay aradan çekilince, hükümet, Ottowa Sözleþmesi’ndeki uluslararasý taahhüdünü yerine getirmek için kollarý sývayýp mutfaða kendi geçti. Ýlk iþi, 1992 yýlýnda Genelkurmay’a görev veren Bakanlar Kurulu Kararý’ný 27 Haziran 2005 tarihinde kaldýrmak oldu. Yeni düzenlemeyle sorumluluk Maliye’ye devredildi.
Maliye Bakanlýðý, 2006 yýlýnda mayýnlarýn temizlenmesi ve iþletme hakký için ihaleye çýktý. 14 firma, ihaleye katýldý. En düþük teklif 580 trilyon (580 milyon lira), en yüksek teklif 2 katrilyon 280 trilyon (2 milyar 280 milyon lira) oldu.
Danýþtay, þikayet üzerine, önce ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararý verdi, ardýndan ‘iþletme hakký ve temizleme görevinin ayný firmaya verilmesinde kamu yararý yoktur’ diyerek ihale þartnamesini iptal etti.
Askerin 3 çekincesi
Bunun üzerine hükümet, 2008 yýlýnda sorunun yasayla çözümü için harekete geçti. Genelkurmay dahil ilgili kuruluþlardan görüþ sordu. Genelkurmay, ‘Biz yapamayýz, siz yapýn ama...’ diyerek 3 konuda endiþelerini dile getirdi: 1- Yap-Ýþlet-Devret modeli olmasýn, hizmet satýn alýnsýn. 2-Petrol, doðalgaz, madenlerle ilgili haklarýmýz korunsun. 3- Sýnýr güvenliði açýsýndan risk olabilir, tedbir alýnsýn.
Bakanlar Kurulu, bu üç temel konudaki kaygýlarý giderecek þekilde yasa tasarýsý hazýrladý. Mayýn temizleme iþlemi ve iþletme hakkýyla ilgili ihalenin, ‘hizmet satýn alýmý’ yoluyla gerçekleþtirilmesi önerisini, ‘Yap-Ýþlet-Devret’ modeli gibi düzenlemeye alternatif olarak monte etti.
Yani; Maliye, önce hizmet satýn alýmý için ihaleye çýkacak, buradan sonuç alýnamazsa B Planý’na geçilecek. Dolayýsýyla ilk aþamada herhangi bir firmaya iþletme devri söz konusu olmayacak. Eðer hizmet satýn alýmý gerçekleþtirilebilirse, Türkiye, parasýný verecek ve o topraklarý kendi iþletecek.
O arazilerde petrol, doðalgaz ve deðerli maden çýkarsa ne olacak? Topraðýn 1 metre altý, tümüyle Türkiye’nin inisiyatifinde olacak. Petrol, doðalgaz ve deðerli madene rastlanýrsa damlasý, parçasý bile Türkiye’ye ait.
Ya sýnýr güvenliði?
Bakanlar Kurulu kararý gereðince belirlenen askeri yasak bölge ile sýnýr hattý boyunca tesis edilecek fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar belirlenip tarýmsal faaliyetlerde kullanýlmak üzere yüklenici firmaya býrakýlmayacak. 13 bin dekar tapulu arazi ise mayýnlar temizlendikten sonra hak sahiplerine teslim edilecek.
Ayrýca tüm bu iþlemler, Genelkurmay, Milli Savunma, Tarým ve Maliye Bakanlýklarý temsilciliklerinden oluþacak komisyon tarafýndan yürütülecek. Dolayýsýyla her iþlem, sivil-asker ortak denetiminde olacak.
Toplam 49 yýl olarak ifade edilen mayýn temizleme ve iþletme süresi ise kesin deðil. Bu süre, üst limiti tanýmlýyor. Ýhale öncesi fizibilite çalýþmalarý ve tekliflere baðlý olarak bu süre deðiþebilir, misal, 10 yýla kadar inebilir.
Þehit kaygýsý
Efendim, asker neden temizlemiyor?
Sanýyorum bir kaygýlarý þu: Askerlik, yurt savunmasý için zorunlu bir görev. Buradaki mayýn temizleme, bu sorumluluðun bir parçasý deðil. Araziler mayýnlardan arýndýrýldýktan sonra ticari faaliyet alaný olacak, böyle bir iþlem için askerin kullanýmý doðru deðil. Ölüm ve yaralama olursa ailelerine ne denecek?
Yine de kafamýz karýþýk mý? Denetim mekanizmasýna yeni unsurlarýn eklenmesi mi gerekli? Kamuoyundaki kuþkularý giderecek daha güçlü mesajlarýn verilmesine ihtiyaç mý var? O zaman çözüm yine meclis içinde aranmalýdýr.
Nitekim öyle oldu. Dün akþam saatlerinde sözkonusu tasarý geri çekildi, uzlaþmayla yeni metin hazýrlanacak. Umarým, kayýkçý kavgasýna dönmez, Türkiye, mayýn rezaletinden kurtulmayý baþarýr.
Þamil Tayyar / Star
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Mayýnýn ne olduðunu, Mayýn tarlasýna girip te öölece yardým bekleyen ben gibiler iyi bilir..
Memet diye Aksaraylý bir devremle birlikte, Yüksekova'da operasyon sýrasýnda, Timin ihtiyacý için, daða bidonla su aramaya çýkmýþtýk. O mayýna bastý..
Paramparça oldu gözümün önünde..
Ben çaresiz kalakaldým..
Adým atmaya korktum.. Arkadaþýmýn parçalanan cesediyle saatlerce, öyle dondum kaldým...
Mayýn'a karþý olamak.. veya Mayýn'ý anlamamak....
Garip bir Halet-i Ruhiye...
Seher vakti esen rüzigarýn serinliðini bilemeyen..
Bir avuntuyla cafe köþelerinde ömür çürüten, gönül huzurunu ne bilir?!.
Çýplak ayaklarýný ýslak otlar üzerine seremeyen.. Bir hüt hüt kuþunun canlý ötüþünü duyamayan.. Ve dahi bir bebeðin avucunu, ellerine almadan yaþayan;
Akýldan, mantýktan ne bahseder bilmem ki?!..
hidayet kardeþim,seni anlamak için senin yaþadýklarýný yaþamak lazým diye düþünüyorum.
ne desek boþ,Allah sana sabýr bahþetmiþ.þehit kardeþimize Allah rahmet eylesin,sana da geçmiþ olsun.
Üzücü bir durum, o mayýnlarý döþeyenlerde hiçmi vicdan yok anlamýyorum.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Bende askerliðimi Diyarbakýrda yapmýþtým, göreve giden arkadaþlarýmýz pusuya düþmüþtü ayný zamanda mayýn döþemiþler çatýþma esnasýnda mayýna temas eden bir arkadaþýmýzýn sað kolu dirsekten aþaðýdan kopmuþ yani kolunun yarýsý yok ancak o bunun farkýnda olmayarak ileriye fýrlayan kol parçasýný yaralanan (kopan) kolu ile almaya çalýþýyor farkýna vardýðýnda da þoka girerek bayýlýyor...
Hidayet kardeþimizin dediði gibi mayýn sadece mayýn deðildir, ayný zamanda çok etkili bir psikolojik silah görevi de görür.
Bu olay aklýma geldiðinde hala etkilenirim,
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Hidayet kardeþim ülke sizlere minnetardýr.Zaten türkiyedeki problemde bu olayý anlamadn tartýþma ortamýna çekmek çözümsüzlüge gitmekten öteye gitmiyor malesef.Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
çok zor ve üzücü bir durum arkadaþýnýz yanýnýzda mayýna basacak ve elinizden birþey gelmiyecek
gerçekten allah yardýmcýnýz olsun saygýlar
1956 Yýlýnda Adnan Menderes'in Baþbakanlýðý Döneminde Çýkarýlan Kararnameyle Suriye Sýnýrýnýn Mayýnlanmasýna Karar Verildi. 'Gizli Kararname'nin Ekinde, Hangi Ýl Sýnýrlarýnda Kaç Numaralý Sýnýr Taþlarý Arasýnda Kaç Metrekarelik Alanýn Mayýnlandýðý da Ayrýntýlý Olarak Belirtildi.
Devami...