1 Mart 1999 tarihinde Kanada’nýn Ottawa þehrinde imzalanan Anti-Personel Mayýnlarýn Kullanýmýnýn, Depolanmasýnýn, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanmasý ve Bunlarýn Ýmhasý ile Ýlgili Sözleþme kapsamýnda Türkiye ile Suriye arasýndaki kara sýnýrýnda bulunan mayýn ile patlamamýþ mühimmatýn temizlenmesi, imha edilmesi ve elde edilecek arazilerin tarýmsal amaçlý kullanýlmasý iþlemlerini düzenleyen kanun tasarýsý, TBMM’de görüþülmeye baþlandý.Üzun bir süredir bölge insanýmýzýn gündemini iþgal eden bu konu nihayet somut bir þekilde ele alýnmýþtýr.Bu konu ile ilgili yaklaþýk 3 yýldýr haber ve makale yayýnlýyoruz.Bölge halkýnýn da çok büyük ümit ve beklentilerle takip ettigi geliþmeler inþaallah olumlu yönde sonuçlanacaktýr.“Ottawa Sözleþmesi” olarak da bilinen söz konusu Sözleþmeyi bugüne kadar 142 ülke imzalamýþ, 122 ülke ise onaylamýþtýr. Bu çerçevede, söz konusu mayýnlarýn kullanýlmamasý ve ortak sýnýra yakýn bölgelerdeki mayýnlarýn temizlenmesi veya imha edilmesi amacýyla diðer sýnýr bölgelerimiz olan Bulgaristan ile 22 Mart 1999 tarihinde Sofya’da, Gürcistan ile ise 29 Ocak 2001 tarihinde Ankara’da birer Anlaþma imzalanmýþtýr. Bulgaristan ile imzalanan Anlaþmanýn onay iþlemleri her iki ülke tarafýndan da sonuçlandýrýlmýþ ve onay belgeleri 30 Ocak 2002 tarihinde Sofya’da teati edilmiþtir.
Buna baðlý olarak 2003’te Sözleþme uyarýnca konuyla ilgili yasa mecliste kabul edilmiþtir.TBMM görüþülmeye baþlanan yasa tasarýsý Suriye sýnýrýný kapsamaktadýr.En uzun kara sýnýrý olarak bilinen bu bölgenin mayýnlardan temizlenmesi ile ilgili Kanun tasarýsýnýn yasalaþmasý halinde, Türkiye ile Suriye arasýndaki yaklaþýk 910 km. uzunluðunda ve ortalama 250-500 metre derinliðindeki mayýnlý arazilerin beþ yýl içerisinde temizlemesi ve ardýndan temizleme iþlemini yapan kuruluþa 44 yýllýðýna tarým yapýlmasý amacýyla verilmesini gündeme getirecektir.
Þu anda TBMM de görüþülen yasa tasarýsý mayýnlarý temizleyen yabancý þirketlere bu alanlarýn tahsis olanaðýný da sunuyor.Kanun Tasarýsý üzerinde durulmasý gereken önemli konu, yaklaþýk 216 bin dönüm (216 milyon metrekare) büyüklüðündeki bu arazinin yabancýlardan ziyade toplumsal yarara nasýl dönüþtürülebileceðidir.
Mayýnlarýn temizlenmesiyle elde edilecek arazinin tarým yönünden önemi bilinmektedir. Bu toprak ve arazi, yaklaþýk 50 yýldýr dinlenmektedir, bakirdir ve organik tarým için biçilmiþ kaftandýr. Bölgeye iyi uyum saðlayacak Antep fýstýðý,Zeytin, badem, buðday, ayçiçeði, bað alanlarý, mýsýr, vb. ürünlerin organik olarak yetiþtirilmesi olanaklýdýr. Ýki Kýbrýs büyüklüðündeki bu arazide kýrsal alan düzenlemesi yapýlarak, toprak ve tarým reformu ile topraksýz köylü ve çiftçiye toprak kazandýrýlmalýdýr. Bu þekilde fakir bölge halkýnýn da kalkýndýrýlmasý saðlanmýþ olacaktýr. Bu þekilde en az 500 ailenin devlet destekli geçimi saðlanmýþ olacaktýr.Büyük bir sosyal proje olmaya aday bu çalýþmanýn bu þekilde yapýlmasý en uygun olanýdýr.Birçok sivil toplum örgütünün de bu yönde açýklamalarý olmuþtur.
Mayýnlardan temizlenen sýnýr bölgesinin yabancý destekli þirketlere verilmesi sýnýr güvenliðinde sorunlara neden olacaðý gibi, petrol ve benzeri yer altý zenginliklerimizde de kayýplarýn yaþanacaðý göz ardý edilmemelidir. Bugün ülke genelinde son derece modern donanýma sahip Jeo radar taramasý yapan deneyimli firmalar bulunmaktadýr. Mayýn temizleme iþlemi bu firmalardan hizmet satýn alarak yaptýrýlmalý ve milli sermayeye dönüþtürülmelirdir.
Ramazan Tarhan'ýn Diger Makaleleri:
http://www.nizip.com/forumdisplay.php?f=69