Divan Edebiyatýný Sevdiren Adam kim? Diye sorarsak cevabý herkes, Prof. Dr. Ýskender Pala diye verir. Tarihi sevdiren adam da, Yavuz Bahadýroðlu olabilir. Bizim kuþak onun romanlarýyla büyüdü. Peki, Niziplilere nohudu sevdiren adam kim? Bu soruyu çoðu Nizipliler tereddütsüz; “Nohutçu Mamet Usta” diye cevaplar.
Nohutçu Mamet Usta’yý, çoktandýr ziyaret etmeyi düþünüyordum.
Kendisini nasýl bulabilirim diye düþünürken, meseleyi birkaç arkadaþla konuþtum. Bazýlarýnýn verdiði cevap beni de korkuttu.
“Nohutçu Mamet Emmi sað mý ki?”
Bir an için ben de tereddüde düþtüm. Gerçekten vefat mý etmiþti yoksa. Ama hayýr, öyle bir þey olsa muhakkak duyardým. Öyleyse fazla geciktirmenin anlamý yoktu, kendisini yakýndan tanýyanlardan, sevgili kardeþim, öðretmen Atilla ÖZGEN’i aradým ve buluþarak evine doðru yol aldýk.
![]()
…
Ýstiklal Cami arkasýnda bulunan kýzýnýn evine geldiðimizde, odada uzanmýþ bir vaziyette bulduk kendisini. Elini öptük ve kendimizi tanýttýk. Ýkimizi de tanýdý. Geçmiþe doðru uzandýk. Bedesteni hatýrladýk. (Bedesten sakinlerini bir baþka yazýya saklýyorum.) Vefat edenlere Allah’tan rahmet, sað olanlara afiyetler diledik.
-Mehmet Amca biraz kendinden bahseder misin?
Eskiler kendilerinden bahsetmek istemezler, bundan hayâ ederler. Mehmet Amca da öyle.
-Ben Mehmet Taþçý. 85 yaþýndayým. (kýzý hanýmefendi, araya girerek 1929 doðumlu ve 80 yaþýnda olduðunu söylüyor.) Nizip’in Þýhlar mahallesinde büyüdüm. Týlfar köyünde doðmuþum. Dört tane çocuðum var. Bir kýz, üç erkek. Saðolsun kýzýmýn yanýnda kalýyorum þimdi.
Daha fazla bir þey söylemedi. Oysa dinlememiz lazým kendisini.
-Bu nohut iþine nasýl, ne zaman baþladýn Mehmet Amca?
-Askerlikten sonra baþladým. Tam kýrk beþ sene bu iþi bizzat yaptým. Bu zaman zarfýnda gece uykusu yaþamadým diyebilirim. Çünkü bizim iþimiz biraz zahmetli ve emek istiyor.
-Nasýl hazýrlardýnýz?
-Ben nohudu Antep’ten alýrdým. Benim özel yerlerim vardý. Herkesten her nohudu almazdým. Benim nohudum özeldi. Nohudu getirir, ayýklardýk önce. Ýyice ayýkladýktan sonra ýslatýrdýk. Ýyice demini alýrdý. Yeþilliðini hazýrlardýk ve gecenin bir vaktinde de piþirirdik nohudumuzu.
Bu iþi ev halkýyla birlikte yapardýk. Ýnsan iþini temiz ve düzenli yaparsa, iþinin hakkýný verirse, sonuç da güzel oluyor tabi.
Ben sabah namazý vakti fýrýna gelirdim. Tam 45 sene böyle devam ettim.
Allah’a çok þükür, Nizipliler de bize deðer verdiler. Þimdi ise oðlum devam ettiriyor.
-Mehmet Amca, siz o zamanlar eriþilmez bir usta idiniz. Sizin fýrýnýn önü her zaman kalabalýk idi. Nohudunuz gerçekten lezzetli idi. Yani nohuda bir lezzet, kývam ve tad verdiniz. Elbette her ustanýn bir güzelliði vardýr ancak bazý ustalarýn daha baþka bir mahareti vardýr. Siz bunlarýn baþýnda geliyordunuz.
-Bu Allah’ýn bir lütfudür. Allah kadiri mutlaktýr. Allah’týr her þeyi en iyi bilen. Allah hiçbir kimseye kötülük yapmaz. Kul yapar ne yaparsa. Allah bizden iþimizi en güzel bir biçimde yapmamýzý ister. Biz de ona dikkat ettik. Rabbimize binlerce þükür olsun.
![]()
…
Mehmet Amca’da sonsuz bir tevekkül ve Allah’a baðlýlýk gördüm. Ve buna sevindim.
Yaþý ilerlemiþ olmasýna raðmen hafýzasý yerindeydi. Kulaklarý iyi iþitiyordu.
Bir zamanlarýn iri kýyým Mamet Amcasý zayýflamýþtý ama. Yüzüne biraz daha nur gelmiþ fakat bazý rahatsýzlýklarla boðuþuyordu.
Bizim kendisini ziyaretimizden çok memnun oldu.
Tüm yaþlýlarýn, kendilerinin hal ve hatýrýný soranlara duyduðu memnuniyetin fazlasýný yüzünden okumak mümkündü.
Biz de çok memnun kalmýþtýk. Eski bir büyüðümüzü görmüþtük.
Önemli bir ustamýzýn elini öpmüþtük.
Ýnsanoðlunun bugün ne kadar güçlü olsa da bir gün ne kadar zayýf bir konuma geleceðini müþahede etmiþtik.
Eðer Nizip’te iseniz, Mamet Amcayý da tanýyorsanýz, bir ziyaret etmenizden çok memnun olacaktýr.
Unutmayýn bir gün siz de evinizin köþesinde uzanacak ve her araba sesinde, her telefon çalýþýnda, her kapý vurulduðunda, bir yakýnýnýzýn, dostunuzun (oðlunun-kýzýnýn), oðlunuzun veya kýzýnýzýn gelme ihtimali için Allah’a yalvaracaksýnýz.
Umudlarýnýzýn boþa çýkmamasý, yüreðinizin burkulmamasý, gözyaþlarýnýzýn içinize akmamasý için haydi büyüklerimizi ziyarete, ellerini öpüp dualarýný almaya…
Mehmet Nezir GÜL'ün Diger Makaleleri:
http://www.nizip.com/forumdisplay.php?f=284
mehmetnezirg@mynet.com