FÝKRÝ SABÝT VEYA POLÝTÝZE OLMAK
1980 Öncesi, ortalýðýn toz duman, herkesi kesin kaplarla sað veya sol olarak ayrýldýðý, kardeþin kardeþe, akrabanýn akrabaya düþman olduðu günleri lise hayatýmda yaþadým.Hali ile ben de hatýrý sayýlýr bir fikir ve mücadele adamýydým.O netameli günlerde sayýsýz fidan gibi genç ve yaþlý demeden katledildi hem de ayný silah sabah saðcýyý, belki akþam solcuyu öldürdü.Kendi öz dayýmý dinsiz diye annemin evinden kovdum, lisedeki en sevdiðim arkadaþýmý, ilçemizden taþýnýrken vedalaþmaya sýrf solcu olduðu için gitmedim. Mahalle ve hatta sokaklar bile ayrýlmýþ, hiç kimsenin can güvenliði kalmamýþtý? Bütün bunlarý 12 Eylül harekatýndan sonra, dahil olmaya alýþtýðýmýz emperyalist Batý’nýn (eski Osmanlý Ýmparatorluðu korku ve komleksi )geliþmemize engel olmak için ektikleri nifak tohumu olduðunu yýllar sonra anladýðýmýzda hepimiz kardeþ olduk ama giden canlar ve hapishanelerdeki iþkence ve kaybedilen yýllar belki bir nesli heba etti.
Bu yazýyý ülke genelinde yapýlan mahalli seçimlerde ilçemizde yaþanan müessif öldürme olayý nedeniyle yazýyorum. 12 eylül öncesi ilçemizde yaþanan sað sol kavgalarýnda, karakola düþünce saðcýlar dönemin milletvekili Þ.Mehmet Özkaya’ya, solcular Emin Altýnbaþ’a yardým için koþarlar bu nedenle de hali ile ben Emin Altýnbaþ’ý sevmez, büyüdüðümüz mahallede komþu olmamýza raðmen nefretle bakardým. Daha sonra da 1983’de kurup 1987’de bitirdiðim 252 ortaklý Huzurevler Konut Yapý koopreatifinde yaþam baþlamýþ ancak kanalizasyonu baþlamamýþtý. Baþlama döneminde mahalli seçimlerde rahmetli Ýbrahim Halil Sayýn baþkanlýðý kazanýnca, kanalizasyon kazýsý makinelarýný benim faþist olduðum gerekçesi ile durdurup, baþkanlýðý býrakmadan yapýlmayacaðýný haber saldýðýnda üyeler ayaklanýp istifa etmememi isteyerek vefa örneði gösterdiler.halbuki ortaklarým arasýnda sol görüþlü Belediye meclis üyeleri bile vardý? Aylar sonra yaptýðýnýn yanlýþlýðýný anlayan baþkan kanalizasyonu yaptý, geçen yýllar sonra biz gerek Emin Altýnbaþ gerekse de bütün solcularla eski dostluk ve samimi günlere geri döndük. Hatta 1994 yýlýnda kurduðum Mutluköy Konut Yapý Kooperatifine Baþkan Sayýn beni de üye yapsýn haberi gönderince memnuniyetle üye kaydýný yaptýk ve bu suretle, parselasyon aþamasýnda baþkanýn himmeti ile arsamýz çok deðerlenip, fazlasýný satarak üyelerimize büyük kazanç saðlamýþtýk.Yýllar sonra her iki siyasetçi Altýnbaþ ve Sayýn vefat ettiðinde çok üzüldüm.Bu nedenle particilik adýna, çok ileri
gidip kavga, hele ki adam öldürmek büyük hatadýr .Particilik ne yazýk ki kimilerince din gibi tabu görülüp hiçbir þartta deðiþilmeyecek gibi kabul ediliyor.Her parti kurulur geliþir ve nihayetinde kendini yenileyemeyen parti ve kendi çýkarýna çalýþan, seçmeni ile ilgilenmeyen siyasetçi yok olur gider. Seçim yarýþlarý; proðram ve hedeflerle medeni þekilde yapýlmalý, adayýn titri, bilgi ve samimiyeti deðerlendirilmelidir. Bazý kültürsüz çýkar guruplarý kraldan çok kralcýlýk ederek ortalýðý karýþtýrmak isterler.Bun tipleri parti ve adaylar engellemeli, kalýcý husumete müsaade etmemeleri gerekmektedir.
Ýlçem’den yolcu etmediðim solcu arkadaþýmý da yýllar sonra yine Nizip.com sayesinde bulup özür dileyebildim. Ýnþallah artýk fýrsat buldukça görüþeceðiz.Ýþin garibi o günün aþýrý solcusu arkadaþým da MHP’li olmuþ!? Burada gençlere naçizane tavsiyem, zaman her þeyin ilacýdýr.Uzun yaþamayý hedefliyorsanýz etrafýnýzdaki her dostu birgün lazým olur umuduyla kýrmayýn, küsmeyin, kaybetmeyin. Özellikle partiniz için bu deðmez, çünkü partilerde akçalý istismarlar da çok görülebildiðinden baþkalarýnýn çýkarý için kalp kýrmak hele de adam öldürmeye deðer mi? Particilik hepimiz yapalým, meydaný hýrsýza uðursuza kaptýrmamak için bir partiyi tutup oy verelim. Bir Fransýz deyiþi; Kiþiler kendini siyasal ve sosyal olaylardan uzak tutma hakkýna sahip deðildir.., der! Çünkü namuslu ve dürüst insanlar bana ne derse çýkarcýlar meydaný iþgal eder ama particiliðimizi fikren ve medeni ölçülerde yapalým, seçimlerden sonra hepimiz dost ve kardeþ olalým. Bu felsefe fikri açýdan da genellenebilir.Çok okuyup ( Okurken de bir kaynaktan deðil, karþý fikre savunmak hakký veren kaynaklarý da araþrýrarak) fikir sahibi ve fikrimizin de savunucusu olalým ama diktecisi, zorlayýcýsý asla olmamalý.Ýki cihan serveri sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V.); ‘’dinde zorlama yoktur’’ buyurmamýþ mý? Bu nedenle tebliðci ve aydýnlatýcý olmaya evet, zorla ve hakaretle fikri empoze etmeye hayýr demeliyiz.