Yerin üstüne baktým, uykuya dalmýþlar;
Altýna baktým, çürüyüp toprak olmuþlar.
Yokluk ovasýnda baþka ne var ki zaten:
Daha gelmemiþler var, gelip gitmiþler var.
Yerin üstüne baktým, uykuya dalmýþlar;
Altýna baktým, çürüyüp toprak olmuþlar.
Yokluk ovasýnda baþka ne var ki zaten:
Daha gelmemiþler var, gelip gitmiþler var.
Þarabýn adý kötüye çýkmýþ, kendi hoþ,
Hele bir güzelle içersen daha bir hoþ;
Harammýþ þarap, olsun, bana göre hava hoþ:
Hem, bana sorarsan, haram olan herþey hoþ.
Ömer Hayyam
Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten
Daha güzeldir bir insaný sevindirmen.
Bin kulu azat edenden daha büyüktür
Bir hür insaný iyilikle kul edebilen.
Dünya hangi gülü bitirdiyse yerden
Kýrýp atmýþ, topraða gömmüþ yeniden.
Su yerine topraðý çekseydi bulut
Sevgili kanlarý yaðardý göklerden.
Þu dünyada üç beþ günlük ömrün var,
Nedir bu dükkanlar, bu konaklar?
Ev mi dayanýr, bu sel yataðýna?
Bu rüzgarlý yerde mum mu yanar?
Gerçek erenlere güzel çirkin, hepsi bir;
Sevenler için cennet, cehennem, hepsi bir;
Kendini veren ha ipekli giymiþ, ha çul;
Yastýðý ha pamuk olmuþ ha diken, hepsi bir.
Günahlarým çok olmasýna çoktur benim,
Ama dinsizler gibi umutsuz deðilim:
Cennet cehennem umrumda deðilse de
Ötede hem þarap olacak, hem de sevgilim.
Hayyam, günahým var diye tasalanma,
Bunun için dertlere düþmek boþuna.
Günah olacak ki Tanrý baðýþlasýn:
Rahmet neye yarar günah olmayýnca.
Ömür defterinden bir fal açtým gönlümce;
Halden anlar bir dost gelip falý görünce:
Ne mutlu sana, dedi; daha ne istersin:
Ay gibi bir sevgili, yýl gibi bir gece.
Ömer Hayyam bundan tam bin sene önce yaþamýþ. selçuklular zamanýnda..gençliði dönemindeyse devrin en büyük medresesinde eðitim görmüþ..hatta bazý kaynaklar nizamülmülk ve hasan sabbahla ayný dönemde okuduðunu söylüyo..eðer isteseymiþ selçuklulara sadrazam türü biþey olabilirmiþ ama o kendini felsefeye, matematiiðe ve ilimin deðiþik türlerine vermiþ..matematik alanýnda çok deðiþik kuramlarý var..hatta avrupada ve matematik dünyasýnda ömer hayyam deyince hemen bilirler...bunlarýn dýþýnda diðer bi özelliði ise felsefi görüþlerini genelde þiir yoluyla dýþ çevresine göstermesi olmuþ..ve þiirlerinde özellikle aþk, kadýn, þarap ve tanrýyý iþlemiþ..konusu da hayatýn gelip geçiciliði, aþkýn yüceliði, dostluðun önemi, yaþamanýn iyi ve de kötü yanlarý ve de allahýn insanlar üzerindeki yanlýþ algýlanmasýný eleþtirmiþ..devrin çoðu kesimi onu dinsiz olarak yorumlarken o tam tersi allahý hergün düþündüðü için bunlara aldýrýþ bile etmemiþ..üstelik bundan tam bin yýl önce düþüncelerini cesurca dile getirebilmiþ..öldürülme tehlikesine bile karþý olarak..zira þiirlerinin derinine indiðiniz zaman allahý inkar etmekten ziyade ona hep bi haykýrýþý olduðunu sezinlersiniz...aþk konusunda söyledikleri ise hiç yabana atýlýr gibi deðil..onun için gerçek aþk hayatýn kendisidir..güzel olan herþeyi sevmektir..adil olmaktýr..iyilik yapmaktýr..v.s...
kýsacasý sayýn arman; ömer hayyam þiirlerini dertli olduðu için deðil, insanlarýn dertlerinin hiç bitmemesi yüzünden yazmýþ...(çünkü o istediði herþey olmuþ birisi, ve istese herþeyi de elde edebilecelk bi konumda)...ve ben onun dörtlüklerine hayran olan birisi olarak onun hakkýnda söyleyeceðim son þey, aþký ve evreni böyle güzel ve düþündürücü dörtlüklerle anllatan çok az þair gelmiþtir dünyaya..
aydýnlattýðýn için teþekkür ederdim ama ben biliyorummmm
þaka þaka bilmiyordum teþekkürler
gerçekten insaný etkileyen içten dizeler paylaþýmýn için tþkler secret..
ben tesekkür ederim okudugunuz için bide mavi buz bizi aydýnlattýgý için onada tesekkürler tabi...
Gözlerimdeki yansýman Senden öte bir Sen, Sana verecegim o can Benden öte bir Ben...