Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Hiç olmazsa radyodan da verseler, biz tv yi seyredemiyoruz.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Bursanýn Ýznik,Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde de malümunuz zeytincilik yapýlýyor, buradaki bazý arkadaþlardan zeytinliklerini suladýklarýný duyduðumda þaþýrmýþtým doðrusu... Birde sulama yapýlan zeytinliklerde sebze meyve ektiklerini gördüm yani hem zeytin bahçesi hem tarla! çok garip gelmiþti bana yanlýz bir kez sulana zeytinin artýk sürekli sulanmasý gerektiðini duymuþtum.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Mahmut bey zeytin bitkisinin yýllýk su isteði normal þartlarda 700 kg civarýnda bu rakamýn üzerine çýkýldýðýnda zeytin zarar görüyor ancak altýndaki hemen her rakama kendini alýþtýrýyor böyle bir özelliði var yoksa ortalama yýllýk 300 kg yaðýþ alan bölgemizde zeytin aðaçlarýnýn yetiþmesi mümkün olmazdý...
Eðer yýllýk yaðýþ dýþýnda siz zeytin aðaçlarýnýzý sularsanýz aðaç, meyvadan yapraða hatta yeni sürgünlerine kadar yaptýðýnýz sulamanýn etkisiyle geliþiyor sürekli taze sürgün veriyor suyu kestiðiniz andan itibaren normal þartlara yaz sýcaklarýnda yakalanýrsa taze sürgün ve diðer aksamlarý yaz ortasýndaki bu deðiþikliðe ayak uyduramayarak strese giriyor durum halk tabiri ile yaklaþýk böyle.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Yani sularsanýz sürekli sulayacaksýnýz yoksa hiç sulamayacaksýnýz doðrumu anlamýþým.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Böyle demiyelim de düzenli sulayamayacaksak yani mesela bu günlerde sulama yaptýnýz 2 ay durup tekrar bir sulama daha sonra bir daha yapmadýnýz bu uygulama yanlýþ,
Biraz hesap kitap yaparak, yine örnekleyecek olursak;
diyelim ki bu yýl 250 kg yýllýk yaðýþýmýz var, zeytinin yýllýk su ihtiyacýnýda asgari þartlarda 400-500 kg (üstü bize lüks gelir diðer türlü 550 kg ýn üstüne çýkmak lazým) kabul edersek aradaki farký 150-250kg lýk yaðýþ eksiðini imkanlar dahilinde 6-10 düzenli sulama ile daðýtýrsak elde ettiðimiz verim ve geliþme inanýlmaz olur.
Bunu da yapamýyorsak yaz aylarýnda 30 günü geçmeyecek þekilde düzenli sulama ve her sulamanýn 3-4 gün sonrasýnda sulanan toprakta yarýklarýn oluþmamasý için çapalama yapmak kaydýyla yapýlan sulama da faydalý olmaktadýr.
Netice itibarýyla bir yada iki defa yapýlan sulamanýn karþýlýðýný aðaçtan alamayýz zararý olmasada yapýlan masrafa göre istenilen netice alýnamaz bu nedenle düznli olmak kaydýyla sadece yaz aylarýnda sulama yapacaksak asgari üç yada dört defadan aþaðý olmamalý.
Cümleleri biraz yuvarlak kullandým... çiftçilerimizin zaten imkanlarý kýsýtlý muhakkakki alt yapý olmadan taþýma sistemi ile yapýlan sulama çok masraflý olmaktadýr dolayýsýyla tümden sulamadan vazgeçmek doðru olmaz.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
konu guzel resimler harika bu cicekler iþallah hasata dönüþür çifcinin yüzü güler
Sularken çiçek zamanýna dikkat etmek gerekirmi abi ?
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
zeytin çiçeðini ilk defa ve sayenizde görüyorum.teþekkür ediyorum.
CANIMSIN CANIM...
Benim bildiðim konu deðil tabi, bende buradan duyduðumu naklettim buranýn bir avantajý yaðmurun bol olmasý ve Ýznik gölüne bitiþik zeytinliklerin olmasý tak pancar motorunu, tak on metre hortum, sula babam sula Nizip için ayný þey söz konusu deðil tabi.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Çiçek zamaný mümkünse içine dahi girilmemeli (vasýta ile) bu dönemde zeytin aðaçlarý çok hassasdýr, ani hava deðiþiklikleri, topraðý sürme, sulama, budama, kuru dal ayýklama v.b iþler ya öncesinde yapýlmalý yada ertelenmelidir.
Çiçeklenme dönemi sadece zeytin için deðil yýlda bir defa çiçek açarak meyvaya yatan tüm bitkiler için bu geçerlidir. (domates, patlýcan salatalýk v.b bitkilerde çiçeklenme ve meyva verme ayný zaman dilimlerinde olabildiði için bu türler de istisnadýr)
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
çocuklugumuzda zeytin toplarken sýrýkla vururduk nakadar yanlýþmýþ yav agaçlara verilen zarar ege bölgesinde adamlar zirayi aletlerle agaca zarar vermeden yapýyorlar.bilimsel yapýla bilir.