ben bu maille defalarca karþýlaþtým ama bu mailin doðru olduðuna inanmýyorum.
Çünkü kalp krizi sýrasýnda neler oluyor onu iyice anlamamýz gerekirse koroner damarlardan bir veye birkaçý týkanarak kan geçiþini engelliyor kan gitmeyen bölge oksijensiz kalýnca kalp kaslarý ölmeye baþlýyor eðer ölen bölgede kalbin elektrik aktivasyonunu saðlayan bir yer ise bu sefer kalp elktirk üretemez ve ritm oluþturamaz hale gelip ani kalp durmalarý meydana geliyor buda öksürükle olacak birþey deðil,eðer kalp durmaz ventriküler fibrilasyon dediðimiz dakikada 200 üzerinde atým olmasýna raðmen kalp sadece titrer ve vücuda kan pompalayamaz bu durumda kýsa sürede ölümle sonuçlanýr bunu engellemenin yolu defibrile etmektir oda elktro þok olarak bildiðimiz þeydir bu 360 julllük bir enerji verir hani ilk yardým kurslarýnda kalp çalýþmýyorsa bir yumruk vurun denir ya o yumruðun etkisi en babayiðidinki 25 juldür anlayacaðýnýz gibi bir öksürüðünkide 2-3 jullü bulmaz herhalde anlayacaðýnýz bir internet yalaný daha
yapýlacak en iyi þey kalp krizi geçirdiðini düþünen birine aspirin çiðnetmek hareketsiz beklemek ve hemen 112 ye haber vermek
saðlýklý günler dileðiyle
Konunun uzmanýndan dinlemek ve bir yanlýþa mahal vermemek ne kadar güzel.
Sayýn Yazgan, hareketsiz bekletmek ile kuvvetli öksürmek tam tezat uygulamalar.
Bu konuda bir telefon trafiði yaptýktan sonra bizi tekrar aydýnlatýrsanýz, bu konuyuda internet yalanlarý arasýna katalým. Çünkü insanlarýn hayatlarý söz konusu !
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Duydunmu müslüm abi! kuzuyu yeyince hareketsiz sýrt üstü yatacakmýþýz...Hani þu eskilerin yemekten sonra ya kýrk adým at, ya sýrt üstü yat demesi gibi bir þey.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Mahmut biri baþka diyor diðeri baþka diyor, en iyisi kuzuyu yatýralým biz yere.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
mehmet abi belkide herzaman geri plana attýðýmýz bu konularý bizlere paylaþtýðýn için teþekkürler
Doktor degilim ama Akif bey'e inat dikkat cekmek icin belirteyim, nacizane 2 yil Amerika, Florida'da 'Health Care Institute' saglik egitimi aldim(oyle ya bu da yalandir, isteyene diplomayi gonderebilirim!).
Ustteki yaziyi ilk inceledigimde bilenin bir ileri asamasi oldugunu dusunerek faydali bilgi kanaatine vardim ve hala da buna inanmaktayim. Kalp krizi geciren kisi 'yazgan' beyin de ifade ettigi gibi eger yaninda 'nitroglycerin' bulundurmuyorsa yapabilecegi eniyi sey aspirin almaktir ve, ya hafif one egik oturmali ya da yere sirt ustu uzanmali ve ayaklarini mumkunse havaya dogru meylettirmelidir. Bu bilenen yontemdir. Bilincinin kaybolmasi ihtimalini gozonune alarak rahat nefes almasini sagliyacak sirtustu yatarak satbil hale gelmelidir.
Yukarda belirttigim gibi yaziyi ilk okuyunca 'oksurme' ve 'derin nefes alma' bana mantiksiz gelmedi. Zararli olacagini da dusunmedim. Tabii ki dogrusunu konunun daha derin uzmanlari bilir. Kisi ilkdefa kriz geciriyorsa 'golden hour' denen en hasas bir saati cok onemlidir. Bu surede icinde en kisa zamanda hastaneye yetistirilmelidir. Yine 'yazgan' beyin belirttigi gibi AED uygulanmasi gerekebilir ve elbette nefes almasi oncelikli stabilizasyondur.
Umarim uzman kisiler tarafindan dogru bilgilere ulasiriz. Herkese saglik ve afiyet dilerim.
Kalp krizi belirtileri
Sersemlik hissi, terleme, bulantý-kusma, nefes darlýðý, çarpýntý, soðuk terleme...
Göðüste sýkýþtýrýcý veya baský tarzýnda aðrý ve dolgunluk hissi, kalp krizi geçirenlerde en sýk rastlanan þikayet. Baþta gelip geçici olabilir. Bu aðrý 15 dakikadan uzun sürüyorsa kalp krizi akla gelmeli. Kýsa süren aðrýlar, spazmla ilgili olabilir. Kalp krizinin öncüsü niteliðindedir ve geçer diye vakit geçirilmemeli. Göðüs aðrýsý omuza, kollara, sýrta, çeneye, mideye yayýlabilir.
Sersemlik hissi, terleme, bulantý-kusma, nefes darlýðý, çarpýntý, soðuk terleme veya baþ dönmesi de göðüs aðrýsýna eþlik edebilir veya tek baþýna ilk belirti olabilir.
Þüphesi olanýn ilk yapacaðý ne olmalý?
1- Ambulans veya týbbi müdahale ekibini arayýn. Ulaþýlamadýðý takdirde birinin sizi acile getirmesini saðlayýn. Mecbur kalmadýkça araba kullanmayýn.
2- Kanýn damar içinde pýhtýlaþmasýný geciktirmek için 300 mg midede çözünen aspirinlerden 1 adet çiðneyin, bütün olarak içmeyin.
3- Eðer önceden size önerilen dil altý ilacý varsa, bir tane alabilirsiniz.
Risk faktörlerine sahipseniz, kalp krizini düþündüren belirtiler baþladýðýnda mutlaka saðlýk merkezine baþvurun.
Zaman önemli mi? Hangi dakikalar kritik öneme sahip?
Kalbi besleyen atar damarlarda kan akýmýnýn kesilmesi sonucu kalp krizi meydana gelir. Kan akýmý kesilmesi çoðunlukla damar sertliði olan bölgenin pýhtý ile aniden týkanmasý sonucunda oluþur. Uzun süren spazm da kalp krizine yol açabilir. Kalp krizi kalp kasýnýn ölümü anlamýna gelir. Ölen hücreler kendini yenileyemez ve onaramaz. Yerine kasýlmayan yara dokusu oluþur. Bunun için zamanlama altýn deðerindedir. Þikayet baþlangýcýndan itibaren ilk saatler çok önemlidir. Her geçen dakika daha fazla hücre ölümü demektir.
Kriz belirtileri baþka sorunlarla karýþabilir mi?
Kas ve iskelet sistemini ilgilendiren þikayetler, akciðer ve mide hastalýklarý, psikolojik sebepler, benzer belirtilere yol açabilir.
Kalp krizi geçirenin yanýndakilere düþen görevler?
Þuuru kapalý biriyle karþý karþýya iseniz öncelikle hava yolunun açýk olup olmadýðýna, soluk alýp almadýðýna, daha sonra da nabýz ve tansiyonuna bakýlmalý. Sonrasýnda hasta vakit kaybetmeden acil servise götürülmeli.
Hastaneye ulaþýldýðýnda neler yapýlacaktýr?
Hastanede pýhtý çözücü ilaçlar damardan verilerek, koroner damarlara balon ve/veya stent uygulamasý yapýlarak veya acil by-pass cerrahi ile kalbin kanlanmasýnýn tekrar saðlanmasý gerekir. Kalp krizi süresince ciddi ritim bozukluklarý oluþabilir. Bunun sonucunda kalp hayati organlara yeterli kan akýmý saðlayamaz. Kalbin normal çalýþmasýný hýzlý bir þekilde saðlamak gerekir. Bunun için kalp masajý veya imkan varsa elektriksel þok ve ilaçlar kullanýlýr.
Kalp krizi risk faktörleri nedir?
35 yaþ üzeri erkekler, 45 yaþ üzeri veya menapozdaki kadýnlar, þiþmanlýk, þeker hastalýðý, hipertansiyon, sigara içimi, iyi kolesterolün (HDL) düþük olmasý (45mg/dl altý), kötü kolesterolün (LDL) yüksek olmasý (130 mg/dl üstü), atar damar týkanýklýðý saptanmýþ olmasý (önceden kalp krizi, felç, ayak damar týkanýklýðý vb.), düzenli egzersiz yapýlmamasý, stresli yaþam, birinci dereceden yakýnlarýnda (anne, baba, kardeþ ve çocuklarýnda) erken yaþlarda damar týkanýklýðý saptanmasý, riski artýrýyor.
Uzm. Dr. Cem Bostan
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
sevgili Hemþehrilerim;
Her nekadar da bu konunun uzmaný olmasamda son 6 yýlýný güney marmaranýn en önemli kalp hastanesi olan Yüksek ihtisas hastanesinde acil serviste çalýþan bir hekim olarak her nöbetimde en az 30-40 gögüs aðrýlý hasta ve yine her nöbette en az 2-3 kalp kriziyle karþýlaþan ayda 3-5 kardiak arrest(kalp durmasý)vakasýna müdahale etmek durumunda kalan biri olarak internette dolaþan kalp krizinde öksürün krizi engellersiniz diye dolaþan mail hakkýnda hastanemizde bulunan kardioloji doktorlarýndan da daha önce fikir almýþtým dediðim gibi öksürüðün damarý týkayan pýhtýyý açmak gibi bir özelliði yok dolayýsýyla enfaktüsü önleyeceðini düþünmüyorum ama bazý ritim bozukluklarýnda öksürük ve ýkýnmak ritmi tekrar eski haline dönderebiliyor.
Sevgili adminiz yanlýþ bir bilgi verirsem insanlara zararlý olabilirim kaygýsýyla telaþ etmiþ öksürmeninde bir zararý olacaðýný düþünmüyorum sadece o kriz kalbinizi durduracak kadar þiddetliyse öksürükle kurtulamazsýnýz onu belirtmek istedim ve yukardaki rakamlara dikkat ederseniz
göðüsüm aðrýyor diyen günde 30-40 hasta bakarken bunun ancak 2-3 tanesi kalp krizi çýkmýþ ama ayda sadece 3-5 vakada kalp durmasý olarak karþýmýza çýkmýþtýr yani her göðüs aðrýsý kriz deðildir her kalp krizide kalbi durdurmaz .ama acil müdahele ve týbbý tedavi kalp krizinin yýkýmýný azaltacaktýr.
kalp krizi olunca neler yapacaðýzdan daha önemlisi kalp krizi riskimizi düþürmek olmalý 35 yaþ üstü herkes bir kardiolog kontrolünden geçmeli rutin þeker, kolesterol testleri ,tansiyon takibi,ekg ve efor testi yapýlarak risk belirlenmeli ve buna karþý önlemler alýnmalý ve en büyük riskin sigara olduðu unutulmamalý
Müslüm abi sen genede kuzudan kavurmadan uzak dur)
saðlýklý günler dileðiyle
Atýn ölümü arpadan olsun ama ben yinede kalbimi bir göstereyim, geçenlerde benden daha saðlýklý olan bir arkadaþýmýn 5 damarýný deðiþtirdiler.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE