Karkamýþ!bir zamanlarýn uygarlýklarýna baþkentlik etmiþ,savaþ ve barýþlara karargah olmuþ tarihin en eski yerleþim alanlarýndan bir yer adý.zaman içerisinde saldýrýlarýn odaðý olmuþ,yakýlmýþ,yýkýlmýþ ve görkemli kent sonra bir tümsek yýðýnýna dönmüþ,geçmiþin soluyan bir mazisi olmuþ.Öyle ki uzun yýllar yeri yurdu bilinmeyen bir durum almýþ. Neden sonra bir Ýngiliz bilim heyeti onun yerini keþfederek tarihin bu görkemli kenti bulunmuþ olur.Bulunan bu tümsek yýðýnýnýn altýnda binlerce yýllýk tarihe tanýklýk etmiþ eser,belge ve bilgiler tarihçi ve araþtýrmacýlarýn için paha biçilmez materyal kabul edilir,dolaysýyla ilgi odaklarý haline gelir.Hatta bu tarihi kent kaçak,korsan ve iþgal edilmek suretiyle yaðmalanýr. Denilebilinir ki bizdeki tarih ve turizm bilinci geliþene dek. En sonunda da bütün çevresiyle birlikte mayýnlanarak tecrit edilir.
Bu kýsa tanýmlama Karkamýþýn tarihi yüzü ile ilgili. Yani eski Karkamýþ. Çaðlar,asýrlar sonra Cumhuriyet Türkiyesinin kurulmasý ile birlikte eski Karkamýþýn hemen yaný baþýnda bu kez yeni bir yerleþim alaný kurulur iþte oda bugünkü Karkamýþtýr.Suriye sýnýrýnýn sýfýr noktasýnda ve Fýrat’a bir km.mesafede.Baðdat –Hicaz demiryolunun buradan geçmesi yeni Karkamýþ’a adeta hayat verir. Ulaþýmýn çok sýnýrlý olduðu o yýllarda demiryolu büyük bir nimetti gerçekten.Ýkinci Abdülhamit’in baþlattýðý Demiryolu projesiyle bölgeler arasý ulaþýmda büyük bir kolaylýk saðlanmýþtý. Ayrýca Karkamýþ bu yol üzerinde önemli bir istasyon konumuna gelmiþti. Ýþte bu durum yeni kurulan Karkamýþý hýzlý bir þekilde geliþtirir. Kýsaca Karkamýþ demiryolu güzergahý üzerinde bulunmanýn avantajlarýndan oldukça yararlanmýþ olur. Sonraki yýllarda Gaziantep demiryolunun da bu þebekeye baðlanmasýyla Karkamýþ önemli bir kavþak konumuna gelir. Yýllar sonra bu kez Türkiye-Suriye sýnýrýnýn mayýnlanmasýyla birlikte Karkamýþýn da saðý solu mayýnlanýr.Mayýnlanan alan içerisinde Antik Kent Karkamýþta vardýr. O yýllar Nahiye (bucak) merkezi olan Karkamýþ adeta mayýnlarýn içinde kalýr. Mayýnlar çevreye,doðaya ve þüphesiz en çoðu da insanlara zarar verir. Kimi hayatýný,kimi kolunu,bacaðýný kaybeder. Bu sürüçte Karkamýþta hangi kahveye gidilse en az üç beþ sakat insana rastlanabilinir. Sözün kýsasý mayýnlar yarým asýrdan fazla yöreye ve bölgeye zarar vermiþ oldu. Döþendiðinden itibaren kalkacaðý yolunda çeþitli dönemlerde gündeme gelen mayýnlarýn kaldýrýlmasý hep konuþuldu,tartýþýldý ve adeta hayal edilip durdu.Ancak ciddi somut bir adým atýlamadý bir türlü .Ýþte þimdi þu günlerde uzun süreçte konuþulanlar ve hayal edilen düþler gerçeðe dönüþme noktasýnda. Nitekim Antik kent ‘in içine ve dolaylarýna gömülmüþ olan mayýnlarýn temizlenme iþlemi ile ilgili çalýþmalar son safhaya gelmiþ durumda. Bununla ilgili ihale þartnamesi Ýl Kültür Müdürlüðünce hazýrlanmýþ olup,Mayýs sonunda ihalesi yapýlacak.45 gün sürmesi tahmin edilen temizleme iþleminden sonrada Antik kent kazýlarý baþlamýþ olacak.
Kazý çalýþmalarý Karkamýþ için hem bir istihdam yaratacak hem de bu yerler turizme açýlmýþ olacak. Ve binlerce yýllýk tarihi bilgiler,belgeler gün yüzüne çýkmýþ olacak. Çýkacak olan yazýtlar,eserler ve belgelerle Tanrýça Kubabanýn, Þuppilumalarýn,Hattuþillerin,Ramseslerin tarihi rolleri ile Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinin bilinmeyen yönleri aydýnlatýlmýþ olacaktýr. Zira bu tümsek yýðýnýnýn altýnda Hititlerin büyük bir arþivinin olduðu kaynaklarda iþaret edilmektedir. Böylece tarih,kültür ve turizm üzerine konulmuþ yasaklar kalkmýþ olacak. Fýrat’ýn en güzel kýyýlarý,Anadolu tarihinin önemli merkezi olan bu yerler yerli ve yabancý ziyaretçilere açýlmýþ olacak. Bütün bunlar Karkamýþ’ýn tanýtýmý ve ekonomisine büyük katký saðlamýþ olacaktýr. Ýþte onun için yazýnýn baþýna düþler gerçek oluyor dedik.Arifin,Alinin bacaðýný alan,Hasaný tuz-buz eden mayýnlar yok olurken, bu yerlerdeki geçmiþin hatýrasýna merhaba denilecek yeni baþtan. Bu güzelliði göremeden aramýzdan ayrýlanlara bir muþtulama yolu olsaydý kim bilir onlarda ne kadar sevineceklerdi. Deðirmenci silo oralar mayýnlanýnca deðirmeninden atýlmýþtý. Bir su deðirmeniydi. Günde onlarca evin buðdayýný öðütürdü. Tamda Antik kent kalesinin eteðinde ve Fýrat’a dökülen çayýn üzerinde. Halen yýkýntýlarýný uzaktan görmek mümkün. Sað olsaydý belki de bu duruma en çok sevinen o olacaktý. Çocukluk yýllarýnda oralarda çiðdem-nergis toplayan çocuklar bugün yaþlý kuþak olarak þimdi artýk oralarda hatýralarýný bulacaklar, çocukluk yýllarýna dönecek, duyguyu,burukluðu ve sevinci bir arada yaþayacaklar. Çoban Aþeney eðer sað olsaydý bacaðýný alýp götüren mayýnýn tuzaklandýðý yeri görecekti. Sözün kýsasý birkaç kuþaðýn hatýrasý yeniden canlanacak ve duygular yeniden depreþecek. Üzerine kazýlmýþ taþý kucaklarcasýna topraða uzanmýþ aslanlar, ellerinde oklarý, yaylarýyla sanki düþmana siper yatmýþ Hitit askerleri ve masal kahramaný Gýlgamýþ yeniden ziyaretçileriyle buluþacaklar. Dudaklardan hey gidi yýllar hey nidalarý mýrýldanacak. Tabiî ki Fýrat en güzel buradan bu höyüðün üzerinden seyredilecek. Ve buralar güzellikler manzumesi olacak.