Üzümün Çekirdeðini de Yemeli...
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Kenan Kaynaþ, üzüm çekirdeðinin insan bedeninde kanser oluþumunu önleyen, kalp, damar ve þeker hastalýðýna iyi gelen omega 3 ve 6 yað asidi açýsýndan çok zengin olduðunu bildirdi. Prof Dr. Kaynaþ, bu nedenle üzümün çekirdeðiyle tüketilmesi gerektiðini söyledi.
Prof. Dr. Kaynaþ, yaptýðý açýklamada, ''Bazý þaraplýk üzüm çeþidi çekirdeklerinin yaðý içerikleri ile yað kalite özelliklerinin belirlenmesi'' konusunda yaptýklarý araþtýrmada, Çanakkale'de yetiþtirilen 8 farklý siyah üzüm, 4 farklý beyaz üzüm çeþidine ait 20 adet çekirdeðin özelliklerinin ve yað asidinin incelendiðini belirtti.
Yapýlan araþtýrmada üzüm çekirdeðinde yüzde 80 esansiyel ve omega 3 ve 6 grubu yað asitlerinden olan linoleik yað asidi içerdiðinin ve üzüm çekirdeði yaðýnýn doymamýþlýk deðerinin yüzde 90'lara yaklaþtýðýnýn belirlendiðini ifade eden Prof. Dr. Kaynaþ, þöyle dedi:
''Omega yað asitleri kalp hastalýklarýnda, ikinci tip þeker hastalýðýnda, çeþitli kanser (prostat, meme) vakalarýnda, obezitede ve iltihaplý eklem romatizmasý gibi hastalýklarýn önlenmesinde ve kandaki iyi kolesterol oranýn yükseltilmesinde önemli rol oynamaktadýr.''
Prof. Dr. Kaynaþ, üzüm çekirdeðinin E vitaminden 50, C vitamininden 20 kat daha güçlü etkiye sahip olduðunu, ayný zamanda üzüm çekirdeðinde tespit edilmiþ en güçlü antioksidan etkinin olduðuna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:
''Antioksidan özelliði ile insan vücudunda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluþan veya dýþarýdan sigara, alkol veya kirli havayla alýnan zararlý maddelerin etkisiz hale getirilmesini saðlar.''
Yemesi daha kolay olduðu için çekirdeksiz üzümün tercih edildiðini belirten Prof. Dr. Kaynaþ, þunlarý söyledi:
''Üzüm çekirdeðinin yenmesi herkes tarafýndan istenmeyen bir durumdur. Çünkü üzüm çekirdeðini kýrdýðýnýzda, diþlerin arasýna sýkýþmasý nedeniyle yemesi biraz zordur. Bu nedenle üzüm yerken çekirdeðini çýkarýp ezerek toz haline getirip bir çay kaþýðý balla tüketilmesi çok faydalýdýr.''