![]()
Iðdýr'ýn Evci Köyü'nde dünyaya gelen 'insan baþlý' buzaðý görenleri hayrete düþürdü.
Çiftçi Ýbrahim Aksu'ya ait ineðin doðumunu yapan Veteriner Hekim Cemil Kýzýlay, ölü doðan buzaðýnýn baþýnýn insan kafasýný andýrdýðýný belirterek, “Ýlk kez böyle bir doðuma þahit oldum” dedi.
Anne karnýnda geliþimini tamamlayamayan buzaðýnýn geçen Pazartesi günü ölü dünyaya geldiðini söyleyen Iðdýr'da görevli Veteriner Hekim Cemil Kýzýlay, insan baþlý buzaðýyý gördüðünde ürktüðünü belirtti.
Anne ineðin zor doðumdan sað olarak kurtulduðunu belirten Veteriner Hekim Kýzýlay, “Doðum sýrasýnda ineðin çok acý çektiði her halinden anlaþýlýyordu. Ölü doðum gerçekleþtiðinde buzaðýnýn görünümü ilginçti. Ýlk kez böyle bir durumla karþýlaþtým. Buzaðý için yapýlacak birþey yoktu. Ancak annenin acýlarýný dindirmek için bazý ilaçlar verdim” dedi.
Ýneðin sahibi Evci Köyü'nden çiftçi Ýbrahim Aksu, özellikle kadýn ve çocuklarýn ölü buzaðýndan çok korkttuðunu bildirdi. Ýbrahim Aksu, “Yaþasaydý acaba neye benzerdi diye çok merak ediyorum” diye konuþtu.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim dalý öðretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Kübra Asena Terim Kapakin, buzaðýda birkaç geliþim bozukluðunun bir arada görüldüðünü belirtti. Buzaðýnýn beynin fazla su toplandýðýný, bu nedenle kafatasýnýn geniþ ve yuvarlak görünüm kazandýðýný anlatan Yrd. Doç. Dr. Kapakin, þunlarý söyledi:
“Öncelikle bir ‘Hidrosefalus' olgusu var. Beyin geliþimi aþamasýnda fazlaca su toplanmýþ. Kafatasý ön taraftan geniþlemiþ ve yuvarlaklaþmýþ. Böylece bir insan kafatasýný andýracak görünüme kavuþmuþ. Ayný zamanda çene yapýsýndaki geliþim bozukluðu nedeniyle, çene normalinden kýsa þekillenmiþ ve insana benzemiþ. Bunun yanýnda görüldüðü kadarýyla bacaklarda da geliþim bozukluðu var. Hayvanda bacaklar eklemlerden itibaren bükük olarak þekillenmiþ. Tüm bu anomalilerin bir çok sebebi var; genetik, viral, bakteriyel hastalýklar gibi. Bu yavrunun ana ve babasýnýn genetik yapýsý ve hastalýk durumu ile ilgili bilgi sahibi olmadýðýmýz için bu anomaliðe neyin sebep olduðunu tam olarak ifade etmemiz mümkün deðil.”