GAZÝANTEP EFSANELERÝNDE ÞEKÝL DEÐÝÞTÝRME MOTÝFÝ ÜZERÝNE
Yrd. Doç. Dr.Behiye KÖKSEL*
Gaziantep efsaneleri üzerinde bugüne kadar herhangi bir bilimsel çalýþma yapýlmamýþtýr. Gaziantep gibi halk kültürü ve edebiyatý bakýmýndan oldukça zengin olan bir bölgede , halk edebiyatýnýn en önemli türlerinden biri olan efsaneler , bazý deðerli araþtýrmacýlar tarafýndan derlenerek yazýya geçirilmiþ olmakla birlikte, bunlar üzerinde bilimsel bir çalýþma yapýlmamýþ olmasý önemli bir eksikliktir. Gaziantep efsaneleri üzerine yapmakta olduðum çalýþmalarýn bölgeye dikkat çekerek yapýlacak çalýþmalara bir kapý açacaðý ümidi ve dileðindeyim.
Efsanelerde en önemli motiflerden olan þekil deðiþtirme, efsane kahramanýnýn taþa, herhangi bir hayvana veya herhangi bir tabiat varlýðýna dönüþmesi þeklinde gerçekleþir. Gaziantep efsanelerinde þekil deðiþtirme bir kaç deðiþik sebeple olmaktadýr:
A. Cezalandýrma: Efsane kahramaný veya kahramanlarý iþledikleri bir suçtan veya günahtan ötürü cezalandýrýlma amacýyla Tanrý tarafýndan taþa veya herhangi bir hayvana dönüþtürülürler.
B. Beddua: Efsane kahramanlarý herhangi bir kiþinin bedduasý üzerine taþa dönüþebilir.
C. Keramet: Efsane kahramaný keramet sahibi olup istediði zaman hayvana dönüþebilmektedir.
D. Utanma, güç durumdan kurtulma, dilek: Efsane kahramaný utanýlacak bir durumdan veya güç durumdan kurtulmak için ikili ya da tek dilek diler. Dileði sonucunda þekil deðiþtirir.
Þekil deðiþtirme motifine baðlý Gaziantep efsanelerini üç gurupta toplamak mümkündür:
A. Taþ kesilme motifinin bulunduðu efsaneler.
B. Bir hayvana dönüþme motifinin bulunduðu efsaneler
C. Bir tabiat varlýðýna dönüþme motifinin bulunduðu efsaneler.
A-TAÞ KESÝLME MOTÝFÝNE BAÐLI EFSANELER
Þekil deðiþtirme motifinin yer aldýðý efsanelerde taþ kesilme motifi önemli yer tutar. Bu tip efsanelerde efsane kahramaný ya da kahramanlarý bir suç ya da günah sebebiyle Tanrý tarafýndan cezalandýrýlarak veya bedduaya uðrayarak taþa dönüþtürülürler. Bu, bazen bir dilek sonucu da gerçekleþebilir. Deðirmenli Dede(l) adlý efsanede efsane kahramaný cezalandýrýlarak taþa dönüþtürülür. Efsanenin motifleri þöyledir;
1- Deðirmenli Dede'nin deðirmeninin yanýndaki pýnarýn suyu kutsaldýr.
2- Pýnann suyunun kutsal olduðuna inanmayan bir kadýn davarlarýyla ve kirli eþyalarýyla suya girer.
3- Kadýn, dedenin bedduasýna uðrar, davarlarý ve eþyasýyla beraber taþ olur.
4- Deðirmenin suyu kurur, dede ortadan kaybolur.
Anadolu' nün pek çok yerinde rastladýðýmýz kutsal suya saygýsýzlýk sebebiyle cezalandýrma motifini burada da görmekteyiz.
Bir baþka cezalandýrma sebebine baðlý taþ kesilme motifini Sözünde Durmayan Çoban (2) adlý efsanede görüyoruz. Efsanenin motifleri þöyledir:
1- Taþlýk ve kayalýk bir yerde sürüsüyle beraber yolunu þaþýran çoban, kendilerini susuzluktan kurtarýrsa Allah'a 7 kurban adadýðýný söyler.
2- Dilek kabul olur ve bir dereden su kaynamaya baþlar.
3- Çoban 7 tane bit öldürerek "Ýþte sana 7 tane kurban" diyerek Tanrý ile alay eder.
4-Bu saygýsýzlýðý üzerine Tanrý, çobaný sürüsüyle beraber taþ eder.
Bir çok bölgede benzerlerini gördüðümüz bu efsanede de sözünde durmamak ve Tanrý ile alay etmek sebebiyle taþ kesilme motifini görmekteyiz.
Nizip'in batýsýnda bulunan Taþbaþ(3) denilen tepede bulunan ve insan siluetini andýran taþlar için þu efsane anlatýlýr:
1- Odun toplamak için bir tepeye çýkan yedi kýz kardeþ, kendilerine doðru gelen kötü niyetli yedi atlýdan korkarlar.
2- Kýzlar, atlýlarýn taþ edilmeleri için Allah'a dua ederler.
3- Kýzlarýn duasý kabul olur ve atlýlar taþ olurlar.
Bu efsanede, kötü niyetli olan kiþiler, savunmasýz kiþilerin bedduasý üzerine taþa dönüþmektedirler. Kötü niyetli insanlardan kurtulmak için yapýlan dua üzerine taþa dönüþme motifinin bulunduðu bir baþka efsane de Nizip Eren Köyü'ndeki Aþýk Taþý(4) için anlatýlan efsanedir:
1- Evlenmelerine aileleri tarafýndan izin verilmeyen iki genç kaçarlar.
2- Fýrat'ýn kýyýsýndan karþýya geçerlerken kýzýn ailesi yetiþir.
3- Delikanlý taþ olmalarý için dua eder.
4- Delikanlý ve kýz bulunduklarý yerlerde taþa dönüþürler.
Nizip'e baðlý kale Meydaný Köyü'nde Fýrat'ýn kýyýsýnda Aþýðýn Baþý (5 ) denilen bir yer vardýr. Burada kýyýda bulunan kaya parçasý için þu efsane anlatýlmaktadýr:
1- Birbirini seven iki genç, kýzýn ailesi evlenmelerine izin vermediði için kaçmaya karar verirler.
2- Fýrat'ýn kýyýsýna indiklerinde kýzýn ailesi yakalar ve kýzlarýný alýrlar, oðlan yüzerek karþý kýyýya geçer.
3- Oðlan taþ olmayý diler ve Fýrat'ýn diðer tarafýnda taþ olur.
Nizip'ten tespit edilmiþ olan yukarýdaki ilk iki efsanede zor durumdan kurtulmak için taþa dönüþmeyi görüyoruz Böyle bir durum üçüncü efsanede de sezilmektedir. Ancak, Taþbaþ efsanesinde kötü niyetliler taþa dönüþmektedirler, Burada bir beddua söz konusudur. Aþýk Taþý efsanesi ile Aþýðýn Baþý efsanesinde efsane kahramanlarý zor durumdan kurtulmak için taþa dönüþtürülmelerini dilerler. Âþýðýn Baþý efsanesinde de bir anlamda zor durumdan kurtulmanýn söz konusu olduðu anlaþýlmaktadýr.
Gaziantep ile Þanlý Urfa illerinin sýnýrlarýný Fýrat nehri oluþturur. Bu efsanenin geçtiði yer, Þanlý Urfa'mn bir iki yýla kadar GAP projesi nedeniyle baraj suyu altýnda kalacak olan ilçesi Halfeti'dir. Ancak ilçe Fýrat'ýn iki yanýna kurulmuþ olup, batýsýnda kalan kýsým Gaziantep'e, doðusunda kalan kýsým ise Þanlý Urfa'ya baðlýdýr. Efsanedeki delikanlý Fýrat'ýn Þanlý Urfa'da kalan kýsmandýn Halfeti'den, Kale Meydaný tarafýna geçmektedir. Efsaneye konu olan taþ da Gaziantep'e baðlý Nizip ilçesinin sýnarlan içerisinde kalmaktadýr. Görüldüðü gibi efsanelerin sýnýrlarý ile illerin; hatta ülkelerin sýnýrlarý bir hayli farklýdýr. Bu yüzden Gaziantep'teki halk anlatmalarý ile Kahraman Maraþ ve bilhassa Þanlý Urfa'ya mahsus olanlar arasýnda önemli benzerlikler vardýr.
Gaziantep'ten tespit edilmiþ olan taþ kesilme motifine yer veren efsaneler, Türkiye'nin diðer yerlerinde görülen ayný konudaki diðer efsanelerle paralellikler göstermektedir. Gaziantep'te Sözünde Durmayan Çoban efsanesinde anlatýlan adaðýný yerine getirmeyerek Tanrýya yedi tane bit kurban eden çobanýn, Aðrý'nýn Taþ olan Çoban (6) efsanesindeki adaðýný yerine getirmeyip yedi tane bit kurban eden çobanla, Erzurum-Çat'ta Ejder ve Çoban (7) efsanesindeki ejderden kurtulduktan sonra adaðýný yerine getirmeyip yedi tane bit öldüren çobandan pek farký yoktur. Yurdun uzak köþeleri arasýndaki bu benzerlik gösteriyor ki efsaneler her ne kadar mekana baðlý ise de dolaþarak yeni mekanlara yakýþabilmektedirler. Yukarýda Nizip'ten tespit edilmiþ olduðunu belirttiðim iki sevgilinin anlaþarak kaçmasý motifinin bulunduðu efsaneler de, taþ kesilme motifine yer veren efsanelerin genel olara en fazla rastlamlanlarýndandýr.