Yýllar önceçok uzaklarda bir adam varmýþ. Bu adam çalýþmak amacýyla çok uzaklara gitmiþ ve yýllarca çalýþmýþ. Sonunda memleketine dönme zamaný gelmiþ. Bu çalýþma sürecinde toplam 3000 akçe biriktirmiþ ve evinin yolunu tutmuþ.
Evine doðru giderken yolu büyük bir þehirden geçmiþ.Yolda yürürken köþe baþýnda birisi "Bir nasihat bin akçebir nasihat bin akçe" diye baðýrýyormuþ. Adam düþünmüþ: “Nasýl olur
bir nasihati bin akçeye satarlar
ben yýllarca çalýþtým ve sadece 3000 akçe biriktirdim”. Bu iþe pek aklý ermemiþ ama merak iþte. Duramamýþ ve adama bin akçe vererek o nasihati satýn almýþ.
Nasihat þöyleymiþ: "KADERDE NE VARSA O ÇIKAR”. Ve yoluna devam etmiþ...
Ýlerde yine köþe baþýnda baþka bir adam baðýrýyormuþ "bir nasihat bin akçe" diye. Adam yine dayanamamýþ bin akçe de o adama vermiþ ve ikinci nasihatý da satýn almýþ.
Ýkinci nasihat da þöyleymiþ: “GÖNÜL KÝMÝ SEVERSE GÜZEL ODUR"
Son kalan bin akçesi ile yoluna devam etmiþ. Tam þehrin çýkýþýnda yine köþe baþýnda bir adam bir nasihati bin akçeye satýyormuþ. Adam bir parasýna bakmýþbir de nasihatý satan þahsa
dayanamamýþ ve kalan son akçesiyle de o nasihatý satýn almýþ.
Son nasihat ise þöyleymiþ: "HÝÇ BÝR ÝÞ ACELEYE GELMEZ".
Parasýz yoluna devam etmiþ. Þehrin çýkýþýnda büyük bir topluluk ile karþýlaþmýþ. Topluluk telaþ içindeymiþ. Yaklaþmýþ ve oradakilerden birine neler olduðunu sormuþ. Oradan birisi açýklamýþdemiþ ki: Burada þehrin tüm su ihtiyacýný karþýlayan bir kuyu var
ama kuyunun içinde de canavar var. Canavar suyu tutmuþ
göndermiyor. Aþaðýya kim indiyse bir türlü çýkamadý. Þimdi herkes korkuyor aþaðý inmeye".
Adam düþünmüþ ve ilk satýn aldýðý nasihat aklýna gelmiþ. "Kaderde ne varsa o çýkar". Aþaðý inmeye karar vermiþ.
Ýnince canavar hemen yakalamýþ ve yerine götürmüþ. Demiþ ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eðer sen bilirsen seni serbest býrakýrým. "Bir dizine sarýþýn ve dünya güzeli bir kadýndiðer dizine de kurbaða koymuþ ve "söyle bakalým hangisi güzel?" demiþ.
Adam düþünürken aklýna ikinci aldýðý nasihat gelmiþ ve "gönül kimi severse güzel odur" demiþ.
Bu cevap canavarýn çok hoþuna gitmiþ. Zira canavarkurbaðanýn gözlerine aþýkmýþ. Adamý salmýþ ve suyu býrakmýþ. Almýþlar krala götürmüþler ve aðýrlýðýnca altýn vermiþler.
Adam yoluna devam etmiþ ve nihayet evine varmýþ.
Evinin camýndan içeri bakmýþ. Bir de ne görsün; karýsý genç biri ile diz dize oturuyor. Hemen kýlýcýný çekmiþ ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklýna gelmiþ : "Hiç bir iþ aceleye gelmez".
Kýlýcýný kýnýna koymuþ ve içeri girmiþ. Hoþ beþten sonra karýsýna o genci sormuþ. Kadýn da: "Beysen gittiðinde ben hamileydim ve bir oðlumuz oldu. Bu genç senin oðlun"