Elektromanyetik alanlar gözle görülmüyor ama hepimizin saðlýðý için önem taþýyor. Elektrik þebekeleri, aydýnlatma, haberleþme aðlarý, evimizdeki kablolar ve elektrikli aletler… Hepsi elektromanyetik alan üretiyor. Günlük hayatýmýzýn bir parçasý olan elektromanyetik alanlarýn insan saðlýðýný olumsuz yönde etkilediði düþünülüyor.
Konu hakkýnda detaylý bilgiye sahip olmasak bile, en azýndan evimizdeki elektromanyetik alanlara karþý önlemler alabiliriz.
Ingiliz Araþtýrmacý Sir Richard Doll (sigara içme ve Akciðer kanseri arasýndaki iliþkiyi ilk kez tespit eden bilim adamý) bu konuda yaptýý ilk araþtýrma sonucunu 2001′de yayýmladý. Araþtýrmaya göre, belirli bir deðerin üzerindeki bir manyetik alana maruz kalan 15 yaþ altý çocuklarda lösemiye yakalanma riski, maruz kalmayanlara göre 2 kat daha fazla oluyor. korkutucu olan ise, araþtýrmada kullanýlan deðerin ortalama bir evdeki elektromanyetik alan deðeri olmasý ve bir çoðunun aslýnda engellenebilir olmasý.
2001′de, Uluslararasý Kanser Araþtýrma Ajansý da iststistiki verilere danyanarak yaptýðý araþtýrmada; yüksek manyetik alanlara maruz kalan çocuklarýn lösemi riskinin 2 kat olduðunu açýklamýþtý.
Peki ne yapabiliriz? Çok basit önlemlerle riski azaltabilirsiniz:
Ýlk hatýrlanmasý gereken çocuðunuzun elektrikli aletlerle olan mesafesi ve yakýnýnda geçirdikleri süre.
Çocuðunuzu yüksek elektrik harcayan cihazlardan (TV, Beyazeþyalar, güçlü hoparlörler…) en az 1.5 metre uzakta tutun.
Çocuðunuzun Televizyon, bilgisayar ve oyun konsollarýyla geçirdiði zamaný kýsýtlayýn ve ara vermelierini saðlayýn.
Engelleyebileceðiniz Manyetik alan Etkileri:
Yüksek Gerilim Þebekeleri:
Bina giriþlerindeki 230 Volt kablolardan en az 6 metre, Sokaklardaki yaklaþýk 10.000 Volt’luk trafolardan 10 metre ötede yaþayýn, gerekirse yatak odanýzý taþýyýn.
Þehirler arasý hatlarda ise, gerilim 150.000 Voltu aþmakta. Yapýlan araþtýrmalar en az 100 metre uzaðýnda durulmasýný iþaret ediyor.
BEBEK ODASINDA:
-Lambayý bebeðin yataðýndan mümkün olduðunca uzakta tutun.
-Bebek monitorlerinden uzak durun.
-Bebek yataðýnýn bulunduðu duvarýn arkasýnda neler olduðuna dikkat edin. Cep telefonlarýný, kablosuz modemleri, þarj cihazlarýný uzak tutun.
-Uzatma kablolarýnýzý bebeðinizin yataðýndan uzak tutun.
MUTFAKTA:
-Mikrodalga fýrýnýnýzý genel çalýþma alanýnýzdan uzak tutun, mümkünse garaja kaldýrýn. Unutmayýn, çalýþmýyorken dahi, neredeyse 3′te biri oranýnda manyetik alan yaratýr.
-Bebeðin yakýnýnda kesinlikle mikrodalga fýrýn çalýþtýrmayýn.
-Bulaþýk ve Çamaþýrlarýnýzý gece bebeðiniz uyurken yýkayýn.
EVDE:
-Bebeðinizi TV’den en az 1.5 metre ötede tutun.
-Hoparlörlerinizi ve uzatmalarý oturma alanýnýzdan uzakta tutun.
-Elektrik süpürgenizi bebeðin yakýnýnda çalýþtýrmayýn.
CEP TELEFONLARI Ve Diðer kablosuz Cihazlar:
-Bu cihazlar, 1- 10 Ghz alanýnda çalýþýr ve hücrelerinizi titreþtirecek güçtedir. Korkunç olan, DNA’daki mitos bölünmeyi etkiliyor olmasý. Eðer bu cihazlarý kullanmanýz gerekiyorsa, bebeðinizden en az 2 metre ötede kullanýn.
-Telefonlarýnýzý Bebeðin uyku alanýnda tutmayýn.
-Cep telefonu link baðlantýlarý ise, en az 50 metre ötede olmalýdýr.
Son olarak, evdeki herkesi, varsa bakýcýyý ve misafirlerinizi bu konularda bilgilendirin.